Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kliment už nebude pôsobiť ako generálny sekretár SFZ, mieri do UEFA

Na archívnej snímke Jozef Kliment. Foto: TASR/Martin Baumann

Jozef Kliment pracoval na SFZ na zahraničnom oddelení v rokoch 2001 až 2007, odtiaľ si ho vytiahla UEFA na štyri roky do centrály vo švajčiarskom Nyone.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Jozef Kliment končí po deviatich rokoch v službách Slovenského futbalového zväzu (SFZ) vo funkcii generálneho sekretára. Od 1. januára 2020 bude zastávať post vedúceho oddelenia pre rozvoj národných zväzov Európskej futbalovej únie (UEFA).

Kliment pracoval na SFZ na zahraničnom oddelení v rokoch 2001 až 2007, odtiaľ si ho vytiahla UEFA na štyri roky do centrály vo švajčiarskom Nyone. Potom sa vrátil na Slovensko. "Som presvedčený, že za posledné roky sme urobili kus roboty a že slovenský futbal sa hýbe dopredu. A za to, že som k tomu mohol prispieť aj ja, som vďačný. Ľuďom okolo mňa i samotnému futbalu. Život ide ďalej, nič ho nezastaví. Slovenský futbal sa rozvíja, napreduje, nikto nie je nenahraditeľný," citoval oficiálny web SFZ Klimenta, ktorý na pozícii nahradí Thierryho Favreho, ten sa v štruktúre posúva na zástupcu riaditeľa UEFA. Momentálne pracujú v štruktúre UEFA ako profesionálni zamestnanci traja Slováci: Eva Pasquier, Jozef Záhorský a Dana Cifrová. "Nie je to úplný návrat, idem do pozície vedúceho oddelenia pre rozvoj národných zväzov. Nikdy som neľutoval moje rozhodnutia. Keď som sa zo Švajčiarska vrátil na Slovensko a neľutujem ani toto posledné, keď som reflektoval ponuku od kolegov z UEFA," dodal Kliment.

Meno nového generálneho sekretára bude známe po novembrovom zasadnutí exekutívy SFZ. "Jozef Kliment bude zo dňa na deň ťažko nahraditeľný. Takáto ponuka na významný post v európskej inštitúcii je však zároveň ocenenie jeho práce, ľudských kvalít a tiež práce futbalového zväzu. Neprichádza každý deň, ani každý mesiac a ani každý rok. Dostať ju môžete možno raz za život. Samozrejme, že som mu vyhovel," povedal prezident SFZ Ján Kováčik.

K rovnakému dňu ako Kliment končí pôsobenie na SFZ aj zástupca generálneho sekretára pre operatívne riadenie, zastávajúci aj funkciu manažéra integrity futbalu, Peter Dedík. "Vedel som o jeho plánoch šestnásť mesiacov dopredu, pred rokom mi oznámil, kedy by chcel uzavrieť svoje pôsobenie na zväze. Požiadal som ho, aby ešte do decembra 2019 pracoval, aby sme dokončili čo najviac rozpracovaných projektov. V jeho prípade zavážili aj súkromné dôvody. Chápem ho, chce sa posunúť ďalej. Nikto nie je nenahraditeľný, ale nahradiť Jozefa Klimenta a Petra Dedíka rovnocennou kvalitou a v dohľadnom čase bude nesmierne náročné," uzavrel Kováčik.