Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vyše polovica požiarov vznikla na Slovensku tento rok z nedbalosti

Požiar v Trnave, ilustračná snímka. Foto: Prezídium Hasičského a policajného zboru

Oheň usmrtil 19 ľudí a zranil 209 osôb.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Za deväť mesiacov tohto roka vzniklo na území Slovenska 7751 požiarov, ktoré spôsobili škody za vyše 27 miliónov eur. Viac ako polovica z nich bola zapríčinená nedbalosťou a neopatrnosťou. Oheň usmrtil 19 ľudí a zranil 209 osôb. Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) o tom informovalo na sociálnej sieti.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bolo požiarov o 830 viac, nárast predstavuje asi 12 percent. Výška škôd sa znížila o vyše 6,18 milióna eur, čo predstavuje 18,6 percenta. Zatiaľ čo počet usmrtených klesol o 24 percent, počet zranených stúpol až o 53,7 percenta.

Najviac požiarov - 1792 - zaznamenali v Košickom kraji, najmenej - 552 - v Trenčianskom kraji. "Najvyššie materiálne škody spôsobili požiare v Bratislavskom kraji, takmer 5,4 milióna eur, najnižšie priame škody, viac ako 2 milióny eur, vznikli v Nitrianskom kraji," vypočítavajú.

Najvyššie škody vyčíslili napríklad po aprílovom požiari haly na triedenie odpadu v Malackách, májovom požiari v sklade v Rimavskej Sobote. alebo po júlovom požiari lesného porastu v lokalite Veľký Gápeľ - Malô.

Najviac požiarov z nedbalosti vzniklo pri vypaľovaní trávy a suchých porastov. Ďalšími častými príčinami boli prevádzkovo-technické poruchy a úmyselné podpaľačstvo. "V 1041 prípadoch, 13,4 percenta z celkového počtu, príčina vzniku požiaru nebola zistená," uviedli hasiči.

Zo štatistík o požiarovosti vyplýva, že najviac požiarov vzniklo v marci. Najčastejšie horelo v sobotu a najmenej v stredu a pondelok. "Z hľadiska času vzniku najviac požiarov vzniklo v časovom intervale od 15. do 16. hodiny," priblížili.

V prírodnom prostredí vzniklo až 5748 požiarov, čo je o 878 viac ako vlani. "Pri týchto požiaroch boli dve osoby usmrtené a 37 bolo zranených," poukázali hasiči. Poruchy spôsobili 330 požiarov automobilov a dodávok, úmyselne zapálených bolo 118 áut. Celkovo počet požiarov áut klesol zo 635 na 513 prípadov.