Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Časovku tímov vyhral štvrtýkrát Quick-Step, Dukla pri premiére 21.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jazdci VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorí sa ako tím na MS predstavili po prvý raz, skončili v boji s elitnými družstvami WorldTour a ďalšími prokontinentálnymi tímami na 21. mieste.

Innsbruck 23. septembra (TASR) – Časovku mužských tímov na 91. svetovom šampionáte v cestnej cyklistike vyhral v nedeľu po štvrtý raz belgický tím Quick-Step Floors.

Trať dlhú 62,8 km z Ötztalu do Innsbrucku zvládla pod zatiahnutou oblohou šestica v zložení Niki Terpstra, Kasper Asgreen, Bob Jungels, Laurens De Plus, Yves Lampaert a Maximilian Schachmann v čase 1:07:25,94. Druhú priečku obsadili s mankom osemnástich sekúnd obhajcovia zo Sunwebu, tretia priečka patrí BMC.

Jazdci VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorí sa ako tím na MS predstavili po prvý raz, skončili v boji s elitnými družstvami WorldTour a ďalšími prokontinentálnymi tímami na 21. mieste. Po prvom medzičase na 22,8 kilometri boli Patrik Tybor, Marek Čanecký, Martin Mahďar, Samuel Oros, Juraj Bellan a Ján Andrej Cully na predposlednom mieste, keď ich od Mitcheltonu-Scott delili dve minúty, 24 sekúnd a 67 stotín. Za Austrálčanmi zaostával o 7,97 s americký BMC Racing a o 12,93 s belgický Quick-Step Floors. Po druhom medzičase (44,8 km) figuroval na čele Sunweb. V perfektne zvládnutom závere si napokon najcennejší kov zabezpečil Quick-Step Floors.

"Našťastie, nemali sme žiadny väčší technický problém. Aj napriek tomu, že s touto disciplínou chalani nemajú skúsenosti, veď sme šli tento rok iba jednu krátku, aj to v daždi a radšej bez špeciálov, tak na celej trati urobili iba jeden väčší kiks, inak išli technicky veľmi pekne," zhodnotil preteky asistent trénera Dukly Maroš Kováč pre špecializovaný portál cycling-info.sk. "Chceli sme na vrchol kopca prísť piati, pretože odtiaľ bolo ešte veľmi ďaleko do cieľa. Pod kopcom si vystúpil najmladší pretekár Samo Oros, ktorý mal za úlohu ťahať na rovine. Potom bol kopec veľmi krízový pre Martina Mahďara, ktorý dnes nemal dobrý deň. Museli ho chalani trochu čakať. Škoda toho, ale 'Mahďo' to chalanom vrátil, keď striedal až do méty posledného kilometra, kde si vystúpil. Vedeli sme, že nebudeme mať šancu súperiť s tými najlepšími, zdolali sme aspoň jeden tím na našej úrovni. Vravel som pred štartom, že spokojní budeme, ak všetci dajú do toho všetko, a to sa stalo. Získali ďalšie skúsenosti, majú zážitok z ďalšieho obrovského podujatia. Verím, že sa od toho odrazíme v budúcej sezóne."

Muži, časovka družstiev, Ötztal/Area 47 – Innsbruck (62,8 km): 1. Quick-Step (Kasper Asgreen, Laurens de Plus, Bob Jungels, Yves Lampaert, Maximilian Schachmann, Niki Terpstra) 1:07:25,94 h, 2. Sunweb (Tom Dumoulin, Chad Haga, Wilco Kelderman, Sören Kragh Andersen, Michael Matthews, Sam Oomen) +18,46 s, 3. BMC (Patrick Bevin, Damiano Caruso, Rohan Dennis, Stefan Küng, Greg van Avermaet, Tejay van Garderen) +19,55, 4. Sky +44,96, 5. Mitchelton +56,68, 6. Movistar +1:31,70 min, 7. Trek +2:03,97, 8. Bora +2:07,24, ... 21. VŠC Dukla Banská Bystrica (Patrik Tybor, Marek Čanecký, Martin Mahďar, Samuel Oros, Juraj Bellan, Ján Andrej Cully) +8:10,00