Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Búrky môžu ľuďom s kardiovaskulárnym ochorením spôsobiť kolaps

Ilustračné foto Foto: TASR - Dano Veselský

Niektorí ľudia môžu podľa neho trpieť počas búrok podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie môžu byť pomalšie.

Bratislava 25. júla (TASR) - Búrky môžu pacientom s kardiovaskulárnym ochorením spôsobiť búšenie srdca, dýchavičnosť, v ťažších prípadoch aj kolaps. Negatívne môžu vplývať aj na meteosenzitívnych ľudí. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

"U meteosenzitívnych osôb sa môže vyskytnúť zmena nálady a psychickej pohody, taktiež bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov a kĺbov, tráviace problémy, nechutenstvo, problémy s krvným tlakom, ale aj poruchy spánku, hrozí aj zvýšené riziko symptómov depresie," priblížil.

Niektorí ľudia môžu podľa neho trpieť počas búrok podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie môžu byť pomalšie. Úrad na minimalizáciu psychosomatických rizík odporúča dbať na zásady zdravej životosprávy s dostatkom vitamínov, minerálov a ďalších nutrientov, ale aj na dodržiavanie pitného režimu. "Vyhýbajte sa nadbytočnému stresu, doprajte si kvalitný spánok a oddych," doplnil.

Hromy a blesky môžu podľa neho zvyšovať riziko náhlej bolesti hlavy či migrény. "Zmena tlaku môže viesť aj k takzvanému zaľahnutiu v ušiach, čoho dôsledkom je obmedzená funkcia sluchu, či dokonca dočasná strata sluchu," upozornil. Veľké množstvo zdravotných rizík podľa neho hrozí pri zásahu bleskom, najzávažnejšie pri priamom zásahu.

Úrad upozornil aj na prívalové zrážky, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo prívalovej povodne. Pri krupobití je podľa neho zvýšené riziko poranenia hlavy. "Počas silného krupobitia vyhľadajte akýkoľvek úkryt, ktorý vás ochráni pred potencionálnym rizikom zásahu krúpami. Chráňte si predovšetkým povrch hlavy," odporučil. Pri vetre podľa neho existuje vysoké riziko rôznych úrazov a poranení.

Búrky sa môžu v utorok vyskytnúť na celom území Slovenska. Meteorológovia preto pre všetky okresy vydali výstrahu prvého stupňa.