Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NHL: Halák pomohol Bostonu 30 zákrokmi, Pastrňák štyrmi gólmi

Na snímke Jaroslav Halák. Foto: TASR/AP

Boston sa vďaka triumfu dostal na priebežnú vedúcu pozíciu v tabuľke Východnej konferencie.

New York 14. októbra (TASR) - Slovenský brankár Jaroslav Halák a český útočník David Pastrňák boli ústredné postavy Bostonu Bruins v zápase hokejovej NHL s Anaheimom Ducks. Halák sa na triumfe domácich 4:2 podieľal 30 úspešnými zákrokmi, prvou hviezdou zápasu sa stal štvorgólový Pastrňák.

Český útočník skóroval v každej tretine, na konte má v tejto sezóne šesť gólov. Dvadsaťtriročný krídelník zaznamenal piaty hetrik v NHL a prvýkrát v kariére strelil v jednom zápase štyri góly. "Som platený za to, aby som dával góly. Veľkú zásluhu na úspechu majú moji spoluhráči, od ktorých som dostal perfektné prihrávky. Najdôležitejšie je, že sme získali do tabuľky dva body," povedal pre nhl.com Pastrňák, ktorý sa stal už tretím štvorgólovým strelcom v tejto sezóne. Pred ním sa takto blysli Anthony Mantha (Detroit) a James Neal (Edmonton). V drese Bruins dal naposledy štyri góly v jednom zápase Patrice Bergeron v januári 2018.

Boston vyhral piaty zo šiestich zápasov a patrí mu priebežne druhá pozícia v tabuľke Východnej konferencie. Ducks prestrieľali Bruins v pomere 32:23, ale v bránke žiaril Halák, ktorý zaznamenal druhé víťazstvo v treťom štarte sezóny. Najviac podržal svoj tím v prostrednej časti, keď chytil 15 zo 16 striel súpera. V brejkoch si na ňom vylámali zuby Ondřej Kaše, Max Jones aj Ryan Getzlaf. "V takýchto situáciách je dôležité zostať pokojný a nespraviť prvý pohyb," uviedol slovenský brankár. Za Bruins nastúpil aj kapitán Zdeno Chára, s 26 minútami bol najvyťaženejší korčuliar v zápase. Boston môže po tomto zápase mrzieť len to, že sa v druhej tretine zranil center David Krejčí a do zápasu sa nevrátil.

Washington v zostave s útočníkom Richardom Pánikom podľahol doma Coloradu 3:6. Hráči Avalanche prežívajú skvelý vstup do sezóny, keď nenašli premožiteľa ani v piatom zápase. "Lavíny" začali duel v hlavnom meste USA raketovo, za necelých osem minút viedli 3:0 a vyhnali Bradena Holtbyho z bránky. Jeho náhradník Iľja Samsonov tiež rýchlo inkasoval a Colorado vyhralo prvú tretinu 4:0. "Som hrdý na mojich chlapcov. Hrajú presne to, čo od nich chceme," povedal tréner "Avs" Jared Bednar. V závere sa ešte rysovala dráma, keď kapitán Capitals Alex Ovečkin v čase 57:39 znížil na 3:5 a o 15 sekúnd neskôr skóroval John Carlson. Bednar si však zobral trénerský "challenge" a po zhliadnutí videa rozhodcovia gól pre ofsajd neuznali. Víťazstvo hostí potvrdil do prázdnej bránky Nathan MacKinnon. Colorado je jediný nezdolaný tím v NHL. Zápas nedohral obranca Washingtonu Jonas Siegenthaler, ktorý zamieril do šatne v tretej tretine. Tréner Todd Reirden uviedol, že absolvoval vyšetrenie, ktoré nepotvrdilo otras mozgu. Pánik odohral len 7:28 minúty, mal jednu mínusku, jednu strelu a opäť sa nedočkal prvého bodu v drese Capitals.

Neuspel ani Edmonton s Tomášom Jurčom, ktorý prehral na ľade Chicaga 1:3. Pre Oilers to bola prvá prehra v sezóne, naopak Blackhawks prvýkrát vyhrali. O góly Chicaga sa postarali Patrick Kane, Alexander Nylander a Brandon Saad. "Dnes sme robili všetko správne. Dali sme im málo miesta, čistili sme priestor pre bránkou, takto to má vyzerať," poznamenal brankár "jastrabov" Corey Crawford, ktorý predviedol 27 úspešných zákrokov. Prekonal ho len James Neal, ktorý strelil svoj ôsmy gól v šiestom zápase sezóny. V minulom ročníku skóroval v drese Flames len sedemkrát v 63 dueloch. Prvýkrát vyšiel naprázdno kapitán Oilers Connor McDavid a prišiel o päťzápasovú bodovú sériu. Jurčo strávil na ľade 8 a pol minúty, na domácu bránku vyslal jednu strelu.

Nedarilo sa Dallasu so slovenským obrancom Andrejom Sekerom, Stars prehrali v noci na utorok v Buffale hladko 0:4 a zaznamenali šiestu prehru zo siedmich vystúpení v tejto sezóne. Sabres vyhrali tretí zápas za sebou a vyšvihli sa na čelo Východnej konferencie. V bránke Buffala podal bezchybný výkon Carter Hutton, ktorý chytil 25 striel a tešil sa z 12. čistého konta v profiligovej kariére. "Bol to určite náš najlepší výkon v sezóne. Od začiatku do konca to bolo skvelé," povedal podľa tsn.ca tréner Buffala Ralph Krueger. Nový rekord v NHL vytvoril švédsky nováčik Victor Olofsson, ktorý ako prvý hráč v histórii strelil všetky zo svojich prvých siedmich gólov počas presilovej hry. "Rekord ma teší, ale chcem dať gól aj pri hre piatich proti piatim. V každom zápase sa cítim lepšie a verím, že to čoskoro príde," povedal 24-ročný krídelník, ktorý strelil dva góly v minulej sezóne a päť v aktuálnej. V NHL nastúpil len na 12 duelov. Sekera odohral takmer 20 minút, zaznamenal mínusový bod a dva strely.

Obhajca titulu St. Louis Blues viedol na klzisku New Yorku Islanders 2:0, no domáci zápas otočili a zvíťazili 3:2 po predĺžení. "Ostrovania" prvýkrát prekonali Jordana Binningtona v 55. minúte zásluhou Brocka Nelsona a na 2:2 vyrovnal 27 sekúnd pred koncom tretej časti Matthew Barzal. Skvelý obrat dokonal v predĺžení Devon Toews. "Zomlelo sa to celé veľmi rýchlo. Ukázalo sa, že treba hrať až do konca. Dostali sme lekciu a verím, že sa z nej poučíme," povedal Binnington. Skóre duelu otvoril Brayden Schenn a natiahol gólovú sériu na päť zápasov, na 2:0 pre Blues zvýšil svojím prvým presným zásahom v sezóne Vladimir Tarasenko. Islanders chýbali pre zranenia Casey Cizikas a Jordan Eberle, debut v NHL si odkrútil 19-ročný Američan Oliver Wahlstrom.

Florida si odviezla všetky body z New Jersey po víťazstve 6:4, hoci prehrávala 1:4. "Diabli" ťahali za kratší koniec aj v šiestom zápase sezóny, takto zle odštartovali naposledy v ročníku 2013/2014. Dva góly "panterov" strelil Brett Connolly, ktorý v druhej časti znížil na 2:4 a potom osem sekúnd pred druhou sirénou na 3:4. V tretej tretine pridala Florida ďalšie tri góly. "Gól v závere druhej tretiny nás nakopol v prestávke bola v šatni veľká energia. Verili sme, že to otočíme," vyjadril sa pre nhl.com obranca MacKenzie Weegar (1+1). Devils sa nevedia dostať z krízy. "Už sme niečo podobné zažili, tak neviem, či je to frustrácia. V každom prípade je ťažké to akceptovať. Musíme si všetci vstúpiť do svedomia," povedal brankár New Jersey Corey Schneider, ktorý nastúpil na 400. zápas v kariére. Tromi bodmi (1+2) sa blysol Pavel Zacha, prvý gól v sezóne dal Taylor Hall. Na premiérový bod v kariére stále čaká draftová jednotka 2019 Jack Hughes.

Minnesota vyhrala v Ottawe 2:0 a tešila sa z prvého triumfu v sezóne. Veľkou mierou sa na úspechu podieľal brankár Alex Stalock, ktorý zneškodnil 26 striel Senators a zaznamenal šiesty shutout v kariére. Góly "divochov" strelili Victor Rask a Zach Parise. Pre nešpecifikované zranenie chýbal Minnesote Mats Zuccarello, Ottawa sa musela zaobísť bez Artema Anisimova.

NHL - sumáre:


NEW YORK ISLANDERS – ST. LOUIS BLUES 3:2 pp (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)
Góly:
55. Nelson, 60. Lee, (Barzal, Boychuk), 62. D. Toews (Barzal) - 7. Schenn (Faulk, Schwartz), 46. Tarasenko (Dunn). Brankári: Greiss - Binnington, strely na bránku: 32:23.

NEW JERSEY DEVILS - FLORIDA PANTHERS 4:6 (2:1, 2:2, 0:3)
Góly:
3. Hall (Zacha, Vatanen), 20. Bratt (Zacha, Gusev), 21. Butcher (Zajac, Wood), 22. Zacha (Hall, Subban) – 1. Huberdeau (Dadonov, Barkov), 30. Connolly (Vatrano), 40. Connolly (Hoffman), 41. Weegar (Ekblad, Trocheck), 48. Acciari (Weegar, Ekblad), 56. Dadonov. Brankári: Schneider - Bobrovskij, strely na bránku: 21:34.

BOSTON BRUINS - ANAHEIM DUCKS 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Góly:
5. Pastrňák (Bergeron, Krug), 32. Pastrňák (Marchand), 43. Pastrňák, 45. Pastrňák (Marchand, Krug) – 38. Rakell (Henrique, Fowler), 57. Henrique (Ritchie). Brankári: HALÁK - Gibson, strely na bránku: 23:32.

OTTAWA SENATORS – MINNESOTA WILD 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Góly:
50. V. Rask (Greenway), 58. Parise (Koivu). Brankári: Anderson - Stalock, strely na bránku: 26:35.

BUFFALO SABRES – DALLAS STARS 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Góly:
27. Olofsson (Dahlin, Eichel), 38. Reinhart (Olofsson, Eichel), 45. Skinner (Sobotka, Jokiharju), 47. Johansson (McCabe, Ristolainen). Brankári: Hutton - Bishop, strely na bránku: 22:25.

WASHINGTON CAPITALS – COLORADO AVALANCHE 3:6 (0:4, 2:0, 1:2)
Góly:
27. Eller (Ovečkin), 36. Oshie (Orlov, Kuznecov), 58. Ovečkin (Kuznecov, Carlson) – 4. Johnson (Kadri, Burakovsky), 6. Zadorov (Rantanen, MacKinnon), 8. Kadri (Donskoi, Makar), 10. Rantanen (Landeskog, Kadri), 45. Nieto (Jost), 60. MacKinnon (Rantanen, Landeskog). Brankári: Holtby (8. Samsonov) - Grubauer, strely na bránku: 32:25.

CHICAGO BLACKHAWKS – EDMONTON OILERS 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Góly:
25. Kane (Strome), 47. Nylander (Carpenter), 60. Saad (Kämpf, Toews) – 58. Neal (Nugent-Hopkins, Draisaitl). Brankári: Crawford - Smith, strely na bránku: 35:28.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 26:04 0 0 0 0 0 0
Tomáš Jurčo (Edmonton) 8:33 0 0 0 0 1 0
Richard Pánik (Washington) 7:28 0 0 0 -1 1 0
Andrej Sekera (Dallas) 19:52 0 0 0 -1 2 0

Jaroslav Halák (Boston) 59:09 30/32 93,8%
__________________________________________
/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov/