Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Némethová-Krajčírová s diplomom MOV, ceny pre Kuzminovú a hliadku 3xC1

Na snímke zľava prezident SOŠV Anton Siekel, najúspešnejšia športová gymnastka v slovenskej histórii Marianna Némethová-Krajčírová s diplomom "Žena a šport" od Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý jej udelila členka MOV na Slovensku Danka Barteková v rámci 56. valného zhromaždenia Slovenského olympijského a športového výboru (VZ SOŠV) v Bratislave 26. apríla 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najlepšia slovenská gymnastka 20. storočia Marianna Némethová-Krajčírová si prevzala Diplom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Žena a šport.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) na svojom piatkovom 56. valnom zhromaždení v Bratislave ocenil vyznamenaním alebo výročným ocenením viacero osobností. Dovedna odovzdal desať výročných ocenení SOŠV – sedem pre športové osobnosti, jedno pre športový kolektív a dve pre právnické osoby.

Najlepšia slovenská gymnastka 20. storočia Marianna Némethová-Krajčírová si prevzala Diplom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Žena a šport. MOV každoročne udeľuje toto ocenenie osobnosti, ktorá sa zaslúžila o rozvoj športovania žien, podporuje aktivitu žien v športe a olympijskom hnutí a aktívne sa angažuje o zlepšenie postavenia žien v športových organizáciách.

Rodená Košičanka je najúspešnejšia športová gymnastka v slovenskej histórii. Má striebro z viacboja družstiev z OH 1964 v Tokiu i OH 1968 v Mexico City, na MS získala zlato a bronz, ďalšie dva bronzové kovy vybojovala na ME.

Trofej SOŠV, ktorú udeľuje významnej domácej osobnosti alebo inštitúcii za aktuálny prínos v propagácii olympijského hnutia a prehlbovaní jeho vplyvu na šport, kultúru, výchovu a spoločnosti, získalo Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Cenu Bohumila Goliana za najhodnotnejší kolektívny výkon roka dostala hliadka vodných slalomárov 3xC1 v zložení Alexander Slafkovský, Michal Martikán a Matej Beňuš, ktorá na MS v Riu získala už ôsmy titul svetových šampiónov v sérii. Cena Pavla Schmidta za najhodnotnejší individuálny výkon roka patrí biatlonistke Anastasii Kuzminovej. Na ZOH 2018 v Pjongčangu sa prepracovala na pozíciu najúspešnejšej slovenskej olympioničky histórie, keď k predošlým dvom zlatým a jednej striebornej medaile zo ZOH 2010 a 2014 pridala zlato v pretekoch na 12,5 km s hrom. štartom a strieborné kovy v stíh. pretekoch na 10 km a pretekoch na 15 km. V celkovom poradí SP skončila druhá a získala dva malé glóbusy. Na slávnostnom udeľovaní nebola priamo prítomná.

Dvaja mladí športovci do 23 rokov, u ktorých sa výrazne prejavila športová perspektíva, dostali Cenu Ondreja Nepelu. Viktor Gažík dosiahol na MS v šachu do 18 rokov významný úspech v podobe zisku titulu šampióna v klasickom šachu a bronzovej medaily v bleskovom šachu. Vodná slalomárka Soňa Stanovská získala na MS junioriek v Ivrei striebro v K1 aj v hliadke 3xK1, na MEJ v Čunove vybojovala striebro v C1 aj hliadke 3xC1.

Cenu Jána Zacharu pre trénera mládeže, ktorý dlhodobo i aktuálne dosahuje prenikavé výsledky v práci s mládežou, prevzal v kongresovej sále hotela NH Gate One Pavel Slouka. K zverencom dvojnásobného atletického Trénera roka patrili napríklad Mojmír Lániček, Zuzana Zemková, Ivana Brozmanová, Miroslav Vanko či Lucia Hrivnák Klocová. Dlhoročná reprezentantka v šachu Eva Repková získala Cenu Matyldy Pálfyovej, ktorá sa udeľuje ženám za ich športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí. Cenu Miroslava Procházku za výrazné dielo v oblasti literatúry za rok 2018 dostali čestný člen SOŠV, športový historik Ján Grexa a veterán slovenskej športovej žurnalistiky František Morvai. Zlatý odznak SOŠV za výnimočný prínos pre olympijské hnutie a šport prevzali športový novinár Marián Šimo a bývalý viacnásobný čs. reprezentant v plávaní a vodnom póle, neskôr úspešný tréner, organizátor a funkcionár Otokar Urban.

Plénum takisto odhlasovalo prijatie Predsedu Klubu športových redaktorov SSN Tomáša Grosmanna za čestného člena SOŠV. Tento titul sa udeľuje jednotlivcom, ktorí sa príkladne zaslúžili o rozvoj a úspechy olympizmu na Slovensku.

Výročné vyznamenania a ocenenia SOŠV za rok 2018:


Diplom MOV "Žena a šport" - Marianna Némethová-Krajčírová
Trofej SOŠV - Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica
Cena Bohumila Goliana - Hliadka vodných slalomárov 3xC1 (Slafkovský, Martikán, Beňuš)
Cena Pavla Schmidta - Anastasia Kuzminová
Cena Ondreja Nepelu - Viktor Gažík, Soňa Stanovská
Cena Jána Zacharu - Pavel Slouka
Cena Matyldy Pálfyovej - Eva Repková
Cena Miroslava Procházku - Ján Grexa, František Morvai
Cena Vincenta Lafka - Olympijský klub roka - Olympijský klub Turiec
Zlatý odznak SOŠV - Marián Šimo, Otokar Urban
Strieborný odznak SOŠV - Janka Gantnerová-Šoltýsová, Ján Magdoško, Pavol Mlynár, Ladislav Mundil, Ladislav Wawra, Otakar Žilavý, Jaroslav Žingor
Bronzový odznak SOŠV - Marta Brúderová, Jozef Kačica, Anna Kirnová, Igor Kováč, Vladimír Mezencev, Peter Šabo, Milan Vranka, Peter Tichý
Medaila SOŠV - Jana Daubnerová-Gereková, Martina Halinárová-Jašicová, Božena Miklošovičová-Štrbáková, Ingrid Potisková-Holkovičová, Emanuela Luknárová, Katarína Pecsuková
Plaketa SOŠV - Ladislav Čambal, Martin Ferenčík, Eugen Laczo, Karol Mičieta, Emil Preisach, Darina Salátová
Čestné uznanie SOŠV - Gabriel Bogdányi, Jozef Brezovský, Jana Chrenová, Marián Kalabus, Peter Kittan, Viliam Kohút, Yvetta Macejková, Ondrej Majerník, Vladimír Melo, Milan Mertoš