Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Na hrách v Abú Zabí Slovensko získalo prvé medaily

Michal Štubňa Foto: Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko

Cyklisti Špeciálnych olympiád si zmerali sily na známom okruhu F1 v Abú Zabí.

Abú Zabí 16. marca (Teraz.sk) – Na 15. Svetových letných hrách v Spojených arabských emirátoch Špeciálnych olympiád v Abú Zabí sa slovenským reprezentantom darilo. V cestnej cyklistike v disciplíne na 15 km získal Jakub Kriššák bronz a v časovke na 2 km Michal Štubňa striebro. Michal Poloni si v disciplíne 25 m motýlik vyplával striebro a v 200 m beh si rovnako striebro vybojovala Adela Mižigárová.

Cyklisti Špeciálnych olympiád si zmerali sily na známom okruhu F1 v Abú Zabí, pre Jakuba Kriššáka, ktorý je naším úspešným zlatým olympionikom v behu na lyžiach to bola veľká premiéra. "Na bicykli toho nemám až toľko najazdené, a preto je to pre mňa aj prekvapenie. Na rovinkách fúkal vietor, tam to bolo veľmi ťažké, preto som sa snažil získať náskok v zákrutách, išiel som, koľko sa mi dalo,“ zhodnotil v cieli Jakub Kriššák (26), ktorý tretiu priečku obsadil s časom 23 min. 13 sek. V hľadisku mu držali palce aj rodičia. "Bicykel je pre Jakuba nová disciplína, tretie miesto je vynikajúci výsledok. A keď si predstavím, že Jakub pred jedenástimi rokmi po úraze, práve na bicykli, bojoval o život, tak má z toho človek zmiešané pocity. Ale teraz určite radostné a uvidíme, ako sa mu tu v Abú Zabí bude dariť ďalej, má pred sebou ešte disciplíny 10 km a 25 km,“ povedal Jakubov otec Stanislav Kriššák.

Jakub Kriššák zvládol svoju cyklistickú premiéru v Abú Zabí úspešne, získal prvú bronzovú medailu
Foto: Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko
V časovke na 2 km bol naším želiezkom v ohni Michal Štubňa (26), ktorý je tiež naším úspešným zjazdárom. "Držal som sa pri jazde toho, na čom sme sa s bratom dohodli, teším sa zo striebornej medaily,“ povedal spokojný Bratislavčan, ktorého trénuje brat Mikuláš. "Pre Michala je každé víťazstvo nesmiernou motiváciou do ďalších tréningov. Súťaž spolu s ním prežívam naplno,“ zhodnotil Mikuláš Štubňa. Na Michala Štubňu ešte čaká časovka na 500 m a 1 km.


Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko
Vzniklo v roku 1993 s cieľom poskytovať celoročný cyklus súťaží a tréningov v športových disciplínach ako atletika, plávanie, gymnastika, futbal, volejbal, cyklistika, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis, pozemný hokej, boccia, krasokorčuľovanie, snežnice a iné. Špeciálne olympiády Slovensko sú členom Special Olympics International a Slovenského olympijského výboru.

Logo Special Olympics tvorí päť postáv v kruhu, ktorý reprezentuje svet. Postavy sú symbolom športovca, rodiča, trénera, podporovateľa a dobrovoľníka, lebo len vďaka spolupráci všetkých uvedených dokážu Špeciálne olympiády napĺňať svoj cieľ.