Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Flames si uctili Iginlu, pod strop vyvesili jeho dres s číslom 12

Na snímke Jarome Iginla. Foto: TASR/AP

Na slávnosti v Calgary ho sprevádzali bývalí spoluhráči ako aj manželka Kara a tri deti.

Calgary 3. marca (TASR) - Bývalý dlhoročný kapitán Calgary Flames Jarome Iginla sa pred nedeľňajším domácim zápasom NHL s Minnesotou Wild dočkal veľkej pocty. Vedenie kanadského hokejového klubu vyvesilo pod strop Scotiabank Saddledome jeho dres s číslom 12, ktorý si tak už nikto v tíme neoblečie.

Iginla odohral v NHL 20 sezón, z toho takmer 16 za Calgary, kde sa najviac preslávil. Dres "plameňov" si obliekal v rokoch 1996 až 2013 a vlastní viacero klubových rekordov. Iginla je líder historických tabuliek Calgary v počte odohratých zápasov, gólov, bodov, gólov v rovnovážnom stave aj v presilovkách, ako aj víťazných zásahoch. V sezóne 2001/2002 sa stal najproduktívnejším hráčom celej NHL. Celkovo odohral v profilige 1554 zápasov, v ktorých strelil 625 gólov, pridal 675 asistencií a nazbieral rovných 1300 bodov.

Štyridsaťjedenročný Iginla sa stal tretím hráčom Calgary, ktorého číslo dresu klub vyradil zo sady. Pred ním sa tejto pocty dočkali Lanny McDonald (9) a brankár Mike Vernon (30). "Je to pre mňa obrovská česť. Som rád, že zostávam členom rodiny Flames a môj dres zostane tu. Prežil som tu krásne roky, dodnes si pamätám na prvý zápas aj prvý gól, ktorý som tu strelil," povedal Iginla, ktorý kariéru ukončil pred touto sezónou. Okrem Calgary si obliekal v minulosti aj dresy Pittsburghu Penguins, Bostonu Bruins, Colorada Avalanche a LA Kings.

Na slávnosti v Calgary ho sprevádzali bývalí spoluhráči Craig Conroy, Martin Gelinas, Robyn Regehr, Mike Cammalleri, Jamie McLennan, Mike Commodore a Curtis Glencross, ako aj manželka Kara a tri deti - synovia Joe (10) a Tij (12) a dcéra Jade (14).