Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotníctvo SR si polepšilo, Drucker je rád, že nie je na chvoste

Na archívnej snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

V rebríčku, ktorý hodnotí zdravotné systémy z pohľadu pacienta, Slovensko získalo 13. miesto.

Bratislava 30. januára (TASR) - Dobré umiestenie Slovenska v aktuálnom rebríčku Európskeho zdravotníckeho užívateľského indexu (EHCI - Euro Health Consumer Index) považuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) za dobrú správu pre zdravotníkov aj pacientov. V rebríčku, ktorý hodnotí zdravotné systémy z pohľadu pacienta, Slovensko získalo 13. miesto.

"Som rád, že slovenské zdravotníctvo môžeme označiť, a nielen tými dátami, ktoré zverejnil EHCI za 2017, za štandardné v rámci Európy a nie to, ktoré je na chvoste," reagoval na umiestnenie Drucker. Vo vlani zverejnenom rebríčku bolo Slovensko na 23. pozícii, tohtoročným umiestnením predbehlo všetky susediace krajiny Vyšehradskej štvorky či Veľkú Britániu. Podľa Druckera tomu pomohlo lepšie vykazovanie údajov aj viaceré realizované zmeny v zdravotníctve.

"Je to dobrá správa aj pre zdravotníckych pracovníkov, aj pre ľudí, aby sme sa nemuseli stále nejakým spôsobom iba haniť za to, ako je všetko zle. Vychádzame zhruba na rovnakej úrovni, teraz v tomto prípade lepšie ako Česko, výrazne lepšie ako Poľsko a Maďarsko a ostatné krajiny Európy," skonštatoval Drucker.

Rebríček sa zostavuje na základe hodnotenia pacientov alebo pacientskych organizácií. S tými sa podľa Druckera podarilo zlepšiť komunikáciu. Poukázal tiež na zlepšenie situácie s čakacími lehotami na CT vyšetrenia či operácie. Naopak, nedostatky sú v prevencii či rozsahu zdravotnej starostlivosti. "Okrem konkrétnych zmien vidíme, že mnohé veci aj kvalitou zverejňovania údajov nás posúvajú vpred," skonštatoval. Myslí si, že práve pre zlé údaje nebýva Slovensko dobre hodnotené a už v predchádzajúcom rebríčku mu patrilo lepšie umiestnenie.

EHCI je výročné hodnotenie národných európskych systémov zdravotníckej starostlivosti, zahŕňalo 35 krajín. Od roku 2005 ho zostavuje švédska organizácia Health Consumer Powerhouse. Víťazom rebríčka sa stalo Holandsko, za ním sa umiestnili Švajčiarsko a Dánsko. Slovenské zlepšenie je v správe označené ako prekvapujúco dobrý výsledok.

Medziročne si Slovensko v hodnotení polepšilo napríklad aj v oblastiach ako zapájanie zástupcov pacientov do rozhodovacích procesov, preverovanie kvalifikácie zdravotníkov v uvedenej odbornosti či skrátenie času na vyšetrenie na urgentnom príjme. Ministerstvo poukazuje, že sa podarilo aj efektívnejšie využívať peniaze v zdravotníctve a usporiť 70 miliónov eur.

"Hoci sme dosiahli spomínané úspory, nemalo to negatívny dopad na dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Úspory boli zrealizované krokmi na znižovanie neprimerane vysokej ziskovosti. Pripravujeme zároveň novú revíziu výdavkov, kde plánujeme okrem efektívnosti vo výdavkoch, nastaviť parametre tak, aby sa ešte zvyšovala kvalita zdravotnej starostlivosti o pacienta," zhrnul Drucker.