Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Démare vyhral 3. etapu Okolo Slovenska, na čele sa udržal Lampaert

Francúz Arnaud Démare, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V sobotu je na programe záverečná 4. etapa, v ktorej sa definitívne rozhodne o celkovom víťazovi.

Hlohovec 20. septembra (TASR) - Francúzsky cyklista Arnaud Démare triumfoval v piatkovej 3. etape 63. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Jazdec stajne Groupama-FDJ sa presadil v záverečnom špurte balíka a trať dlhú 200,6 km z Ružomberka do Hlohovca zvládol za 4:39:09 h. Na druhom mieste skončil Bielorus Alexander Rjabušenko zo SAE Team Emirates a tretí finišoval jeho tímový kolega Alexander Kristoff z Nórska.

Na čele celkového poradia sa udržal Belgičan Yves Lampaert z Deceuninck-Quick Step, ktorý finišoval na piatom mieste. Zo slovenských cyklistov skončil najlepšie Erik Baška v drese Bora-Hansgrohe, ktorý obsadil 21. priečku so stratou 19 sekúnd na víťaza. V celkovom poradí mu patrí 11. miesto so stratou 40 sekúnd na belgického lídra. Juraj Sagan figuruje na 31. mieste (+2:17 min).

Lampaert si udržal na čele celkového poradia trojsekundový náskok pred Švajčiarom Stefanom Küngom z Groupama-FDJ, tretí Démare stráca sedem sekúnd. Francúz sa vďaka piatkovému triumfu dostal na čelo bodovacej súťaže. Líder vrchárskej súťaže je Nór Martin Salmon (Sunweb Development Team) a medzi pretekármi do 23 rokov je najlepší ďalší Nór Torjus Sleen (Uno-X). Baška si udržal dres pre najlepšieho Slováka na podujatí. Za najbojovnejšieho cyklistu etapy vyhlásili Slovinca Gašpera Katrašnika zo stajne Adria Mobil.

V piatok bola na programe 200,6 km dlhá trasa, na ktorej pripravili organizátori tri rýchlostné a tri horské prémie 2. kategórie Vyšehradné (1,4 km, 5,1%), Bojnický vrch (2,4 km, 6,1%) a v Hlohovci (2,7 km, 2,7%). Cieľ sa nachádzal na Hlohovskom zámku, čo znamenalo, že pretekári museli špurtovať do kopca.

Od úvodu sa snažilo odtrhnúť množstvo pretekárov, ale dlho sa to nikomu nedarilo. Únik dňa sa sformoval až po asi 30 km, keď sa doň dostala štvorica Gašper Katrašnik (Adria Mobil), Mateusz Grabis (Vostaer), Martin Urianstad (Uno-X) a Kenny Molly (Wallonie-Bruxelles). Po 50 km mali náskok 2:30 min. Na čele balíka boli jazdci Deceunincku-Quick-Step, ktorí bránili žltý dres Lampaerta. Ten dostal 77 km pred cieľom defekt, ale rýchlo sa vrátil. Na prvých dvoch vrchárskych prémiách bral najviac bodov Molly a už mu chýbal len jeden na lídra vrchárskej súťaže Martina Salmona.

Balík postupne zrýchľoval a náskok vedúcej skupiny klesal, 30 km pred cieľom to bolo už len asi 40 sekúnd a 20 km pred koncom ho pelotón pohltil. V tých momentoch sa navyše prácou Bory hlavný balík rozdelil na dve časti, vpredu zostalo asi 60 jazdcov. Sedem kilometrov pred náročným dojazdom do cieľa ich čakala ešte posledná vrchárska prémia, ktorá preriedila pelotón. Najviac bodov na nej získal Salmon a opäť zvýšil svoj náskok vo vrchárskej súťaži. V záverečnom špurte do kopca sa nakoniec presadil Démare a pripísal si už piate víťazstvo v sezóne.

V sobotu je na programe záverečná 4. etapa, v ktorej sa definitívne rozhodne o celkovom víťazovi. Trať z Hlohovca do Senice meria 142,1 km a cyklistov počas nej čakajú tri rýchlostné a päť menších vrchárskych prémií.

Výsledky 3. etapy (Ružomberok - Hlohovec, 200,6 km):

1. Arnaud Démare (Fr./Groupama-FDJ) 4:39:09 h, 2. Alexander Rjabušenko (Biel./SAE Team Emirates) +2 s, 3. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates) rovnaký čas, 4. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) +5, 5. Yves Lampaert (Belg./Deceuninck-Quick-Step), 6. Lukas Pöstlberger (Rak./Bora-Hansgrohe), 7. Tom Bohli (Švaj./SAE-Team Emirates), 8. Charles Planet (Fr./Novo Nordisk), 9. Gijs van Hoecke (Belg./CCC), 10. Kamil Gradek (Poľ./CCC) všetci rovnaký čas, ..., 21. Erik BAŠKA (SR/Bora-Hansgrohe) +19, 35. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +1:09, 48. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) +2:09, 49. Marek ČANECKÝ (SR/Dukla Banská Bystrica), 62. Juraj BELLAN (SR/Dukla Banská Bystrica) obaja rovnaký čas



Celkové poradie:

1. Lampaert 13:56:45 h,
2. Küng +3 s,
3. Démare +7,
4. Gradek +13,
5. Bohli +21,
6. Matthias Brändle (Rak./Israel Cycling Academy) +24,
7. van Hoecke +26,
8. Pöstlberger +34,
9. Rjabušenko +37,
10. Torjus Sleen (Nór./Uno-X) +40,
11. BAŠKA rovnaký čas, ... 31. SAGAN +2:17, 56. ČANECKÝ +3:11, 74. KUBIŠ +3:26, 79. Ján Andrej CULLY (SR/Dukla Banská Bystrica) +3:30