Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Banská Bystrica triumfovala nad Trenčínom v 3. finále

Na snímke radosť hráčov Banskej Bystrice v treťom zápase finále playoff Tipsport Ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín 17. apríla 2018 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Branislav Račko

Bystričania na zápasy vedú už 3:0.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) - V treťom finále Kaufland play off Tipsport Ligy hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica uštedrili Dukle Trenčín ďalšiu prehru po jednoznačnom výsledku 6:1 a na zápasy vedú už 3:0. V stredu od 18.00 h budú mať možnosť sériu ukončiť a obhájiť titul.

HC'05 iClinic B. Bystrica - Dukla Trenčín 6:1 (0:1, 2:0, 4:0)

Góly: 22. Hohmann (Bartánus, Bubela), 36. Hrnka (Faille, Asselin), 49. Bartánus (Surový, Hohmann), 52. Asselin (Delisle, Faille), 60. Lamper z tr. strieľania, 60. Skalický - 2. Ölvecký (Bezúch).
Rozhodovali Baluška, Štefík - M. Korba, Smrek,
vylúčení 6:5, navyše Gašparovič 5+DKZ za pichanie, Deveaux (obaja Trenčín) 10 min za nešportové správanie, presilovky 3:1, v oslabení 2:0, 2841 divákov (vypredané). Stav série 3:0.

Zostavy

HC'05 iClinic B. Bystrica: Lukáš - Kubka, Ďatelinka, Pretnar, Mihálik, Gélinas, Delisle, Brejčák - Lamper, Surový, Hrnka - Hohmann, Bubela, Bartánus - Asselin, Faille, Skalický - Brittain, Češík, Bortňák

Dukla Trenčín: Hiadlovský - Bačík, Starosta, Cebák, Frühauf, Bohunický, Holenda, Romančík - Radivojevič, Ölvecký, Sojčík - Bezúch, Sádecký, Hossa - Varga, Pardavý, Mikula - Deveaux, Švec, Hudec - Gašparovič






Trenčanom úvod tretieho finálového zápasu vyšiel dokonale. Pomohli im však domáci, v 1. min sa nechali dvakrát vylúčiť a umožnili súperovi hrať presilovku piatich na troch. Dovedna mala trvať 91 sekúnd, no Trenčania ju skrátili, keď po 27 sekundách Bezúch naservíroval puk pred bránku voľnému Ölveckému. Tesne pred gólovou akciou mohol Češík puk aj vyhodiť, no nestalo sa a psychickú výhodu si mohli užívať hostia. Veľa počas nej nevymysleli, Lukáša v bránke takmer neohrozili a až Radivojevič v 19. min po nádejnom prieniku ho prinútil k vážnejšiemu zákroku. Domáci sa snažili čo najrýchlejšie vyrovnať, v prvej tretine sa však od nich odvrátilo aj šťastie. V 7. min Faille vo výhodnej pozícii puk netrafil, v 10. i 15. min Bubela dvakrát nastrelil žŕdku a Hiadlovského, ktorý v bránke nahradil zraneného Valenta, dokonale preveril v 15. min aj Bartánus.



Úvod druhej sa podobal prvej, len dresy sa zmenili. Najskôr v presilovke netrafil odkrytú bránku Hrnka a hneď po nej nekrytý Hohmann pred bránkou zužitkoval v 22. min presnú nahrávku Bartánusa. V 24. min mohol vrátiť vedenie hosťom v presilovke Hossa, obranný val však neprestrelil, v 32. min ho zasa v rýchlom protiútoku vychytal Lukáš. V 34. min pribudla na strane Trenčína ďalšia príležitosť v podaní Gašparoviča, popri prevahe 'baranov' to však boli len zriedkavé svetlé okamihy hostí v ofenzíve. Tretí gól zápasu sa podobal tým predchádzajúcim, v presilovke zakončoval v 36. min Hrnka po nahrávke od Failleho opäť z bezprostrednej blízkosti. Tesne pred sirénou v 40. min stihol Mikula trafiť ešte žŕdku domácej bránky a hosťom nezostalo nič iné, ako všetky sily vložiť do tretej tretiny a pokúsiť sa odvrátiť hrozbu tretej prehry v sérii.



V 44. min strelu Hrnku zlikvidoval Hiadlovský, na druhej strane mal príležitosť aj Sádecký, gólu sa však nedočkal a Trenčania neustále ťahali za kratší koniec. V 46. min Lamperov samostatný nájazd po chybe Starostu zneškodnil Hiadlovský, a potom nasledoval päťminútový trest pre Gašparoviča s jedinečnou možnosťou pre domácich pridať ďalší gól. Postaral sa oň po učebnicovej kombinácii v 49. min zblízka Bartánus a keďže onedlho v 50. min Sojčík nepremenil možnosť na kontaktný gól, 'barani' sa jasne nasmerovali na víťazstvo a mečbalovú možnosť. V 52. min sa domáci diváci po prekrásnom teči Asselina v presilovke radovali zo štvrtého gólu a na ráznejšiu odpoveď už hostia nemali sily, navyše v 60. min ich zdrvil piaty i šiesty gól domácich vďaka Lamperovi z trestného strieľania a Skalického po nájazde 11 sekúnd pred koncom.

Vyjadrenia po zápase:



Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Aj keď ten výsledok je jednoznačný, bol to ťažký zápas. My sme súperovi ponúkli šancu v úvode hrať presilovku piatich na troch a chvíľu nám trvalo, kým sme sa z toho dostali. Súper bol aktívny, až v druhej tretine sme lepšie dostupovali k hráčom, viac sme sa tlačili do bránky a z toho vyplynul náš tlak. Výsledok sme otočili, pomohli nám zlomové momenty, nakoniec všetko bolo o 'special' tímoch v presilovkách. Som rád, že sme góly v nich strieľali, súper v závere hru otvoril, inkasoval, no to už je jedno, rátajú sa len víťazstvá a nie výška skóre. Zajtra urobíme všetko, aby sme sériu zavreli, no nikdy nie je koniec, kým nie je koniec a všetci si to uvedomujeme."

Peter Oremus, tréner Trenčína: "Vo finále motiváciu nepotrebujete, čaká na nás ešte zápas, ktorý by mal byť z našej strany jeden z najlepších. Nič iné nám nezostáva, len štyrikrát vyhrať. Vedeli sme, že tlak bude na nás veľký, prispôsobili sme mu spôsob hry a úvodný gól nám strašne pomohol. Mali sme aj veľmi dobré momenty, no v druhej tretine sme hneď inkasovali. Rozhodol predbránkový priestor, z neho sme viackrát inkasovali, možno keby sme vyrovnali na 2:2, a šancu sme na to mali, zápas by bol iný."

Marek Bartánus, autor jedného gólu B. Bystrice: "Dlhšie sme sa rozbiehali, v sérii sme párkrát výsledok otočili, takže pri rýchlom góle súpera sme nezúfali. Od druhej tretiny nám to šlo parádne, diváci museli odchádzať spokojní. Bol to dôležitý zápas, no uvedomujeme si, že posledný krok bude ešte veľmi ťažký."

Tomáš Hrnka, strelec jedného gólu B. Bystrice: "Bolo by dobre, keby sme sériu ukončili bez komplikácie, vieme však, že Trenčín sa nevzdá a čaká na nás ešte ďalší ťažký zápas. Dnes sme v druhej tretine poriadne pridali, prvý gól nás upokojil a odvtedy sme viac hrali kolektívnejšie."

Patrik Lamper, autor jedného gólu B. Bystrice: "Čakal som, čo mi pri trestnom strieľaní urobí brankár, otvoril mi to a ja som tam presne strelil. Videli sme na rozcvičke, že bude iný brankár, niečo sme si povedali, rozobrali a nachystali sa na neho. Posledný krok býva najťažší, musíme sa stopercentne nachystať. V tomto zápase rozhodli presilovky a oslabenia. Vieme, čo Trenčín hrá, po rýchlom góle súpera sme sa vrátili do zápasu."

Peter Ölvecký, jediný strelec gólu Trenčína: "Začali sme jednoducho, tak ako sme si povedali a hneď strelili gól. Pred vlastnou bránkou sme napokon zlyhali, góly nám z tohto priestoru strieľali úplne voľní hráči, to by sa naozaj nemalo stávať. Nemôžeme mať aj toľko trestných minút, to je neospravedlniteľné. Každé mužstvo je zdolateľné, bolo to vidieť aj v prvej tretine, nič sme nevymýšľali, čakali na príležitosť. Škoda šance Ondru Mikulu, keď mohol vyrovnať v závere druhej tretiny."