Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na dolnom Zemplíne evidujú 200 prípadov osýpok, Trebišovu sa vyhýbajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na početné prípady osýpok v susednom okrese Michalovce RÚVZ v Trebišove vydal 13. júla verejnú vyhlášku o povinnom doočkovaní osôb vo veku od 15 mesiacov do 18 rokov.

Trebišov/Michalovce 16. júla (TASR) - Epidémia osýpok na dolnom Zemplíne pokračuje rovnako ako mimoriadna situácia, ktorú v tejto súvislosti vyhlásili minulý týždeň pre okres Michalovce. Od začiatku mája tam do 13. júla evidujú 200 prípadov osýpok, z toho 112 je laboratórne potvrdených. Do 11. júla bolo chorých 170.

Ako TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, v okrese Michalovce zaznamenali 194 ochorení, z toho 103 priamo v meste na Mlynskej ulici. Väčší počet chorých (28) hlásia aj z mesta Veľké Kapušany. V susednom Sobranskom okrese ich evidovali šesť. "Hospitalizácia bola doposiaľ potrebná u 160 osôb. Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. U ôsmich detí bolo ochorenie komplikované zápalom pľúc," priblížila Račková. Nakazení sú ľudia od 0 do 54 rokov, najviac (45) je ich však v skupine 15 až 19 rokov a tiež päť až deväť (39 prípadov). "Úmrtie na osýpky nebolo evidované," doplnila s tým, že vo vykonávaní protiepidemických opatrení naďalej pokračujú.

Ako TASR informoval Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, ktorá prevádzkuje aj michalovskú nemocnicu, na tamojšom infektologickom oddelení bolo do pondelkového rána hospitalizovaných spolu 27 pacientov s osýpkami, z toho bolo osem dojčiat. Chorí sú podľa jeho ďalších slov zo starých ohnísk, a to Mlynskej ulice v Michalovciach a Čičarovskej ulice vo Veľkých Kapušanoch. "Pribudli nové ohniská: Krišovská Liesková, Kačanov, Iňačovce (všetko okres Michalovce, pozn. TASR)," doplnil.

Ochorenie u pacientov prebieha podľa hovorcu štandardne, zatiaľ bez väčších zdravotných komplikácií. Ako ďalej uviedol, doteraz nebolo z kapacitných dôvodov nutné pristúpiť k prekladu pacientov na ďalšie spádové oddelenia v Prešove alebo Košiciach. "Sme však pripravení aj na tento scenár," skonštatoval. Prísny zákaz návštev v nemocnici platí aj naďalej.

Dôvodom minulotýždňového vyhlásenia mimoriadnej situácie v okrese Michalovce zo strany prednostky tamojšieho okresného úradu bol veľký nárast pacientov chorých na osýpky. Krízový štáb, ktorý v tejto súvislosti zasadal v meste, prijal viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko kontagiózneho ochorenia. Patrí medzi ne monitoring polície, zrušenie hromadných podujatí v meste a lokalitách, ktoré sú ohniskami nákazy, či asistencia polície pri očkovaní, ale aj zabezpečenie jeho výkonu. Očkovať by sa mali aj zamestnanci štátnej a verejnej správy a miestnej samosprávy. Zaistiť sa má tiež preprava infikovaných osôb sanitkami.

Ako pre TASR potvrdila prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová, všetky prijaté opatrenia sú už v platnosti, ich kontrola prebehne počas najbližšieho zasadnutia krízového štábu, ktorý sa uskutoční v stredu (18.7.). "Na základe aktuálnej situácie sa rozhodne, či zostanú v platnosti alebo sa zrušia, prípadne rozšíria," spresnila. Pripomenula, že zákaz hromadných podujatí sa vzťahuje na mestá Michalovce, Veľké Kapušany a obce Trhovište, Zemplínska Široká, Kapušianske Kľačany, Vrbnica a Iňačovce.

Prípady osýpok v okrese Trebišov zatiaľ nie sú, opatrenia sú preventívne

Chorobnosť na osýpky v okrese Trebišov je v súčasnosti nulová. "V našich podmienkach nemáme hlásený žiadny prípad ochorenia na osýpky," uviedla v pondelok pre novinárov epidemiologička a zástupkyňa regionálnej hygieničky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove Lucia Demesová.

Vzhľadom na početné prípady osýpok v susednom okrese Michalovce RÚVZ v Trebišove vydal 13. júla verejnú vyhlášku o povinnom doočkovaní osôb vo veku od 15 mesiacov do 18 rokov. Týka sa to detí s pobytom v okrese Trebišov podliehajúcim povinnému pravidelnému očkovaniu po dosiahnutí určeného veku, "ktoré nemajú úplné očkovanie proti osýpkam vzhľadom na vek a ktoré vôbec nie sú očkované proti osýpkam".

Vyhláška určuje povinnosť podrobiť sa lekárskemu dohľadu u ošetrujúceho lekára a podľa jeho pokynov očkovaniu proti osýpkam. V prípade maloletých zodpovedajú za plnenie povinností ich zákonní zástupcovia. Pokiaľ si nesplnia povinnosť, hrozí im podľa zákona pokuta.

"Je to vyslovene preventívne opatrenie, ktoré je primerané momentálnej situácii v Košickom kraji," povedala Demesová k vyhláške. Zaočkovanosť proti osýpkam je podľa nej v okrese dostatočná a presahuje úroveň 95 percent, čiže populácia je chránená. Na úrovni jednotlivých obvodov všeobecných lekárov sa však vyskytli prípady, kde zaočkovanosť vykazuje menej ako požadovanú 90-percentnú hranicu, čo je ovplyvnené aj migráciou obyvateľstva do zahraničia.

"Reálnu situáciu, aká je teraz v zaočkovanosti, zistíme v krátkom čase výkonom mimoriadnej kontroly očkovania. To sú všetko opatrenia, ktoré smerujú k tomu, aby sa zvýšila úroveň kolektívnej imunity na čo najvyššiu možnú úroveň," konštatovala.

Prehľad prípadov osýpok na Slovensku

11. júla 2018: Krízový štáb, ktorý zasadal v Michalovciach v súvislosti s epidémiou osýpok, nariadil pokračovanie v očkovaní, zvýšené monitorovanie rómskych osád a zakázal hromadné podujatia. Očkovať sa majú aj zamestnanci štátnej a verejnej správy a miestnej samosprávy. Patria medzi nich napr. pracovníci sociálnej poisťovne, úradu práce, prokuratúry, súdov, mestského či okresného úradu.

10. júla 2018: Pre osýpky vyhlásili v okrese Michalovce mimoriadnu situáciu. Platiť začala o 15.00 h. Dôvodom jej vyhlásenia bol nárast pacientov chorých na osýpky, ktorý sa prejavil cez víkend (7.-8. júla) v michalovskej nemocnici. V epidémii v okrese Michalovce a Sobrance evidovali od začiatku mája k 9. júlu 161 prípadov osýpok, z toho 68 bolo laboratórne potvrdených. Najviac (89) ich zaznamenali v meste Michalovce a v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť. Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych.

9. júla 2018: Epidemiológovia prijali v súvislosti s osýpkami na dolnom Zemplíne viacero opatrení, ochorenie sa šírilo ďalej. Od začiatku mája do 4. júla tam evidovali 111 prípadov osýpok, z toho 68 bolo laboratórne potvrdených. V okrese Michalovce zaznamenali 105 ochorení, najviac (46) priamo v meste a v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť prostredníctvom troch Slovákov, ktorí pricestovali z Veľkej Británie. Ostatné prípady boli v epidemiologickej súvislosti. V okrese Sobrance evidovali šesť ochorení.

27. júna 2018: Na infektologickom oddelení nemocnice v Michalovciach bolo hospitalizovaných 24 pacientov s podozrením na osýpky. Pacienti hospitalizovaní v michalovskej nemocnici s podozrením na osýpky boli vo veku od troch týždňov do 47 rokov. Zaznamenali sedem prípadov, keď bolo ochorenie sprevádzané aj zápalom pľúc. U väčšiny pacientov prebiehalo ochorenie bez závažných komplikácií.

19. júna 2018: Chorých na osýpky v regióne dolného Zemplína pribudlo. K 14. júnu Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) evidoval v okresoch Michalovce a Sobrance 38 prípadov osýpok, z toho 17 bolo laboratórne potvrdených. V obci Drahňov ÚVZ evidoval 29 ochorení, po jednom v obciach Falkušovce, Maťovské Vojkovce, Trhovište, Vysoká nad Uhom, Ložín a v mestách Strážske a Michalovce, tiež v obci Baškovce v Sobranskom okrese, ale aj v Košiciach. Hospitalizovaných bolo 33 chorých.

30. mája 2018: Každá osoba cestujúca do krajiny postihnutej osýpkami, ktorá nie je riadne očkovaná dvoma dávkami vakcíny proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie, upozornil v Bratislave ÚVZ SR v Bratislave. V Európe do konca marca 2018 zaznamenali vyše 4800 prípadov, v roku 2017 to bolo 14.600. Najviac prípadov v roku 2018 sa vyskytlo vo Francúzsku, Taliansku, Grécku, Rumunsku a Veľkej Británii.

28. mája 2018: ÚVZ SR evidoval v okrese Michalovce štyri prípady osýpok. Ide o osoby vo veku 12 až 19 rokov, ktoré neboli proti tomuto ochoreniu očkované. Hlavný hygienik SR Ján Mikas v Bratislave informoval, že prípady zaznamenali od 7. do 24. mája. Tri z nich boli importované z Veľkej Británie, jedno ochorenie bolo v epidemiologickej súvislosti s importovanými prípadmi.

23. mája 2018: ÚVZ SR evidoval v tomto roku dva nové prípady osýpok u Slovákov, ktorí pracujú v Rakúsku. Išlo o 40-ročnú ženu a 46-ročného muža z Bratislavského kraja. Hlavný hygienik SR Ján Mikas v Bratislave upozornil, že podľa poslednej kontroly v Bratislavskom kraji klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod hranicu 95 percent.

6. februára 2018: Na území Srbska sa vyskytla epidémia osýpok. Na následky choroby zomreli dve osoby. Informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Bratislave. Prvý prípad ochorenia bol zaregistrovaný v októbri 2017 a podľa informácií srbského inštitútu pre verejné zdravie je v Srbsku registrovaných 1608 prípadov nakazených.

8. januára 2018: V Bratislavskom kraji (BSK) vzrástol počet pacientov s osýpkami, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave zaregistroval šieste ochorenie. "Posledný prípad bol zaznamenaný u 55-ročného muža z okresu Bratislava III. Prípad bol nahlásený z Kliniky infektológie a geografickej medicíny (KIGM) v Bratislave 2. januára," informoval RÚVZ.

Osýpky k tomuto dňu postihli tri ženy a troch mužov. Protiepidemické opatrenia vo všetkých šiestich prípadoch boli zabezpečené. Piatich pacientov už prepustili z nemocnice, posledný pacient ešte v nej zostáva, uviedol RÚVZ.

6. januára 2018: V BSK stúpol v decembri 2017 počet pacientov s osýpkami, RÚVZ v Bratislave zaznamenal pred Vianocami piate ochorenie. Posledný prípad bol zaznamenaný u 45-ročnej ženy, ktorá bola hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny v Bratislave dňa 21. decembra 2017, informoval RÚVZ.

22. decembra 2017: V Bratislave potvrdili štvrtý prípad osýpok. Štyridsaťjedenročná žena ležala v nemocnici na Kramároch. Tento mesiac sa osýpkami nakazili aj dvaja muži (39 a 35 rokov) a žena (43 rokov) z Bratislavy.

20. decembra 2017: V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok. Išlo o tretieho pacienta v hlavnom meste. Informovala o tom UNB a bratislavskí regionálni hygienici. Nakazenou bola 43-ročná žena, v prvých dvoch prípadov šlo o mužov. Osýpky dostala podľa hygienikov s najväčšou pravdepodobnosťou od nich.

14. decembra 2017: Dvaja muži (39 a 35) nakazení osýpkami pracovali v rovnakej spoločnosti sídliacej v Bratislave. Vzájomne sa preto mohli nakaziť v priestoroch budovy, pripustili hygienici. Tí vo firme vykonali štátny zdravotný dozor. Dvaja nakazení muži boli hospitalizovaní v nemocnici na Kramároch.

13. decembra 2017: Hygienici potvrdili v Bratislave druhý prípad osýpok. Ako v prvom prípade išlo o muža, bol hospitalizovaný na Kramároch.

8. decembra 2017: Na Kramároch ležal pacient s osýpkami. Muža (39) hospitalizovali 5.12. 2017. V Univerzitnej nemocnici Bratislava bol prijatý pacient v klinickom stave zodpovedajúcom vírusovému ochoreniu morbil.

28. júla 2017: V súvislosti s výskytom osýpok v niektorých regiónoch Talianska (najmä Lazio, Piemonte, Lombardia, Veneto), MZVaEZ SR odporučilo Slovákom, ktorí nie sú zaočkovaní proti osýpkam, prípadne v minulosti neprekonali osýpky, zvážiť cestu do regiónov, v ktorých sa vyskytujú osýpky.

12. júna 2017: Osýpky stále strašia Európu, nové prípady výskytu hlásili v niektorých dovolenkových destináciách. Slovenskí rodičia by mali preto zvážiť cestovanie s neočkovanými deťmi do týchto krajín, upozornil ÚVZ SR. Nové prípady hlásili napríklad v Taliansku, Bulharsku či Česku, aj vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Veľkej Británii, Rumunsku.

25. apríla 2017: Zdravotné poisťovne reagovali na hrozbu importovania osýpok na Slovensko. Povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu uhradia rizikovým skupinám aj mimo platného očkovacieho kalendára a bez ich predchádzajúceho súhlasu, čo nie je bežný postup.

24. apríla 2017: Hygienici potvrdili na Slovensku importovaný prípad osýpok. Išlo o muža (25) s trvalým pobytom v Taliansku. Jeho ochorenie malo ľahký priebeh, proti osýpkam očkovaný nebol. Nahlásila ho Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

25. marca 2017: Zaočkovanosť pri všetkých druhoch povinného očkovania prekračuje na Slovensku potrebných 95 percent na zabezpečenie kolektívnej imunity, výnimkou je očkovanie proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR). Nižšia zaočkovanosť sa týka detí narodených v roku 2014.

20. marca 2017: MZVaEZ SR varovalo Slovákov pred vysokou pravdepodobnosťou vývozu infekcie osýpok z Rumunska. Vírus bol vysoko nákazlivý a šíri sa vzduchom kašľaním a kýchaním. Národný inštitút verejného zdravia Rumunska informoval, že k 10. marcu boli osýpky diagnostikované u 3446 ľudí, pričom ochorenie si vyžiadalo dovtedy 17 detských obetí, informoval v Bratislave rezort diplomacie.

6. marca 2017: Na Slovensku v tomto roku nenahlásili domáce ani importované ochorenie na osýpky. Posledný importovaný prípad osýpok sa na Slovensku zaznamenal v roku 2012. Proti osýpkam je podľa ÚVZ SR zaočkovaných potrebných, vyše 95 percent detskej populácie. Výnimkou je ročník 2014, kde celoslovenská zaočkovanosť dosiahla 94,5 %. Posledné domáce ochorenia sa u občanov SR vyskytli v roku 1998.

12. marca 2016: Aj v roku 2015 odmietli povinné očkovanie svojich detí stovky rodičov. V roku 2015 bolo v SR evidovaných 623 kompletných odmietnutí povinného očkovania. Čiastočné odmietnutie, len proti niektorým ochoreniam, bolo zaznamenané v 1131 prípadoch.

3. mája 2015: Lekári upozornili, že zaočkovanosť proti osýpkam, ružienke a mumpsu klesla na Slovensku na rizikovú úroveň.