Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

SIHPA chce rokovať o jednotných hráčskych zmluvách

Na snímke hokejisti Branko Radivojevič a Jozef Stümpel počas tlačovej konferencie hokejových asociácií Slovenska (SIHPA), archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Svoj krok asociácia opiera o zákon o športe, ktorý predpokladá, že všetky zmluvy profesionálnych športovcov majú mať od 1. januára 2019 charakter zamestnaneckých zmlúv.

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA) vyzvala Slovenský zväz ľadového hokeja, spoločnosť Pro-Hokej a kluby z najvyššej hokejovej súťaže na rokovanie o nových hráčskych zmluvách pre sezónu 2019/20. Zástupcovia SIHPA sa chcú so všetkými subjektmi spoločne stretnúť a rokovať o novom jednotnom znení hráčskych zmlúv.

Svoj krok asociácia opiera o zákon o športe, ktorý predpokladá, že všetky zmluvy profesionálnych športovcov majú mať od 1. januára 2019 charakter zamestnaneckých zmlúv. Podľa SIHPA toto však nezodpovedá realite v Tipsport lige, keďže okrem klubu HC Košice všetky ostatné uzatvárajú s hráčmi zmluvy podľa starého znenia, ktoré nezodpovedá požiadavkám zákona o športe. "Okrem toho, že kluby v Tipsport lige uzatvárajú s hráčmi zmluvy, ktoré sú v rozpore so zákonom o športe, tak našou motiváciou na zmenu znenia zmlúv je aj fakt, že na základe porovnania hokejových zmlúv v Čechách, Maďarsku a na Slovensku, ktoré SIHPA spracovala, majú hráči na Slovensku najhoršie podmienky. Taktiež máme v rukách stanovisko Národného inšpektorátu práce a Krajského inšpektorátu práce v Žiline, z ktorých jasne vyplýva, že zmluvy hokejistov je potrebné zmeniť a dať ich do súladu so zákonom o športe," uviedol v tlačovej správe prezident SIHPA Oliver Pravda.

Podľa informácií SIHPA niektoré kluby v Tipsport lige už stiahli, alebo plánujú stiahnuť 20% z platov hráčov z dôvodu, že tieto peniaze odvedú štátu ako preddavok na daň za zamestnancov. Kluby tak potvrdzujú, že sú si vedomé toho, že zákon o športe im nedáva na výber a hokejisti v ich kluboch musia byť zamestnanci. "Kluby a vedúci orgán najvyššej súťaže Pro-Hokej doteraz argumentovali tým, že zákon o športe im umožňuje si vybrať, či budú hráči živnostníci alebo zamestnanci a že do doby, kedy bude na svete právoplatné rozhodnutie súdu v prospech zamestnancov, hokejové kluby nebudú uzatvárať s hráčmi pracovnoprávne zmluvy podľa zákona o športe," píše sa v správe.

Zástupcovia SIHPA však s týmto argumentom nesúhlasia. "Tento argument klubov už neobstojí ani pred súdmi a ani pred verejnosťou, pretože SIHPA má k dispozícii právoplatné rozhodnutie súdu, ktorý v pracovnoprávnom spore rozhodol, že tipsportligový klub musí svojmu hráčovi doplatiť mzdu, čím potvrdil, že hráči sú zamestnanci, tak ako to už dávno tvrdíme, pretože toto je jediný stav, ktorý je v súlade so zákonom," uviedol Pravda.

SIHPA list adresovaný SZĽH, PRO-HOKEJu a klubom zároveň poslalo na vedomie aj ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi, ministerke školstva, vedy, výskumu a športu Martine Lubyovej a šéfovi Národného inšpektorátu práce Karolovi Habinovi. "Očakávame, že obe ministerstvá, rovnako ako inšpektorát práce sa postavia za nás a nedovolia, aby ďalej kluby porušovali zákon o športe, čím zásadným spôsobom porušujú práva hráčov. Klubom sme dali čas do konca apríla, aby sme sa dohodli na novom znení zmlúv. V prípade, že sa tak nestane, budeme tvrdo apelovať na kontrolné orgány, aby konali, pretože tento protiprávny stav, ktorý trvá už od začiatku roka 2016, nie je možné ďalej tolerovať," dodal Pravda.