Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Olympijský výbor sa odvolá na súd pre verdikt o ruských športovcoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

CAS iba niekoľko dní pred februárovými ZOH v Pjongčangu oslobodil 28 ruských reprezentantov od trestov vrátane doživotných olympijských dištancov či odobratia medailí zo Soči.

Lausanne 3. mája (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa chystá odvolať na Švajčiarsky najvyšší súd proti verdiktom Športového arbitrážneho súdu (CAS). Ten očistil niektorých ruských športovcov v dopingovej kauze zo zimných olympijských hier 2014 v Soni.

Inštitúcia, na ktorú sa chce MOV obrátiť, môže zvrátiť rozhodnutia CAS v prípade, že došlo k porušeniu právnych procesov, odvolania sú však väčšinou neúspešné. "Sme nespokojní s verdiktmi, ako aj s motiváciou, ktorá k nim viedla," povedal hovorca MOV Mark Adams po štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru pre agentúru AP. CAS iba niekoľko dní pred februárovými ZOH v Pjongčangu oslobodil 28 ruských reprezentantov od trestov vrátane doživotných olympijských dištancov či odobratia medailí zo Soči. Podľa arbitrážneho súdu sa v ich prípadoch nedokázali dopingové prehrešky, ale zároveň ich formálne neočistil.

Predstavitelia MOV tvrdili, že CAS si uplatnil dôkazné bremeno ako v kriminálnych prípadoch, zatiaľ čo pri športovom práve na civilných súdoch zvyčajne stačí presvedčiť sudcov. Jedenásť Rusov nepochodilo so svojimi odvolaniami, čo potvrdilo ich tresty zo Soči. MOV diskvalifikoval 43 športovcov z tejto krajiny na základe správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena a svedectiev bývalého šéfa antidopingových laboratórií v Moskve a Soči Grigorija Rodčenkova. CAS však našiel nedostatky v dôkaznom materiáli a výpovediach. Trojčlenná komisia zverejnila pred dvoma týždňami 154-stranový dokument, v ktorom sa vysvetľuje, prečo vrátili bežcovi na lyžiach Alexandrovi Legkovovi zlato z 50 kilometrov voľnou technikou a striebro zo štafety na 4x10 km.