Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Tomáš: Dohoda v koalícii ešte nie je, ústavnú krízu ale nechceme

Na snímke poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD) Foto: TASR - Jakub Kotian

Opozícia podľa Tomáša koalícii nemá čo vyčítať, lebo ani ona nenašla zhodu na 18 menách.

Bratislava 10. februára (TASR) – Vládna koalícia zatiaľ nie je dohodnutá, ktorých 18 z 39 kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude v parlamente voliť, spraví však všetko preto, aby ústavná kríza nenastala. V nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš (Smer-SD) s tým, že vybrať 18 uchádzačov, ktorých následne ponúknu prezidentovi na vymenovanie, nie je ľahké. Opozícia však podľa Tomáša koalícii nemá čo vyčítať, lebo ani ona nenašla zhodu na 18 menách.

"Musí dôjsť k dohode medzi parlamentnou väčšinou a prezidentom, lebo prezident ma konečné slovo. Zatiaľ takáto dohoda v koalícii nie je. Máme čas do utorka (12.2.)," povedal Tomáš. Aj opozičné strany sa podľa neho zhodli zatiaľ len na desiatich až 11 menách. "Keby opozícia bola pripravená, a tiež ponúkla 18 mien, môže sa veľmi ľahko stať, že v tajnej voľbe dôjde k prieniku na niektorých menách a tie mená prvé kolo vyprodukuje," podotkol poslanec.

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) spresnila, že v rámci opozície je síce zhoda na 11 kandidátoch, v OĽaNO však už majú vybratých 18 uchádzačov, ktorých bude strana voliť. "Vládna koalícia má dostatok hlasov, aby si zvolila koho chce a vyhovárať sa na opozíciu je nemiestne," skonštatovala s tým, že by sa radi s koalíciou dohodli, ale zatiaľ takáto iniciatíva nebola. Remišová upozorňuje, že po 16. februári, keď odíde z Ústavného súdu SR deväť doterajších sudcov, môže nastať kolaps, ak parlament nezvolí 18 kandidátov. "Táto voľba sa mohla uskutočniť pred mesiacom či dvoma. Ústavnoprávny výbor však zdržoval voľbu pre ambície jedného človeka," podotkla.

Tomáš deklaruje, že v koalícii robia všetko preto, aby prezidentovi ponúkli 18 kandidátov, z ktorých si následne deviatich vyberie a vymenuje. Pripúšťa, že ak sa budúci týždeň nezvolí v prvom kole potrebný počet mien, bude voľba prebiehať aj v druhom kole. Ak by sa ani tam nenašla potrebná zhoda, bude opäť ďalšia schôdza. Poslanec tvrdí, že môžu prísť aj ďalšie nástroje na to, aby ústavný súd nebol znefunkčnený. "Dá sa to riešiť tak, že by sa dočasne predĺžilo funkčné obdobie súčasných ústavných sudcov," spresnil. Remišová varuje, že ak nastane ústavná kríza, bude umelo vyvolaná a vôbec k nej nemuselo dôjsť.

Otázne je aj to, či parlament ponúkne prezidentovi na vymenovanie menší počet kandidátov ako 18. Tomáš uviedol, že podľa niektorých právnikov to je možné, podľa iných nie. "Prezident by rozhodol, či bude čakať na doplnenie," povedal poslanec. Pokiaľ by sa podľa neho dostalo na ústavný súd aspoň sedem nových sudcov, už by sa nemohlo hovoriť o jeho nefunkčnosti. "Najčistejšie riešenie je však vybrať 18 kandidátov a my ideme do toho," poznamenal.

Vládna koalícia musí podľa Remišovej investovať všetku svoju energiu na to, aby sa na potrebnom počte uchádzačov zhodla. "Pre nás je jediné prijateľné riešenie navoliť 18 kandidátov," povedala.