Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

FOTO a VIDEO: Slováci výhrou v Budapešti odčinili fiasko s Chorvátskom

Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska v zápase kvalifikácie EURO 2020 vo futbale v E-skupine Maďarsko – Slovensko v Budapešti 9. septembra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Najbližšie sa Slováci predstavia v kvalifikácii 10. októbra, na štadióne Antona Malatinského v Trnave privítajú Wales.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v pondelňajšom kvalifikačnom zápase EURO 2020 v Budapešti nad Maďarskom 2:1 a priblížili sa k postupu na kontinentálny šampionát z E-skupiny.

Skóre duelu otvoril v 41. minúte Róbert Mak, po prestávke vyrovnal z priameho kopu Dominik Szoboszlai. O triumfe Slovenska napokon rozhodol v 56. minúte Róbert Boženík. Zverencom Pavla Hapala patrí v priebežnej tabuľke 2. miesto za vedúcim Chorvátskom, ktoré má o bod viac. Slováci už Maďarov zdolali v marci 2:0 v Trnave.

Najbližšie sa Slováci predstavia v kvalifikácii 10. októbra, na štadióne Antona Malatinského v Trnave privítajú Wales. V tomto stretnutí bude chýbať obranca Denis Vavro, ktorý na štadióne Groupama v Budapešti inkasoval tretiu žltú kartu.

6. kolo kvalifikácie EURO 2020, E-skupina:


Maďarsko - Slovensko 1:2 (0:1)

Góly: 50. Szoboszlai - 41. Mak, 56. Boženík. Rozhodovali: Lahoz - Devís, del Palomar (všetci Šp.), ŽK: Szoboszlai, Dzsudzsák, Szalai, Baráth, A. Nagy, Pátkai - Šatka, Vavro, ČK: 90.+ Baráth (Maď.), 22.000 divákov

Maďarsko: Gulácsi - Lovrencsics (30. Bese), Baráth, Orban, Kádár - Kleinheisler (85. Holender), A. Nagy (65. Pátkai) - Dzsudzsák, Szoboszlai, Sallai - Szalai

SR: Dúbravka - Šatka, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka (85. Greguš), Lobotka - Rusnák, Hamšík, Mak (86. Haraslín) - Boženík (77. Ďuriš)


Slováci začali dobre, v úvodných sekundách mali loptu na kopačkách, prvú strelu v zápase zrazil Kuckovi Orban. Domáci odpovedali po akcii Szoboszlaia, ktorého však odzbrojil Vavro. Vzápätí sa do dobrej palebnej pozície dostal Kleinheisler, ale jeho strela bola slabá a Dúbravka ju ľahko skrotil. Vážnejší súboj Szoboszlai - Dúbravka prišiel v 15. minúte, maďarský útočník strieľal presne, ale opäť nie razantne. Domáci v postupne preberali aktivitu, najmä v strede poľa presnejšie kombinovali a vyhrávali osobné súboje. Slovenský brankár musel opäť zasahovať v 22. minúte po bombe Szalaia. Územná prevaha domácich potom čoraz viac slabla, Hapalovi zverenci sa dostávali častejšie k lopte a zlepšenú fázu zápasu korunovali v 41. minúte. Hamšík poslal center do šestnástky, odrazenú loptu poslal do siete Mak - 0:1. Situácia však zaváňala ofsajdom Boženíka. V závere polčasu mal ešte sľubnú príležitosť Hamšík z priameho kopu, ale ľavačkou ponad múr minul.

Po prestávke podnikli prvú útočnú akciu Slováci, no v 50. minúte mali maďarskí futbalisti možnosť priameho kopu a Dominik Szoboszlai z 18 metrov nezadržateľne prekonal Dúbravku - 1:1. Hapalovými zverencami to však neotriaslo a už o šesť minút neskôr išli opäť do vedenia. Lobotka si vymenil loptu s Kuckom, následne ju poslal na Róberta Boženíka a ten ju poslal za Gulácsiho chrbát. Šancu na vyrovnanie mal Szalai, ale Dúbravka bol po jeho pokuse na správnom mieste. V 63. minúte zahrali Slováci signál po priamom kope Kucku, čo prekvapilo obrancu Orbana. K lopte sa načahoval Boženík, no vzápätí sa dostala k Makovi, strelec prvého gólu Slovákov však poloodkrytú bránku netrafil. V týchto fázach zápas gradoval, Maďari otvorili hru, dva nebezpečné pokusy Dzsudzsáka zostali nevyužité. V 77. minúte pripravil tréner Hapal prvé striedanie, Boženíka nahradil Ďuriš. V 84. minúte mohol o triumfe Slovenska definitívne rozhodnúť Hamšík, ale strelu ľavačkou mu Gulácsi vykryl. Domáci mali v závere ešte jednu šancu, ale Slováci nebezpečenstvo odvrátili a následne si vychutnali tretí triumf v prebiehajúcej kvalifikácii.

Hlasy po zápase:

Marco Rossi, tréner Maďarska: "Chcem pochváliť mojich hráčov za výkon, vyrovnali sa Slovákom a možno boli aj o trochu lepší. Mali sme viacej šancí, ale nedokázali sme ich využiť. Ukázali sme, že sa dokážeme vyrovnať slovenskému výberu, ktorý má ale výborných hráčov ako Hamšík, Kucka, Lobotka či Škriniar. Z dvoch zápasov so Slovenskom, v ktorých sme najviac chceli získať body, nemáme ani jeden."

Pavel Hapal, tréner SR: "Rehabilitácia pre slovenského fanúšika bola krásna. Chválim ale aj súpera, hral výborne, bol to pekný futbal hore - dolu. Zmena Šatka - Valjent bola o novom čerstvom hráčovi a Lubo je aj do kombinácie, aj keď sa dnes dosť vytrápil. A Boženík rozhodol tento zápas. Deviatka nám dnes priniesla šťastie, hralo sa 9.9., máme deviaty bod, strelili sme 9 gólov a rozhodol hráč číslo deväť. Boli sme presnejší, podržal nás aj Dúbravka, prežili sme niekoľko ich šancí. Dokázali sme zareagovať ja na vyrovnávajúci gól. Mohli sme to rozhodnúť aj tretím gólom, Mak mal prázdnu bránu, ale bolo to dramatické až do konca."



Róbert Boženík, útočník SR: "Dal som víťazný gól, ale nie je to len o mne. Celý tím pracoval deväťdesiat minút ako jeden stroj. Je to úžasné. Pred gólom som sa sústredil hlavne na to, aby som loptu dobre prebral. Potom mi už stačilo len obstreliť brankára. Chcel by som tento gól venovať otcovi, ktorý je v nemocnici."

Marek Hamšík, kapitán SR: "Bol to tímový výkon, nechali sme na ihrisku všetko. Boženík dal gól ako pravý útočník, bude ho to niečo stáť. Chceli sme sa vyhnúť rýchlemu gólu po prestávke. Nepodarilo sa, no dokázali sme rýchlo zareagovať. V skupine je to pekne zamotané. Zápas doma s Walesom bude veľmi dôležitý."



Róbert Mak, stredopoliar SR: "Išli sme do zápasu s tým, že nemáme čo stratiť. Vyšiel nám perfektne. Dnes mužstvo odovzdalo na ihrisko všetko. Pri góle som bol skrátka na správnom mieste. Mohol som dať ešte poistku, ale vtedy som ani nečakal, že sa lopta môže odraziť ku mne a prestrelil som. Na atmosféru sme boli pripravení, vieme akí sú maďarskí fanúšikovia. Sme naspäť v boji o postup, tešíme sa z toho."

tabuľka E-skupiny:

1. Chorvátsko 5 3 1 1 10:5 10
2. SLOVENSKO 5 3 0 2 9:7 9
3. Maďarsko 5 3 0 2 7:6 9
4. Wales 4 2 0 2 4:4 6
5. Azerbajdžan 5 0 1 4 5:13 1





ďalší program E-skupiny:

štvrtok 10. októbra: Chorvátsko - Maďarsko (20.45), SLOVENSKO - Wales (20.45)
nedeľa 13. októbra: Maďarsko - Azerbajdžan (18.00), Wales - Chorvátsko (20.45)
sobota 16. novembra: Azerbajdžan - Wales (18.00), Chorvátsko - SLOVENSKO (20.45)
utorok 19. novembra: SLOVENSKO - Azerbajdžan (20.45), Wales - Maďarsko (20.45)