Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Neapol stiahol Juventus na jediný bod, Hamšík: Snívame náš sen

Na archívnej snímke Marek Hamšík. Foto: TASR/AP

Juventus nazbieral 85 bodov, Neapol 84, do konca ligového ročníka zostávajú štyri zápasy.

Turín 23. apríla (TASR) - Súboj o majstrovský titul v talianskej futbalovej Serii A medzi obhajcom Juventusom Turín a SSC Neapol dostal nový náboj. "Partenopei" v základe s kapitánom Marekom Hamšíkom vyhrali v nedeľu v ostrosledovanom súboji 34. kola na pôde "starej dámy" 1:0 a skresali náskok rivala na čele tabuľky na jediný bodík. Rozhodol o tom gól Kalidoua Koulibalyho v 90. minúte. Juventus nazbieral 85 bodov, Neapol 84, do konca ligového ročníka zostávajú štyri zápasy.

Po šlágri sezóny neskrával nadšenie slovenský špílmacher Marek Hamšík, ktorý hral do 67. minúty. "Je to fantázia. Na duel sme sa výborne pripravili. Boli sme aktívni, hrali sme našu hru. Verili sme do konca a nakoniec nám to vyšlo. Máme veľkú radosť," citoval ho jeho oficiálny web. Neapol stále živí sen, že od čias Diega Armanda Maradonu opäť získa vytúžené "scudetto". Argentínsky fenomén ho vyhral pod Vezuvom v sezónach 1986/1987, resp. 1989/1990. To sú zatiaľ jediné tituly SSC v lige. "Dnešnú úlohu sme splnili, vyhrali sme. Juventus je ale stále pred nami, má o jeden bod viac. Čakajú nás ešte štyri kolá. Budeme chcieť v nich uspieť a potom veriť v zakopnutie Juve. Naďalej snívame náš sen," dodal 30-ročný Hamšík.

V sobotu asi 2000 fanúšikov klubu eskortovalo tímový autobus Neapolčanov na letisko a vyprevadilo ich miláčikov pod Alpy. Po víťaznom zápase ulice mesta zaplavili fanúšikovia, nechýbali ohňostroje a to je ešte titul poriadne ďaleko. Desaťtisíc z nich prišlo v skorých ranných hodinách čakať lietadlo s hráčmi na letisko pri návrate z Turína. "Veľmi veľa pre nás znamenajú naši fanúšikovia. Keď sme videli ich nadšenie pred odletom do Turína pred našim hotelom, pred letiskom... Jednoducho fantastické! Dodali nám veľa síl a odvahy. Patrí im jedno veľké ďakujem," povedal Hamšík.

Neapol bol v Turíne lepší. Mal viac z hry, vypracoval si viac šancí. Lepší bol v držaní lopty: 60% - 40%, v strelách: 12:4 aj v strelách na bránku: 4:0. Zaujímavosťou súboja podľa Hamšíkovho webu je fakt, že stretnutie videlo 1,5 miliardy televíznych divákov. Spolu s finálovými zápasmi Ligy majstrov a majstrovstiev sveta bude patriť do trojky najsledovanejších futbalových prenosov v roku 2018.

Ešte pred týždňom viedol výber Massimiliana Allegriho pred tímom Maurizio Sarriho v tabuľke o šesť bodov. Potom v stredu zaváhal na pôde Crotone (0:0), pričom Neapol vydrel domácu výhru 4:2 nad Udinese. A tak je teraz opäť všetko otvorené. "Vždy sme verili, že boj o titul nie je stratený. Musíme ale pokračovať takto aj ďalej a musíme si veriť až do konca. Vyhrať v Turíne je prakticky 'mission impossible'. Takže môžeme byť šťastní, pretože sme zdolali fantastický výber, ktorý doma dlho neprehral," citovala agentúra AP senegalského stopéra a autora víťazného gólu. Turín v lige doma naposledy prehral v októbri minulého roka s Laziom 1:2. A ešte predtým doma naposledy utrpel ligovú prehru v auguste 2015.

Do konca ročníka zostávajú štyri kolá a "Juve" má zdanlivo ťažšie vyžrebovanie ako Neapol. Hrá na pôde Interu Miláno, potom doma hostí Bolognu. Následne ho čaká finále Talianskeho pohára proti AC Miláno (9. mája) a potom zostávajúce dve ligové kolá - 13. mája hrá na pôde semifinalistu Ligy majstrov 2017/2018 AS Rím a posledné kolo absolvuje doma 20. mája proti Helassu Verona. Neapol nastúpi 29. apríla na pôde ACF Fiorentina, doma hostí FC Turín, 13. mája bude hrať na ihrisku Sampdorie Janov a v poslednom kole doma 20. mája privíta Crotone.

"Nemôžeme kalkulovať, to je úplne zbytočné. Teraz musíme hodiť túto prehru za hlavu a pripraviť sa na zápas v Miláne," povedal Allegri a dodal: "Je pravda, že Neapol je favorit, lebo má na papieri lepšie vyžrebovanie. Ale zápasy treba vyhrať na ihrisku. Ja už som vo futbale videl všeličo. Stať sa môže čokoľvek."

"Mám dnes pocit, že len tí, ktorí sú s nami, nás môžu naplno pochopiť. Je to ohromná satisfakcia. Sme jediný tím, ktorý reprezentuje celú populáciu, pretože sme jediní, ktorí majú z veľkých miest iba jeden klub v lige na rozdiel od Turína, Ríma či Milána. Dali sme našim fanúšikom obrovský dôvod na radosť a naša súdržnosť sa nekončí iba na tribúne," povedal Sarri.