Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

GANTNEROVÁ: Čoskoro sa bude Shiffrinová pozerať Vlhovej len na chrbát

Bývalá reprezentantka SR v alpskom lyžovaní Jana Gantnerová v TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová bola pred pár dňami hosťom v štúdiu TABLET.TV, kde sme s ňou okrem iného prebrali aj famózne výkony Petry Vlhovej na MS vo švédskom Are.

Bratislava 27. februára (Teraz.sk) – Pred pár dňami sa vrátila slovenská lyžiarka Petra Vlhová z MS vo švédskom Are ovenčená kompletnou zbierkou medailí. Najcennejší kov získala v obrovskom slalome, striebro brala z kombinácie, aby svoje famózne vystúpenie zakončila ziskom bronzu v slalome. O účinkovaní 23-ročnej Liptáčky na nedávnom svetovom šampionáte sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali s bývalou lyžiarkou Janou Gantnerovou.

O troch medailách z tohtoročného šampionátu sníval asi len málokto. Čakala niečo také Jana Gantnerová, ktorá už pravidelne spolukomentuje prenosy z televízneho štúdia RTVS? „Ťažko povedať, či som to čakala. No už dva týždne pred majstrovstvami sveta som sa vyjadrila, že Petra má výkonnosť na to, aby doniesla minimálne jednu, ale očakávam od nej tri. Som teda veľmi rada, že sa mi to splnilo a z celého srdca jej blahoželám,“ rozhovorila sa Jana Gantnerová, ktorá zároveň ocenila, že sa Vlhová rozhodla len pre štart v troch disciplínach a nie piatich, ako pôvodne plánovala. „Tréner Magoni je vynikajúci taktik. Určite spoločne logicky odvodili, že Petra by asi nedala všetky disciplíny aj s tréningami, ktoré k tomu neodmysliteľne patria. Sústredili sa teda len na technické disciplíny a ako ukázali výsledky, bola to veľmi dobrá voľba.“

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S JANOU GANTNEROVOU:



Azda najprekvapujúcejšia medaila v podaní Petry Vlhovej prišla hneď na úvod – v alpskej kombinácii. Čo bolo základom úspechu? „Určite to, že sa hneď na úvod pustila mimoriadne odvážne v zjazde. To nie je jej disciplína, nejazdí to pravidelne. Podala v ňom však vynikajúci výkon, o čom svedčil malý rozdiel za prvou pretekárkou, pričom sa dokonca vyrovnala legende rýchlostných disciplín Lindsey Vonnovej. V slalome už potom podala svoj štandardný výsledok. Škoda, že to nebolo ešte o máličko lepšie, keďže na víťazku Wendy Holdenerovú stratila v konečnom účtovaní iba tri stotinky. Každopádne, klobúk dole pred tým, čo Peťa v kombinácii dosiahla,“ pokračovala Gantnerová, ktorá pozná Petru ako bojovnú a dravú pretekárku, ktorá neznáša prehrávať. Aj preto si myslí, že Vlhová sa síce na jednej strane tešila zo striebornej medaily, no na druhej ju druhé miesto mrzelo, keďže od zlata ju delilo málinko.

O pár dní sa našej najlepšie lyžiarke súčasnosti leskla na hrudi už zlaté medaila, na ktorú si prišla v obrovskom slalome. „Skvelú jazdu predviedla v prvom kole, kde síce niečo stratila, no pred druhým kolom mala vynikajúcu pozíciu. Počas neho som už aj ja sama zatajila dych, keď kolenom narazila do bránky a skoro ju pretočilo. Napokon to celé bravúrne zvládla a nepochybujem o tom, že ak by sa jej to nestalo, tak triumfuje s ešte väčším náskokom,“ myslí si Jana Gantnerová, ktorá veľmi napäto sledovala aj nasledujúce preteky v slalome. „Po prvom kole bola Petra piata, no pred štartom toho druhého som tipovala, že by z toho mohol byť bronz. Takže v tomto prípade mi taktiež vyšiel tip. Celkovo treba povedať, že Petra aj v týchto pretekoch ukázala obrovskú profesionalitu, nezahodila všetky zábrany, nešla hop alebo trop, ale na istotu.“

Magoni radil aj Gantnerovej


Ako si už fanúšikovia za ostatné roky zvykli, na najvyšší stupienok v slalome sa na MS postavila fenomenálna Mikhaela Shiffrinová. Práve s ňou v aktuálnej sezóne zviedla Vlhová viacero neľútostných súbojov, v ktorých mala zväčša navrch Američanka. Je reálne, že sa raz garde otočí a Shiffrinová sa bude pozerať na chrbát jej rovesníčky zo Slovenska? „Očakávam a dúfam, že to príde budúcu sezónu. Už v tej aktuálnej sme mohli niekoľkokrát vidieť, že Shiffrinová ťahala v tomto súboji za kratší koniec. Ak sa pozrieme na Petru, môžeme konštatovať, že je vzrastom mužského typu, je vysoká a silná. Americká lyžiarka síce tiež nie je malá, no v porovnaní s Vlhovou je útla. Takže práve fyzická kondícia, vzrast a celkovo silová zložka by mohla byť v nasledujúcom čase jej najväčšia výhoda. Ja osobne si teda myslím, že budúcu sezónu sa už budeme pozerať na opačný vývoj a Petra bude prvá,“ prognózuje Jana Gantnerová.



Sympatická 29-ročná rodáčka z Kežmarku si počas aktívnej kariéry odkrútila v lyžiarskom kolotoči takisto niekoľko sezón. Okrem množstva pretekoch Svetového pohára absolvovala tri olympiády, rovnaký počet univerziád a taktiež tri svetové šampionáty. Ktoré z výsledkov si najviac cení? „Určite rada spomínam na 16. miesto v superkombinácii Svetového pohára vo francúzskom Méribeli v sezóne 2012/13. Pikoškou je, že pred slalomovou časťou mi radil vtedajší tréner Tiny Mazeovej zo Slovinska Livio Magoni, ktorý má dnes pod palcom práve Petru Vlhovú. Ďalší cenný výsledok som zaknihovala na ZOH 2010 vo Vancouvri, kde som v slalome obsadila 24. priečku. Zaujímavosťou bolo, že som štartovala s číslom 43, takže už len prebojovanie sa do prvej tridsiatky, bol úspech. V tej dobe bola konkurencia riadne nabitá, a preto si to umiestnenie tak vážim,“ dodala Jana Gantnerová, ktorá ukončila kariéru pre zdravotné problémy takmer na deň presne pred štyrmi rokmi.