Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Kongresovej knižnici v USA sa konali oslavy výročia samostatnosti SR

Oslavy výročia samostatnosti SR v Kongresovej knižnici v americkom Washingtone, 21. január 2018. Foto: TASR

Veľvyslanec SR v USA Peter Kmec pripomenul, že rozhodnutie o osamostatnení Slovenska nebolo jednoduché a čelilo kritike a pochybnostiam.

Washington 21. januára (TASR) – Na pôde jednej z najvýznamnejších inštitúcií v USA, Kongresovej knižnici, sa v piatok konala oslava 25. výročia samostatnosti Slovenskej republiky. Prítomní hostia pre TASR vyzdvihli náročnú, no napriek tomu úspešnú cestu krajiny nielen k samostatnosti, ale aj k slobode a demokracii. Zdôraznili však, že cesta sa ani zďaleka nekončí.

Veľvyslanec SR v USA Peter Kmec pripomenul, že rozhodnutie o osamostatnení Slovenska nebolo jednoduché a čelilo kritike a pochybnostiam. Nová republika sa zrodila s nedostatkom politických skúseností a štátnych štruktúr a s ekonomikou v úbohom stave.

"Dnes, po 25 rokoch, môžeme hrdo povedať, že to bol príbeh úspechu. Z vyčerpanej krajiny bez ekonomickej životaschopnosti a politickej zrelosti, ktorá sa spoza železnej opony vynorila na mapu slobodného sveta, sme transformovali Slovensko na otvorený, moderný a ekonomicky silný štát," uviedol Kmec.

Veľvyslanec vyzdvihol význam členstva Slovenska v európskych a transatlantických štruktúrach a tiež význam partnerstva medzi Washingtonom a Bratislavou. Integráciu Slovenska ocenil aj spolupredseda Slovenskej skupiny priateľstva v Kongrese USA a kongresman za štát Indiana Peter Visclosky.

"Oceňujem, že Slovensko je členom Európskej únie a eurozóny a oceňujem, že v roku 2016 vaša ekonomika rástla oveľa rýchlejšie než naša. Zdá sa, že sa máme od Slovenska čo učiť," povedal Visclosky.



Kongresman vyzdvihol aj zahraničnú politiku Bratislavy a jej záujem o pomoc iným, či už humanitárnu pomoc alebo účasť na akciách Severoatlantickej aliancie (NATO). Zdôraznil aj význam dlhoročnej spolupráce ozbrojených síl SR s Národnou gardou štátu Indiana. Oba tímy pôsobili spolu napríklad v Afganistane.

Spolupredseda a spoluzakladateľ Slovenskej skupiny priateľstva v Kongrese USA a kongresman za štát Iowa Rod Blum na otázku TASR, čo by Slovensku odporučil do ďalších 25 rokov života, odpovedal, že v prvom rade vyrovnaný rozpočet, toľko ľudí zamestnaných, koľko je len možné a podporu podnikateľského prostredia, pričom vyzdvihol pracovitosť Slovákov. Starostlivosť o ekonomiku sa podľa neho krajine vráti stonásobne.

"Vždy podporujte podnikanie, starajte sa o ekonomiku a vždy, vždy buďte krajinou zákonov. Nebuďte krajinou osobností, buďte krajinou zákonov. Zákon je nad tým všetkým," povedal zákonodarca.

Blum ďalej ocenil, ako Slováci počas uplynulých sto rokov prekonali mnohé útrapy a bojovali za mier a slobodu, ktoré sú v Spojených štátoch často považované za samozrejmé.

"Nadovšetko si opatrujte svoju slobodu a nenechajte si z nej ukrajovať. Bežne sa to nestáva cez noc, ale odlamuje sa z nej postupne – politikmi sľubujúcimi určité veci výmenou za slobodu. Takže udržiavajte si slobodu," odkázal Blum.

Podporu podnikateľského prostredia, ale aj vedy a výskumu zdôraznila honorárna konzulka SR v Kalifornii Barbara M. Pivnicka. Vyzdvihla pritom vynikajúce zručnosti Slovákov v matematike a ich obdivuhodný zmysel pre inovácie. "Tvrdo pracujte na inováciách. Inovácie sú kľúčom k ďalším 25 rokom. Radi by sme ich videli viac a radi vás privítame v Sillicon Valley."

Honorárny konzul SR v štáte Colorado Gregory J. Fasing upozornil na to, že hoci Slovensko prešlo od roku 1993 dlhú cestu a dosiahlo veľa, mnohé má ešte pred sebou. Kým v prvých 25 rokoch si vybudovalo pevné základy, teraz musí na nich ďalej stavať.

"Neustále musíme obnovovať a posilňovať demokraciu. Je dôležité, aby sa do toho zapojil každý, a to na každodennej báze. Nemôžeme si sadnúť a povedať si, práca je hotová, máme nezávislosť a zberať ovocie ekonomického či iného pokroku. Vždy existujú výzvy,“ povedal Fasing. Námestník Ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Palmer citoval tretieho prezidenta Spojených štátov Thomasa Jeffersona, ktorý povedal, že sa mu viac páčia sny o budúcnosti než história minulosti.

"Budúcnosť má pre Slovensko veľkú nádej: ako bezpečného, suverénneho, prosperujúceho člena komunity západných národov. Teším sa na našu spoločnú budúcnosť - budúcnosť priateľov, partnerov a spojencov," uviedol Palmer.

Na podujatí sa zúčastnilo približne dvesto hostí, medzi nimi i predstavitelia americkej vlády, zastupiteľstiev viacerých krajín, krajanských spolkov a organizácií, honorárni konzuli Slovenskej republiky v USA a Slováci žijúci v USA. Pripomenuli si nielen 25. výročie samostatnosti Slovenskej republiky, ale aj nadchádzajúce 100. výročie prvej československej republiky a 50. výročie Pražskej jari.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová