Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

TASR štartuje seriál o dobrovoľných hasičoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Projekt HASIČI má posilniť povedomie o Dobrovoľnej požiarnej ochrane (DPO) SR a dobrovoľných hasičských zboroch (DHZ), ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou života miest a obcí.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) štartuje v apríli nový seriál o dobrovoľných hasičoch na Slovensku, ktorý je súčasťou koncepcie posilňovania regionálneho spravodajstva. Projekt „HASIČI“ má posilniť povedomie o Dobrovoľnej požiarnej ochrane (DPO) SR a dobrovoľných hasičských zboroch (DHZ), ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou života miest a obcí.

Cieľom projektu verejnoprávnej agentúry je zdôrazniť význam dobrovoľných hasičov, ktorí zaujímajú dôležité miesto v systéme prevencie a ochrany majetku, ale predovšetkým zdravia obyvateľstva pri mimoriadnych udalostiach. Ich spoluprácu súčinnosť využívajú profesionálne zásahové tímy Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„TASR pozorne mapuje dianie vo všetkých regiónoch Slovenska. Popri veľkých dejinách zaznamenávame aj udalosti, ktoré sa možno nedostanú na titulky webov, ale sú významným fenoménom a spoluvytvárajú obraz diania na Slovensku. Myslím si, že o dobrovoľných hasičoch treba hovoriť nielen vtedy, keď horí, ale je potrebné prinášať informácie o ich projektoch a práci v oblasti prevencie, vzdelávania mladých ľudí, budovania komunity. Správa o dobrovoľníctve je nielen informáciou, ale i posolstvom o hodnotách. Máme diferencovaných klientov a mnohí od nás očakávajú práve špecifické témy s presahom k publicistike,“ povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Redaktori predstavia v spravodajskom servise dobrovoľné hasičské zbory naprieč Slovenskom. Pripomenú históriu i súčasnosť dobrovoľných hasičov vo vybraných obciach i mestách. V reportážach upriamia pozornosť na osobnosti, tradície, historickú techniku, zaujímavosti, hasičský šport, ale i mimoriadne udalosti, pri ktorých zasahovali aj dobrovoľní hasiči. Reportáže projektu HASIČI budú zverejňované v servise TASR raz týždenne vždy v nedeľu o 10.00 h.

„Naša organizácia združuje tisíce členov, ktorí sú pripravení a ochotní pomáhať profesionálnym záchranným zložkám pri ochrane zdravia a majetku obyvateľstva. Našou úlohou je hlavne prevencia. Sme súčasťou samospráv, ich tradícií i aktívneho života. Tešíme sa, že TASR spúšťa tento projekt, ktorý bude ocenením našej činnosti v čase, keď sa pripravujeme na oslavy 100. výročia založenia nášho celoslovenského združenia, ktoré si pripomenieme v roku 2022,“ konštatoval prezident DPO SR Pavol Ceľuch.

„Spolupráca profesionálnych a dobrovoľných hasičov je na vysokej úrovni a vynikajúcej ceste k vytýčeným cieľom. Za posledných desať rokov cieľavedomej práce sa podarilo utužiť spoluprácu medzi HaZZ a DPO SR, a to najmä vďaka technickej a finančnej podpore, ktorá pokračuje aj naďalej. Doposiaľ najťažšou skúškou pre nás bola januárová kalamita na severe Slovenska, keď sme v priebehu pár hodín dokázali zhromaždiť tri stovky dobrovoľných hasičov a prevažnú časť následkov kalamity odstrániť za veľmi krátku dobu. Bola to doposiaľ najväčšia spolupráca medzi HaZZ a DPO SR v histórii Slovenska,“ konštatoval prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

DPO SR je združením, ktoré je organizované na územnom princípe a registruje 2357 dobrovoľných hasičských zborov, v ktorých je viac ako 90.000 členov. Len vlani sa jednotky dobrovoľníkov podieľali na 1650 evidovaných zásahoch. Združenie je okrem toho organizátorom súťaží v hasičskom športe, ktorý vytvára priestor aj na voľnočasové aktivity detí a mládeže.