Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 10. októbra (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Martina Rybanská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Vymenovanie ústavných sudcov
(Bratislava)

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenuje nových sudcov Ústavného súdu. Pri tejto príležitosti sa prihovorí k ústavným sudcom i verejnosti. Parlament zvolil 25. septembra zvyšných štyroch kandidátov, ktorých ponúkol na vymenovanie prezidentke. Jej hovorca koncom septembra reagoval, že výber nových ústavných sudcov v najbližších dňoch Čaputová starostlivo zváži na základe odbornosti a osobnostných predpokladov. Ústavný súd nie je plne funkčný po tom, ako sa deviatim sudcom v polovici februára skončilo funkčné obdobie. Aktuálne mu chýba šesť z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Poslanci Národnej rady SR napokon zvolili potrebných 18 kandidátov.



Rokovanie finančného výboru
(Bratislava)

Už v utorok sa poslanci opäť vrátia do parlamentných lavíc. Dovtedy musia výbory prerokovať návrhy zákonov na nadchádzajúcu schôdzu. Dnes bude zasadať finančný výbor. Zaoberať sa bude viacerými novelami. Napríklad zavedením vzorca na určovanie minimálnej mzdy, úpravou náhradného výživného, či zmena v účtovníctve alebo v oblasti sociálnej ekonomiky.

Nobelova cena za literatúru
(Štokholm)

Dnes sa dozvieme mená dvoch držiteľov Nobelovej ceny za literatúru. Oznámi ich Švédska Kráľovská akadémia vied. Vlani nebola táto cena udelená. Podľa kurzov, ktoré zverejnila britská stávková kancelária Nicer Odds, majú najväčšie šance kanadská poetka, esejistka a prekladateľka Anne Carsonová a predstaviteľka čínskej avantgardy Cchan Süe.

Konferencia o genetike
(Belá)

V obci Belá neďaleko Žiliny sa uskutoční 30. Izakovičov memoriál. Ide o celoslovenskú genetickú konferenciu. Organizátorom je Slovenská spoločnosť lekárskej genetiky a oddelenie lekárskej genetiky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Okrem odborných prednášok zameraných na oblasť klinickej genetiky udelí predsedníctvo významnú Pamätnú medailu Viliama Izakoviča vybraným osobnostiam za prínos v tomto odbore.

Zatraktívnenie múzeí
(Košice)

Košický samosprávny kraj predstaví nový projekt s názvom SMART Museum. Projekt má priniesť inovatívne riešenia, ktoré pomôžu múzeám zatraktívniť ich kultúrne dedičstvo a tým zvýšiť návštevnosť múzeí v prihraničnom regióne.

Viac zaujímavých informácií sa dozviete zo spravodajského servisu tasr alebo ak navštívite portál teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher