Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Hokejisti SR odcestovali do Luzernu, Ramsay otestuje nových hráčov

Na archívnej snímke tréner Craig Ramsay (vpravo) a slovenskí hokejoví reprezentanti. Foto: TASR/Jakub Kotian

V Luzerne budú Slováci bojovať v dvoch dňoch o Švajčiarsky pohár s dvojicou nováčikov v národnom tíme, káder však vystužilo aj niekoľko skúsených hráčov.

Bratislava 12. decembra (TASR) - S cieľom vyskúšať nových hráčov pred domácimi MS 2019 odcestovala v stredu dopoludnia slovenská hokejová reprezentácia do Švajčiarska. V Luzerne bude bojovať v dvoch dňoch o Švajčiarsky pohár s dvojicou nováčikov v národnom tíme, káder však vystužilo aj niekoľko skúsených hráčov. Tréner Craig Ramsay chce v hrať zápasoch rýchlo, tvrdo a vo veľkom tempe.

V novembri Slováci absolvovali Nemecký pohár v Krefelde, teraz ich čaká ďalšia kvalitná medzinárodná konfrontácia. Vo štvrtok 13. decembra nastúpia od 16.15 h proti Olympijskému tímu Ruska, o deň neskôr si zmerajú sily s jedným z dvojice Švajčiarsko/Rakúsko. "Na Nemeckom pohári sme mali skúsenejší tím, tento je podľa mňa zasa rýchlejší," uviedol generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan. Realizačný tím musel urobiť v kádri štyri zmeny, dve sa týkali obrancov a dve útočníkov. Šatana mrzia najmä zranenia zadákov Adama Drgoňa a Vojtecha Zeleňáka, ktorí mali v Luzerne zažiť debut v reprezentačnom A-tíme. Namiesto nich povolali ďalšieho nováčika Patrika Kocha spolu s rekordérom v počte reprezentačných štartov Dominikom Graňákom. "Vypadli nám dvaja obrancovia, jeden mladý a jeden starší, tak preto sme ich nahradili hráčmi, z ktorých je jeden mladší a jeden skúsený. Takto to bude vyvážené," vysvetlil Šatan.

V 22-člennom kádri je trinásť hráčov z Tipsport Ligy, medzi nimi aj druhý najproduktívnejší hráč súťaže Michal Chovan. Všetkým dáva švajčiarska konfrontácia možnosť ukázať sa v čo najlepšom svetle a zároveň zabojovať o miestenky na budúcoročné MS. "Zaujímajú ma vždy noví hráči. Sám si pritom spomeniem na svoje začiatky v národnom tíme. Ale turnaje nám slúžia na to, aby sme hráčom mohli dať šancu, a aby nám ukázali, ktorí z nich majú na to urobiť krok dopredu," dodal Šatan, ktorý prezradil, na čo sa spolu s Ramsayom pri tvorbe aktuálnej nominácie zamerali: "Trend hokeja v posledných rokoch je do rýchlosti. Aj preto hľadá tréner hráčov, ktorí sú na tom lepšie korčuliarsky. Tento proces bude zrejme pokračovať."

Obmena mužstva oproti novembrovej akcii robí trénerovi menšie patálie, ale Ramsay zároveň vyzdvihol fakt, že môže vidieť nových hráčov. "Nie je jednoduché pracovať s takým veľkým množstvom hráčov. Ale na druhej strane som rád, že uvidíme nových a aj navrátilcov. Pre mňa je jednoduchšie pracovať s hokejistami, ktorí už majú systém a ostatné veci zažitý v krvi." Kanadský kouč zároveň uviedol, že Slováci na turnaji budú chcieť hrať tvrdo, rýchlo a vo veľkom tempe.

Na Švajčiarskom pohári sa slovenskí hokejisti predstavia po ročnej prestávke. Naposledy na ňom v roku 2016 pod vedením Zdena Cígera obsadili tretie miesto. Z vtedajšieho kádra sú v aktuálnom výbere dvaja - brankár Denis Godla a obranca Dominik Graňák. Olympijskému tímu Ruska i Švajčiarom majú Slováci čo oplácať. Na Nemeckom pohári podľahli Rusom 1:2 a Helvétom 2:3. S ďalším prípadným súperom na turnaji Rakúskom sa naposledy Slovensko stretlo na uplynulých MS v Kodani, Ramsayho zverenci zvíťazili 4:2.

Nominácia na Švajčiarsky pohár:

Brankári: Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky), Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín.)
Obrancovia: Ivan Baranka (HC Vítkovice Ridera, ČR), Marek Ďaloga (Mora IK, Švéd.), Martin Chovan (HC 07 Detva), Tomáš Malec (Kometa Brno, ČR), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR), Martin Štajnoch (EC Red Bull Salzburg, Rak./EBEL), Dominik Graňák (Mountfield HK/ČR), Patrik Koch (HC Košice)
Útočníci: Samuel Buček, Róbert Lantoši, Branislav Rapáč (všetci HK Nitra), Lukáš Handlovský, Michal Chovan, Milan Kytnár (všetci HKM Zvolen), Libor Hudáček (Bílí Tygři Liberec, ČR), Radovan Puliš (HC 07 Detva), Dávid Šoltés (HC Košice), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera, ČR), Marek Hecl (Dukla Trenčín), Andrej Šťastný (HC '05 Banská Bystrica)


Program Švajčiarskeho pohára:

štvrtok 13. decembra

16.15 Olympijský tím Ruska - Slovensko
20.15 Švajčiarsko - Rakúsko

piatok 14. decembra
16.15 Rakúsko - Olympijský tím Ruska/Slovensko
20.15 Švajčiarsko - Slovensko/Olympijský tím Ruska