Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Oxforde si sadením lipy pripomenuli 100. výročie založenia ČSR

Ilustračné foto. Foto: TASR

Komunitu Čechov a Slovákov v Oxforde založil v roku 2013 Radoslav Jacečko, ktorý sa do tohto mesta prisťahoval za prácou.

Londýn/Bratislava 14. októbra(TASR) - Komunita Čechov a Slovákov žijúcich v britskom Oxforde si v sobotu pripomenula 100. výročie založenia Československa sadením lipy v parku Oxfordskej univerzity.

Na podujatí sa zúčastnilo približne 70 ľudí. "Hlavnou myšlienkou bolo ukázať svetu, že akékoľvek rozdelenie dvoch štátov sa môže uskutočniť aj v mieri a so vzájomným rešpektom a láskou," povedal jeden z iniciátorov projektu Radoslav Jacečko. Organizátori si zámerne vybrali na sadenie lipu, ktorá je stromom Slovanov i symbolom oboch republík. Náklady pokryli výlučne z dobrovoľných príspevkov.

"V rámci sprievodného programu vystúpil folklórny súbor z Londýna a ľudia mali možnosť ochutnať aj špeciality slovenskej kuchyne," povedal Jacečko. Profesor Stanislav Balík, vedúci katedry politológie na fakulte sociálnych štúdii Masarykovej univerzity v Brne, mal prednášku na tému rozdelenia Československa. O podujatí sa podľa Jacečka pozitívne vyjadril aj primátor Oxfordu Colin Cook, ktorý bol jedným z hostí.

Komunitu Čechov a Slovákov v Oxforde založil v roku 2013 Radoslav Jacečko, ktorý sa do tohto mesta prisťahoval za prácou. V rámci svojich aktivít komunita organizuje návštevy divadelných predstavení a podobné akcie s cieľom združovať Čechov a Slovákov žijúcich v Británii.

Pri sadení lipy sa Jacečko inšpiroval československou komunitou v meste Bristol na juhu Anglicka, ktorá organizuje podobné podujatie pod názvom sadenie Stromu slobody.