Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Koniec roka 2017: Kraje dostali nových šéfov, spoznali sme Dedinu roka

Foto: kombo TASR

Posledné tri mesiace roka 2017 sa niesli v znamení volieb do samosprávnych krajov, no rezonovali aj iné politické udalosti.

Bratislava 26. decembra (TASR/Teraz.sk) - Voľby do samosprávnych krajov rezonovali koncom roka na slovenskej politickej scéne. Konali sa 4. novembra. Pred nimi žilo Slovensko volebnou kampaňou, po nich uvádzaním zvolených predsedov krajov do funkcií. V parlamente sa opozícia opäť pokúsila odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Vodné dielo Gabčíkovo oslávilo 25. výročie spustenia a Dedinou roka 2017 sa stala Oravská Polhora.

Teraz.sk prináša chronológiu udalostí v Slovenskej republike v poslednom štvrťroku 2017.

OKTÓBER


3. októbra 2017 – Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka a aj novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN).

4. októbra 2017 – Slovensko by malo vyslať do Iraku najviac 25 príslušníkov Ozbrojených síl SR na plnenie úloh NATO (Training Capability Building –Iraq – NTCB-I). Vláda schválila návrh ministra obrany Petra Gajdoša a zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Novým generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva školstva sa stane Lukáš Machala. Do funkcie ho vymenovala vláda. Počet študentov na slovenských vysokých školách medziročne poklesol o 10.979. Takmer sedempercentný úbytok zapríčinil demografický pokles populácie maturantov. V správe pre vládu to konštatovala ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

7. októbra 2017 - Lásku namiesto nenávisti, aj s takýmito heslami sa do protifašistického pochodu v uliciach Banskej Bystrice zapojila verejnosť. Na pochod, ktorého úlohou bolo podľa organizátorov poukázať na vzmáhajúcu sa radikalizáciu a extrémizmus, prišlo približne 350 ľudí.
Na snímke účastníci protifašistického pochodu v Banskej Bystrici 7. októbra 2017.
Foto: TASR/Branislav Račko


7. októbra 2017 - Polícia obvinila muža, ktorý mal nožom napadnúť dvoch mužov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Jedna z obetí útoku zraneniam na mieste podľahla, druhú previezli do nemocnice. Incident sa odohral po druhej hodine v noci pred budovou nemeckého veľvyslanectva.

11. októbra 2017 - Poslanci NR SR prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a 79 hlasmi opätovne schválili zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka.

12. októbra 2017 – O dôveryhodnosti súdov v očiach verejnosti, odchode sudcov do dôchodku po dovŕšení 65. roku veku či menovaní nových sudcov hovorili prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková.

12. októbra 2017 - Poslanci Národnej rady SR zvolili piatich členov novej Rady pre štátnu službu. Jej zriadenie priniesol nový zákon o štátnej službe, ktorý je účinný od 1. júna 2017. Rada má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jej základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca. Väčšina poslancov Národnej rady SR odmietla pripomienky prezidenta Andreja Kiska a 79 hlasmi opätovne schválila novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN).

12. októbra 2017 - Český podnikateľ slovenského pôvodu a líder hnutia ANO Andrej Babiš zostáva vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Ústavný súd zrušil právoplatné rozhodnutie slovenského najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako jej agent neoprávnene.
Andrej Babiš.
Foto: TASR/AP


13. októbra 2017 – Poslanci Národnej rady SR 121 hlasmi odobrili ďalšie nové posty. Slovenskí vojenskí dôstojníci budú pôsobiť v Poľsku a Lotyšsku. Celkové mandátové počty príslušníkov Ozbrojených síl SR vo vojenskom zastúpení mimo územia Slovenska sa nezvyšujú. Slovensko vyšle do Iraku najviac 25 príslušníkov Ozbrojených síl SR na plnenie úloh NATO (Training Capability Building – Iraq – NTCB-I).

17. októbra 2017 - Dobrovoľnú vojenskú prípravu v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine ukončilo 62 mužov a 20 žien. Po slávnostnom nástupe vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy o tom informoval minister obrany SR Peter Gajdoš.
Na snímke vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš počas vojenskej prísahy absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy po slávnostnom ukončení výcviku v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine dňa 17. októbra 2017.
Foto: TASR-Erika Ďurčová


17. októbra 2017 - Verejnoprávnym médiám pribudlo od decembra nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Vyplýva to z novely zákona o ovzduší, ktorú 86 hlasmi schválili poslanci NR SR.

18. októbra 2017 - Národná rada SR žiadala vládu, aby zaviazala ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú k predloženiu návrhu pravidiel, ktorými sa pre štátne orgány upravia transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania. Takéto uznesenie z dielne koalície bolo vyvrcholením mimoriadnej schôdze k odmene pre advokáta Radomíra Bžána.

19. októbra 2017 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá zvýši odvody štátu. Podpísal aj ratifikačnú listinu k dokumentu Kigalský dodatok k Montrealskému protokolu o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. Ambulantné pohotovosti budú po novom fungovať len do 22.00 h. Ich kratšiu prevádzku, ktorú prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, podpísal prezident SR.

19. októbra 2017 - Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si vo víťaznej Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
V súťaži Dedina roka 2017 zvíťazila najsevernejšia obec Slovenska, Oravská Polhora.
Foto: TASR/Miroslava Siváková


19. októbra 2017 - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, ktorá si pripomínala 80. výročie založenia, udelila po prvý raz Medailu Jura Hronca, a to prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý je absolventom STU.

21. októbra 2017 - Zvýšenie platov učiteľov bolo od 1. septembra 2017 a platiť bude počas celého roku 2018. Ďalšie zvyšovanie platov učiteľov podľa programového vyhlásenia vlády bude až 1. januára 2019. Na konferencii strany Smer-SD v Nitre to vyhlásil jej líder a predseda vlády Robert Fico. Premiér priznal, že na Slovensku korupcia je. Preto je podľa neho potrebné povzbudzovať ľudí, políciu, prokuratúru a súdy, aby konali.

23. októbra 2017 – Ministerstvo vnútra (MV) SR dočasne deaktivovalo všetky služby, na ktoré je potrebný zaručený elektronický podpis.

23. októbra 2017 - Slovenská republika dokáže byť vplyvnou a sebavedomou krajinou iba v rámci súdržnej EÚ, pričom každý jeden z dôležitých problémov nedokáže vyriešiť žiaden štát EÚ samostatne. Zhodli sa na tom traja najvyšší ústavní činitelia prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorí spoločne rokovali na Bratislavskom hrade. Zhodli sa aj na spoločnom vyhlásení k prioritám členstva Slovenskej republiky v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii.

24. októbra 2017 - Nový zákon zriadil štátne ceny Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka aj bez podpisu prezidenta SR Andreja Kisku. Činy a aktivity jednotlivcov alebo kolektívov, ktoré boli mimoriadne prínosné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života na Slovensku, budú oceňované Štátnou cenou Alexandra Dubčeka, ktorú bude udeľovať premiér. Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana má odovzdávať predseda parlamentu občanom za ich mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti na Slovensku. Vláda má cenu udeľovať na návrh poradného orgánu, predseda parlamentu na základe návrhu ústavnoprávneho výboru. Laureáti oboch cien majú získať aj finančnú odmenu vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

24. októbra 2017 - Zmeny v riadení Ústavu pamäti národa (ÚPN) vstúpili do účinnosti bez podpisu prezidenta Andreja Kisku, opätovne ju schválil parlament.

24. októbra 2017 - Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) má nové vedenie. Jej prezidentom sa stal generálny riaditeľ JOJ Group Marcel Grega. Rozhodlo sa o tom na kongrese ANRTS.

25. októbra 2017 – Výjazdovým rokovaním si vláda pripomenula 25. výročie spustenia prevádzky Vodného diela Gabčíkovo (VDG), ktorú čaká oprava. Ministri sa zišli priamo v priestoroch vodnej elektrárne. Hovorili aj o aktuálnych problémoch a strategických zámeroch Slovenska v oblasti vodného hospodárstva. Na Slovensku pribudne 169 nových chránených lokalít - území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Slovensko pre nedostatky v ich vyhlasovaní čelí konaniu zo strany Európskej komisie (EK). Vláda schválila návrh na doplnenie národného zoznamu týchto území.
Na snímke vpravo podpredseda vlády SR pre informatizáciu a investície Peter Pellegrini a vľavo minister životného prostredia SR László Sólymos počas prehliadky k 25. výročiu prevádzky sústavy vodných diel po 75. rokovaní schôdze vlády SR v Gabčíkove 25. októbra 2017.
Foto: TASR/Martin Baumann


26. októbra 2017 – Na čele ďalších štátnych nemocníc ostali ich doterajší riaditelia. Trenčiansku fakultnú nemocnicu naďalej povedie Marián Juruš, žilinskú Igor Stalmašek. Rezort vyberal aj šéfa Národnej transfúznej služby (NTS) SR, na jej čele ostáva Renáta Dundová.

27. - 28. októbra 2017 – Hlavnou témou konferencie GLOBSEC Tatra Summit 2017, ktorá sa konala na Štrbskom Plese, bolo prehlbovanie integrácie v Európskej únii (EÚ), konštatoval to prezident organizácie GLOBSEC Róbert Vass.

30. októbra 2017 - Školiace stredisko pre pilotov vrtuľníkov z celého sveta slávnostne otvorili na košickom letisku. Slovak Training Academy (STA) bude pre výcvik využívať aj americké vrtuľníky Black Hawk.
Slávnostné otvorenie výcvikového strediska Slovak Training Academy na medzinárodnom letisku Košice 30. októbra 2017. Na snímke americký vrtuľník Sikorsky UH-60 Black Hawk.
Foto: FOTO TASR – František Iván


30. októbra 2017 – Novým podpredsedom Súdnej rady SR sa stal sudca Krajského súdu v Nitre Pavol Pilek. Rozhodli o tom členovia Rady v tajnej voľbe.

31. októbra 2017 – V Martine zrušili na základe rozhodnutia Ministerstva financií (MF) Slovenskej republiky nútenú správu.

31. októbra 2017 – Košice sa ako prvé slovenské mesto stali členom prestížneho klubu - Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network).

NOVEMBER


1. novembra 2017 - Ondrej Krajňák odstúpil z funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Dôvodom bola koaličná novela zákona o ÚPN, ktorá zmenila spôsob riadenia ústavu a oklieštila jeho kompetencie.
Na archívnej snímke Ondrej Krajňák.
Foto: TASR - Jakub Kotian


2. novembra 2017 - Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Podpísal aj nový zákon chrániaci obete trestných činov.

2. novembra 2017 – Dovedna 53 mladých ľudí si v Bratislave prevzalo prestížnu Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE). Strieborné a bronzové ocenenia prebrali na slávnostnej ceremónii, na ktorej sa zúčastnil aj princ Edward, najmladší syn britskej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa. Princ zavítal na Slovensko vôbec prvýkrát, na pozvanie Národnej kancelárie DofE na Slovensku, ktorá na Slovensku funguje od roka 2015. Z odovzdávania cien zamieril princ na exkluzívnu diskusiu so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom, ktorú zorganizovala Národná kancelária DofE na Slovensku. Spoločne hľadali odpovede na otázku, prečo je dôležité, aby elity z biznisu podporovali mladých.

3. novembra 2017 – Záhradu prezidentského paláca v Bratislave by mala zdobiť aj úplne nová odroda tulipánov. Tú pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky venovalo Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku.
Na snímke zľava zástupca dodávateľa sadeníc tulipánov Jos Beelen z Holandska, veľvyslanec Holandského kráľovstva v SR Henk Cor van der Kwast a vedúci Kancelárie prezidenta SR Štefan Rozkopál počas sadenia tulipánov v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave 3. novembra 2017.
Foto: TASR - Dano Veselský


4. novembra 2017 - V Slovenskej republike sa konali po prvý raz jednokolové voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Predsedami krajov sa tak oficiálne stali Juraj Droba (Bratislavský kraj, 20,42 %), Jozef Viskupič (Trnavský kraj, 42,90 %), Jaroslav Baška (Trenčiansky kraj, 49,98 %), Milan Belica (Nitriansky kraj, 34,10 %), Erika Jurinová (Žilinský kraj, 43,67 %), Ján Lunter (Banskobystrický kraj, 48,53 %), Milan Majerský (Prešovský kraj, 40,36 %), Rastislav Trnka (Košický kraj, 37,8 %). Účasť za celé Slovensko bola 29,95 %.
na kombosnímke sú predsedovia samosprávnych krajov.
Foto: TASR


6. novembra 2017 - Platy ústavných činiteľov by mali ostať zmrazené aj na budúci rok. Dohodli sa na tom koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) na Koaličnej rade.

6. novembra 2017 – Na popradské letisko pricestoval predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) spolu s predsedom Sejmu Poľskej republiky Marekom Kuchciňským, aby vo Vysokých Tatrách spolu rokovali o viacerých témach.

6. novembra 2017 – Súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je už aj drotárstvo, fujara trombita, modranská majolika, drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní a chov plemena koní lipican v Topoľčiankach. Zápis nových prvkov do zoznamu ministerstvom kultúry vyhlásili počas slávnostného podujatia, ktoré sa uskutočnilo v Divadle SĽUK-u v Bratislave.
Slovenská ľudová majolika-modranská keramika.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


7. novembra 2017 - Predseda NR SR Andrej Danko si spolu s poslancami parlamentu pietnou spomienkou na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave pripomenuli 25. výročie úmrtia významného slovenského politika a štátnika Alexandra Dubčeka.

8. novembra 2017 - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vypracuje návrh pravidiel, ktoré upravia pre štátne orgány transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu, vrátane ich výberu a odmeňovania. Rozhodla o tom vláda na návrh Národnej rady SR. Lukáš Machala po mesiaci skončil v pozícii generálneho tajomníka ministerstva školstva. Z funkcie ho odvolala vláda na návrh ministerky školstva Martiny Lubyovej, nahradil ho Mario Schrenkel.

8. novembra 2017 - Polícia zadržala v nočných hodinách v lese v katastri obce Inovce v Sobranskom okrese 23 Vietnamcov. Cudzinci boli bez cestovných dokladov. Cudzinci prekročili vonkajšiu hranicu z Ukrajiny do Slovenskej republiky nedovolene a zdržiavali sa u nás bez povolenia príslušných orgánov. Všetci boli administratívne vyhostení s určením zákazu vstupu na naše územie a územie ostatných členských štátov Európskej únie.

9. novembra 2017 – Najmenší národný park na Slovensku, Pieninský národný park (PIENAP), oslávil 50. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti v Červenom Kláštore ocenil minister životného prostredia László Sólymos prácu miestnych ochranárov a zdôraznil ich status v spoločnosti.


9. novembra 2017 - Slovenských vedcov ocenili za prácu a výsledky v oblasti vedy a techniky. Ceny za vedu a techniku im na slávnostnom večere v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave odovzdala ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Podujatie bolo vyvrcholením celoslovenského Týždňa vedy a techniky 2017. Ocenenia v kategórii Osobnosť vedy a techniky si prevzali Boris Klempa z Virologického ústav, Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), Ľudmila Balogová zo spoločnosti VÚTCH-Chemitex a Roman Martoňák z Katedry experimentálnej fyziky, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Ceny za celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky si prevzali Ivan Chodák z Ústavu polymérov SAV, Jozef Živčák zo spoločnosti CEIT Biomedical Engineering a Jaroslav Kováč z Ústavu elektroniky a fotoniky Slovenskej technickej univerzity.
Na snímke zľava Miroslav Záhradník z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, Zdeno Biel z EVPÚ a Martin Urík z Ústavu laboratórneho výskumu geomateriálov Prírodovedeckej Fakulty Univerzity Komenského si prebrali ocenenie od ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej (druhá sprava) v kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov počas slávnostného vyhlásenia výsledkov Ceny za vedu a techniku Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR v Bratislave 9. novembra 2017.
Foto: TASR - Dano Veselský


10. novembra 2017 - Peniaze vyplatené štátom advokátovi Radomírovi Bžánovi polícia zaistila. Vyšetrovateľ po dohode s prokurátorom začal 9. novembra 2017 trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

10. novembra 2017 – Novozvolení predsedovia vyšších územných celkov (VÚC) v Žiline, Trnave, Prešove, Košiciach a poslanec Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Mikuláš Krippel, ktorý zastupoval nového predsedu BSK Juraja Drobu, sa na stretnutí v Žiline zhodli na zásadách slušného župana. Pretavia ich do spoločného memoranda a podpíšu na stretnutí po Novom roku. Po stretnutí to povedala novozvolená predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.
Na snímke vľavo zastupujúci poslanec predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Mikuláš Krippel, predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TSK) Jozef Viskupič a predseda Prešovského kraja (PSK) Milan Majerský počas historického prvého stretnutia novozvolených županov víťaznej koalície pod záštitou Eriky Jurinovej - novozvolenej županky ŽSK 10. novembra 2017 v Žiline.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


10. novembra 2017 – Predsedom Matice slovenskej (MS) sa stal advokát a jej bývalý druhý podpredseda Marián Gešper. Ten po siedmich rokoch vystriedal doterajšieho šéfa Matice Mariána Tkáča.

14. novembra 2017 – Polícia zadržala v dvoch kamiónoch 78 nelegálnych migrantov. O 00.30 h policajti v mestskej časti Budatín na Námestí hrdinov v smere do Žiliny zastavili dve za sebou idúce nákladné vozidlá. Vodičov z Turecka vyzvali, aby otvorili prívesy, prizvali aj kolegov z finančnej správy, keďže kamióny boli zaplombované. Po otvorení zistili, že okrem tovaru sa vo vozidlách vezie aj 78 mužov, žien a detí irackej, iránskej a sýrskej národnosti. V prvom kamióne bolo 44 osôb a v druhom strážcovia zákona narátali 34 osôb.
Zadržaní migranti.
Foto: TASR - Prezídium PZ


14. novembra 2017 - Podpredsedovia Smeru-SD ponúkli pred decembrovým snemom strany svoje funkcie, ako prvý tak urobil Marek Maďarič a postupne sa pridali ostatní. Predseda Smeru-SD Robert Fico si váži ich krok a vyjadril plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem na ďalšej spolupráci. Vedenie Smeru-SD opäť hovorilo o situácii po krajských voľbách.

14. novembra 2017 – Slovensko postaví novú väznicu. S návrhom prišla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Nový mužský väzenský ústav s kapacitou 832 miest má vyrásť v Rimavskej Sobote - Sabovej a štát ho chce postaviť a prevádzkovať formou verejno-súkromného partnerstva.

15. novembra 2017 - Vláda schválila návrh realizácie dodávok bojových obrnených vozidiel 8x8 a 4x4, do ktorého má byť zapojený slovenský obranný priemysel, materiál je utajený. Členovia kabinetu schválili aj opatrenia potrebné na ochranu slovenskej časti tzv. Karpatských bukových pralesov na východe krajiny.

15. novembra 2017 - Ústavný súd (ÚS) SR nevyhovel návrhu prezidenta SR Andreja Kisku vyhlásiť novelu zákona, ktorá v roku 2015 upravila poplatky v lekárskych ambulanciách, za protiústavnú.

16. novembra 2017 - Novelu zákona o odpadoch, novelu zákona o ovzduší, novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, novelu zákona o ochrane a podpore verejného zdravia, novelu zákona o nelegálnej práci, novelu zákona o omamných a psychotropných látkach a novelu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov podpísal prezident SR.

17. novembra 2017 - Ocenenie Biela vrana si tento rok odniesol Štefan Straka, ktorý už desať rokov učí Rómov ekologickému farmárčeniu, Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí upozornili na sporné zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva, a ochranár Erik Baláž, ktorý stál na čele záchrany Tichej a Kôprovej doliny pred vyrúbaním po kalamite v Tatrách.

17. novembra 2017 – Ceny Pamäti národa za Slovensko získali bývalý väzeň koncentračného tábora a partizán Otto Šimko a Mária Matejčíková, ktorá bola v 50. rokoch väznená ako politický väzeň.

20. novembra 2017 – Krajský súd (KS) v Trenčíne potvrdil rozhodnutie Okresného súdu (OS) v Trenčíne z júna tohto roku v kauze exstarostu obce Višňové v okrese Nové Mesto nad Váhom Jaroslava Baču. Ten odsúdil bývalého starostu na 20 rokov väzenia za obzvlášť závažný zločin pokusu o vraždu svojej bývalej manželky.

21. novembra 2017 – Nemocnicu novej generácie v Michalovciach, ktorej výstavba trvala vyše 2,5 roka, otvorili. Ide o prvú všeobecnú nemocnicu, ktorú postavili na Slovensku po takmer 30 rokoch.

27. novembra 2017 - V rámci historicky prvého hromadného výberového konania sa nepodarí obsadiť všetkých 125 miest kandidátov na sudcov. Z celkom 264 prihlásených uchádzačov prišlo na výber 188, z nich sa úvodnú písomnú časť podarilo absolvovať iba 35. Väčšina miest tak ostane neobsadená.

28. novembra 2017 - Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo Progresívne Slovensko ako nové politické hnutie. Hnutie odovzdalo 13.500 podpisov a požiadalo o registráciu.
Na snímke v popredí líder hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko počas tlačovej konferencie pred budovou Ministerstvom vnútra SR na Drieňovej ulici v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer


29. novembra 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) za podpredsedníčku vlády SR.

29. novembra 2017 – V roku 2018 sa uskutoční šiesta pravidelná návšteva Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania (Výbor CPT). Vláda prijala návrh opatrení na jej zabezpečenie.

29. novembra 2017 - Nepočujúci budú mať možnosť ozvať sa na tiesňové číslo 112 prostredníctvom krátkych textových správ (SMS). Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2018. Poslanci schválili aj novelu zákona o sociálnych službách, novelu zákona o zahraničnej službe, ktorá bude účinná od februára 2018. Poslanci 81 hlasmi schválili novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov, od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok si sľubuje minister zdravotníctva lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov.

30. novembra 2017 - Na Slovensku pribudli ďalší držitelia plakiet Jana Janského a medailí Jána Kňazovického, ktorými Slovenský Červený kríž (SČK) oceňuje mnohonásobných darcov krvi. Z rúk predstaviteľov Územného spolku SČK Bratislava si ich prevzalo vyše 200 ľudí.

30. novembra 2017 - Rezortným športovým strediskom sa bude môcť stať aj štátna príspevková organizácia. Dosiaľ ním mohla byť len štátna rozpočtová organizácia. Národná rada SR 120 hlasmi schválila novelu zákona o športe, ktorá zmeny prináša. Novela prináša aj nový typ zmluvy pre športových odborníkov. Poslanci v parlamente odsúhlasili aj koncepciu oddlženia nemocníc.

DECEMBER


1. decembra 2017 - Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019.

1. decembra 2017 - Slovenské veľvyslanectvo v Tel Avive spustilo internetovú stránku Slovensko-izraelskej vedeckej a inovačnej spoločnosti SKILL.

1. decembra 2017 - Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach patrí medzi 1250 najlepších univerzít sveta. Do rebríčka U.S. News - Best Global Universities Rankings sa dostala ako jedna z troch slovenských univerzít.

4. decembra 2017 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 40 sudcov bez časového obmedzenia.

Dekréty o vymenovaní si nové posily okresných súdov prevzali z rúk hlavy štátu počas slávnostného aktu v Prezidentskom paláci. Bratislavské súdy posilnia Denisa Drúžková, Lea Gubová, Branislav Harabin, Martin Jenis, Ágnes Nagyová, Silvia Rovňánková (všetci OS Bratislava I.) a Peter Králik (OS Bratislava II.). Novými sudcami sa ďalej stali Anita Filová, Monika Kadlicová (obe OS Trnava), Michal Frátrik, Gabriela Chudovská (obaja OS Trenčín), Janka Gibaľová, Lucia Šupenová (obe OS Lučenec), Marek Janigloš, Alena Mihalčinová (obaja OS Nitra), Richard Klimek, Petra Pavlisová, Matej Okály (všetci OS Spišská Nová Ves), Zuzana Krajčovicová, Dominika Rejdovianová (OS Banská Bystrica), Zuzana Sinčáková (OS Košice – okolie). Tiež Lucia Šupenová (OS Lučenec), Zuzana Berežná, Dominika Vitteková (obe OS Prešov), Alena Búliková (OS Nové Mesto nad Váhom), Michaela Doňáková (OS Košice I.), Peter Duman, Jana Koblišková (obaja OS Dunajská Streda), Katarína Ďurianová, Michal Tagaj (obaja OS Zvolen), Jana Jančíková (OS Humenné), Štefan Juhás (OS Žiar nad Hronom), Stanislav Kováč (OS Galanta), Lucia Kovačinová (OS Považská Bystrica), Petra Lacková (OS Ružomberok), Peter Majcher (OS Martin), Peter Molčan (KS Banská Bystrica), Tatiana Muziková (OS Levice), Michaela Priesolová (OS Žilina), Matúš Staríček (OS Topoľčany).

4. decembra 2017 - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 30 nových profesorov a profesoriek vysokých škôl.

5. decembra 2017 – Nový unikátny biomateriál s veľkým potenciálom v oblasti liečby a regenerácie pohybového aparátu u ľudí vyvinuli košickí vedci. Informoval o tom vedecký tím Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie (UVLF) a Ústavu materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied (ÚMV SAV) v Košiciach.

5. decembra 2017 - Platy ústavných činiteľov stúpnu od januára 2018 o jedno euro, pričom NR SR rozmrazenie vyrieši cez pozmeňujúci návrh k inému zákonu. Po rokovaní koaličných poslaneckých klubov v NR SR to vyhlásil premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

5. decembra 2017 - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) čelil na pôde Národnej rady SR odvolávaniu z vládnej funkcie. Za návrh opozície vysloviť mu nedôveru po 13-hodinovej rozprave hlasovalo len 53 poslancov zo 128 prítomných. Aktuálne chcela opozícia Kaliňáka odvolať pre dlhodobé nezvládanie funkcie.


6. decembra 2017 – Základné práva skupiny kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok boli porušené rozhodnutím prezidenta SR Andreja Kisku o ich nevymenovaní. Rozhodol o tom I. senát Ústavného súdu (ÚS) SR. Zároveň prikázal prezidentovi SR, aby vo veci znova konal a rozhodol tak, že z dostatočného počtu kandidátov navrhnutých Národnou radou SR vymenuje troch za sudcov ÚS SR.

6. decembra 2017 - Fungovanie urgentných príjmov sa zmení. Rozdelia sa na dva typy a zdravotné poisťovne na ne budú platiť mesačné paušály. Zavedú sa tiež tzv. doplnkové ordinačné hodiny, pre lekárov nebudú povinné. Pacienti sa v rámci nich budú môcť na vyšetrenie objednať, zaplatia si za to najviac 30 eur. Zároveň sa zruší odvodová odpočítateľná položka na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Novinky prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú schválil parlament. Parlament odsúhlasil návrh na zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Sestry s najmenej päťročnou praxou, vyšším vzdelaním a kompetenciami budú od júla 2018 dostávať vyššie mzdy. Počíta s tým pozmeňovací návrh zdravotníckeho výboru k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý schválili poslanci v pléne.


6. decembra 2017 - Vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Revúcej rozhodla, že vyčlení finančné prostriedky vo výške 1 milión 45 tisíc eur z rezervy vlády SR. Vláda schválila aj dodatky k Akčnému plánu rozvoja okresu Poltár, Rožňava a Kežmarok.

6. decembra 2017 – Neurochirurgický tím Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) implantoval 50-ročnému pacientovi na mieru zhotovenú titánovú medzistavcovú platničku vyrobenú technológiou 3D tlače. Išlo o prvý zákrok svojho druhu v strednej Európe realizovaný v spolupráci s biomedicínskymi inžiniermi z Košíc.
Na snímke prednosta Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin Branislav Kolarovszki počas brífingu o unikátnej operácii, počas ktorej neurochirurgický tím implantoval pacientovi na mieru zhotovenú titánovú medzistavcovú platničku vyrobenú technológiou 3D tlače v Univerzitnej nemocnici v Martine. V Martine dňa 6. decembra 2017. FOTO TASR - Erika Ďurčová
Foto: TASR


6. decembra 2017 - Pri príležitosti ukončenia diplomatického pôsobenia na Slovensku prezident Andrej Kiska osobne udelil ďakovnú medailu vedúcemu Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušanovi Chrenekovi za príkladnú činnosť v prospech šírenia významu európskych hodnôt a spolupráce v Slovenskej republike.

7. decembra 2017 – V reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO má Slovensko už piaty prvok. Stal sa ním Horehronský viachlasný spev, o ktorého zápise do svetového zoznamu rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.

7. decembra 2017 - Sociálni partneri podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, na základe ktorých sa platy zamestnancov štátnej a verejnej správy zvýšia od 1. januára 2018 o 4,8 %, okrem platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl, ktorým boli platy navýšené o 6 % od 1. septembra 2017.

7. decembra 2017 – Košickým neurológom sa podarilo v spolupráci s kolegami vo Viedni a Barcelone vyvinúť novú metódu s cieľom včasného diagnostikovania Parkinsonovej choroby. Informoval o tom výskumný tím z Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Metóda spočíva v zisťovaní prítomnosti pre ochorenie charakteristickej bielkoviny – patologického črevného alfa-synukleínu, ktorý umožňuje odlíšiť zdravého človeka od pacienta s Parkinsonovou chorobou.

9. decembra 2017 - Strana Smer-SD sa viac nebude riadiť biblickým heslom - kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. Ak na Smer-SD niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma. Počas prejavu na sneme Smeru-SD to avizoval líder strany a premiér Robert Fico. Novým podpredsedom Smeru-SD sa stal primátor Košíc Richard Raši. V tajnej voľbe o tom rozhodli delegáti celoslovenského snemu strany Smer-SD v Martine, od ktorých Raši získal 339 hlasov. Celkovo bolo odovzdaných 366 hlasovacích lístkov. Na tomto poste nahradil Mareka Maďariča, ktorý sa vzdal funkcie podpredsedu v strane a zostal radovým členom.


9. decembra 2017 - Minister obrany Peter Gajdoš vstúpil do Slovenskej národnej strany. Povedal to predseda SNS Andrej Danko po rozšírenom rokovaní predsedníctva strany v Oponiciach.