Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí tretí lavínový stupeň

Ilustračná snímka Foto: TASR Erika Ďurčová

V utorok ráno bolo na horách oblačné počasie spojené so snežením, miestami hmlisto.

Liptovský Hrádok 12. marca (TASR) - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v utorok vo Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 1800 metrov nad morom. V ostatných pohoriach je mierna lavínová hrozba, druhý stupeň.

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby napadlo za poslednú periódu sneženia pri veľmi silnom vetre do 50 centimetrov nového snehu. Väčšinu z neho preniesol vietor na záveterné svahy a do nižších polôh. "Sneh je veľmi nerovnomerne rozložený. Lokálne je uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov, hlavne na východných a juhovýchodných svahoch. Hrúbka týchto nebezpečných útvarov môže dosahovať aj 70 centimetrov," upozornil.

Doplnil, že vo vysokých polohách nad 2000 metrov nad morom sa na severných a tienistých svahoch nachádzajú vrstvy hranatozrnného snehu. Tie môžu byť potenciálnou klznou plochou lavín.

V utorok ráno bolo na horách oblačné počasie spojené so snežením, miestami hmlisto. Ranná teplota sa pohybovala od mínus 16 na vrcholoch hôr do mínus sedem stupňov Celzia v podhorí. Fúkal silný západný až severozápadný vietor, ktorý na hrebeňoch dosahuje rýchlosť 60 kilometrov za hodinu.