Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Najlepším hráčom sezóny sa stal Kucka, trénerom Weiss st.

SR Futbal Jedenástka roka 23/24 NL anketa BAXSlávnostné vyhlásenie ankety Jedenástka sezóny Niké ligyNa snímke hráč ŠK Slovan Bratislava Juraj Kucka získal cenu fanúšika a cenu za najlepšieho hráča Niké ligy za sezónu 2023/24 a cenu mu odovzdáva generálny riaditeľ titulárneho partnera Niké ligy Roman Berger na galavečere počas slávnostného vyhlásenia ankety s názvom Jedenástka roka 23/24 v Bratislave 19. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

O najlepších arbitroch rozhodovali svojimi hlasmi aj pozorovatelia rozhodcov SFZ v spolupráci s Asociáciou rozhodcov SFZ.

Bratislava 19. mája (TASR) - Najlepším hráčom skončeného ročníka futbalovej Niké ligy sa stal Juraj Kucka. Tridsaťsedemročný stredopoliar majstrovského ŠK Slovan Bratislava vyhral anketu prvýkrát v kariére. Na tróne nahradil svojho klubového spoluhráča Vladimíra Weissa mladšieho, pričom najviac hlasov získal aj od fanúšikov. Objavom sezóny sa stal ďalší hráč "belasých" Nino Marcelli a dominanciu Slovana v ankete podčiarkol Vladimír Weiss starší, ktorý sa opäť stal najlepším trénerom v najvyššej slovenskej súťaži.

Zastúpenie na nedeľnom slávnostnom vyhlásení ankety Jedenástka sezóny Niké ligy 2023/2024 mala až polovica klubov. Štyria futbalisti sú z kádra Slovana, traja z FC Spartak Trnava a po jednom hráčovi majú v jedenástke FK Železiarne Podbrezová, FC DAC 1904 Dunajská Streda a MFK Dukla Banská Bystrica. Najlepším brankárom sa stal Dominik Takáč z trnavského Spartaka, ktorý získal len o jeden hlas viac ako druhý Ľubomír Belko (MŠK Žilina).

V strede obrany sa nachádza dvojica z radov aktuálneho majstra Kenan Bajrič a Guram Kašia. Na kraji ich dopĺňajú Matúš Kmeť z Trenčína a Yhoan Andzouana z DAC-u. V strede poľa dostali najviac hlasov Peter Kováčik z Podbrezovej, Tigran Barseghjan zo Slovana, Adrian Zeljkovič (Spartak Trnava) a Kucka, ktorého do Jedenástky sezóny zaradili všetci hlasujúci. Svoju pozíciu v najlepšej jedenástke obhájil útočník Banskej Bystrice Róbert Polievka a post hrotového útočníka obsadil Michal Ďuriš (Spartak Trnava).

Najlepším hráčom sa stal premiérovo Juraj Kucka, ktorý zároveň získal aj Cenu fanúšika pre osobnosť Niké ligy. O nej rozhodujú fanúšikovia prostredníctvom online hlasovania na webe tvnoviny.sk. Nestarnúci "Kuco" patril medzi opory Slovana, ktorý získal šiesty majstrovský titul v rade a prebojoval sa do play off o osemfinále Európskej konferenčnej ligy. V ňom bol nad jeho sily Sturm Graz. Kucku v závere sezóny vyradilo zranenie a momentálne tvrdo pracuje na tom, aby bol fit na ME. "Sezóna bola lepšia, ako som si predstavoval. Dnes som získal tri ocenenia, veľmi ma to prekvapilo. Každý deň ´makám´ na tom, aby moje zranenie vydržalo záťaž." Smerom k ME vyjadril Kucka túžbu, aby Slováci ukázali svoju tvár. "Chceme v Nemecku predviesť dobrý futbal a kam sa dostaneme, tam sa dostaneme. Cieľ je v prvom rade dobre reprezentovať Slovensko," dodal Kucka.

Brankár Takáč vychytal v uplynulom ligovom ročníku až 14-krát čisté konto a výrazne prispel k tomu, že Trnava inkasovala najmenej gólov zo všetkých tímov. Sobotný duel s Podbrezovou (5:0), v ktorom si zaistil tretiu priečku a miestenku v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy, bol pre neho zrejme posledný v trnavskom drese. Záujem o jeho služby má Viktoria Plzeň. "Je veľmi pravdepodobné, že to bol môj posledný zápas za Spartak. Mal som debatu s viacerými ľuďmi, tiež to vidia a cítia, že potrebujem niečo nové, nejaký impulz v živote a futbale," vyjadril sa Takáč k možnému letnému prestupu.

Ďalší člen najlepšej jedenástky sezóny Peter Kováčik z Podbrezovej bude v novej sezóne pôsobiť v talianskom Come, ktoré si zaistilo postup do Serie A. "O miesto sa pobijem, čaká ma samozrejme väčšia konkurencia. Som odhodlaný tvrdo makať, pracovať na tréningu aj mimo nich, verím, že sa presadím a budem Seriu A hrávať," uviedol Kováčik.

Po minuloročnej premiére Tribúny slávy pribudli k trom jej členom ďalšie mená. Svoje čestné miesto v sezóne 2023/2024 na nej zaujali Juraj Halenár (in memoriam) v kategórii hráč, Dušan Galis v kategórii tréner a Rudolf Janček v kategórii osobnosť. Cenu pre najlepšieho rozhodcu získal Ivan Kružliak, ktorý sa predstaví aj na ME v Nemecku.

V ankete Jedenástka sezóny hlasovali hlavní tréneri účastníkov Niké ligy, prezident Únie ligových klubov, zástupcovia SFZ (tréner SR 21, technický riaditeľ a zástupca trénerov vo Výkonnom výbore), prezident Únie futbalových trénerov Slovenska, prezident Klubu ligových kanonierov, prezident Únie futbalových profesionálov a predstavitelia médií. O najlepších arbitroch rozhodovali svojimi hlasmi aj pozorovatelia rozhodcov SFZ v spolupráci s Asociáciou rozhodcov SFZ.



PREHĽAD OCENENÝCH:

Najlepší hráč: Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava)

Najlepší tréner: Vladimír Weiss st. (ŠK Slovan Bratislava)

Najlepší strelec: Tigran Barseghjan (ŠK Slovan Bratislava) a Róbert Polievka (MFK Dukla Banská Bystrica) – obaja 13 gólov

Cena fanúšika, osobnosť Niké ligy: Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava)

Objav sezóny: Nino Marcelli (ŠK Slovan Bratislava)

Cena fair play: MŠK Žilina

Najlepší rozhodca: Ivan Kružliak

Najlepší asistent rozhodcu: Ján Pozor



TRIBÚNA SLÁVY:

Juraj Halenár (in memoriam): v kategórii hráč

Dušan Galis: v kategórii tréner

Rudolf Janček: v kategórii osobnosť



JEDENÁSTKA SEZÓNY NIKÉ LIGY 2023/24:

Brankár: Dominik Takáč (FC Spartak Trnava, 7 hlasov)

Obrana: Matúš Kmeť (AS Trenčín, 5 hlasov), Kenan Bajrič (ŠK Slovan Bratislava, 10 hlasov), Guram Kašia (ŠK Slovan Bratislava, 17 hlasov), Yhoan Andzouana (FC DAC 1904 Dunajská Streda, 18 hlasov)

Stred poľa: Peter Kováčik (FK Železiarne Podbrezová, 11 hlasov), Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava, 25 hlasov), Adrian Zeljkovič (FC Spartak Trnava, 9 hlasov), Tigran Barseghjan (ŠK Slovan Bratislava, 24 hlasov)

Útočníci: Róbert Polievka (MFK Dukla Banská Bystrica, 18 hlasov), Michal Ďuriš (FC Spartak Trnava, 13 hlasov)



Výsledky hlasovania (individuálne ocenenia):

Najlepší hráč:

1. Juraj Kucka (Slovan): 17 hlasov

2. Tigran Barseghjan (Slovan): 5 hlasov

3. Róbert Polievka (MFK Dukla): 2 hlasy



Najlepší tréner:

1. Vladimír Weiss st. (Slovan): 19 hlasov

2. Ondřej Smetana (Ružomberok): 3 hlasy

3. Roman Skuhravý (Podbrezová), Pavol Majerník (Skalica): obaja 1 hlas



Objav sezóny:

1. Nino Marcelli (Slovan): 14 hlasov

2. Mário Sauer (Žilina): 6 hlasov

3. Artur Gajdoš (Trenčín): 2 hlasy



Cena fanúšika:

1. Juraj Kucka (Slovan): 42,3% hlasov

2. Michal Ďuriš (Spartak): 38,5% hlasov

3. Róbert Polievka (MFK Dukla): 19,2% hlasov



Rozhodca:

1. Ivan Kružliak: 44 hlasov

2. Peter Kráľovič: 7 hlasov

3. Michal Smolák: 4 hlasy



Asistent rozhodcu:

1. Ján Pozor: 27 hlasov

2. Branislav Hancko: 19 hlasov

3. František Ferenc: 2 hlasy