Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: NHL: Boston vyrovnal sériu s Torontom, víťazný gól dal Chára

Zdeno Chára, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Piaty zápas je na programe v noci na sobotu o 1.00 SELČ na ľade Bostonu.

New York 18. apríla (TASR) - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára pomohol jedným gólom k výhre Bostonu 6:4 na ľade Toronta vo štvrtom zápase série 1. kola play off NHL.

Presný zásah kapitána Bruins zo 46. minúty, ktorým zvýšil vedenie hostí na 5:2, sa napokon ukázal byť víťazný. Boston tak vyrovnal stav štvrťfinálovej série Východnej konferencie na 2:2. Piaty zápas je na programe v noci na sobotu o 1.00 SELČ na ľade "medveďov".



Pre Cháru to bol prvý bod v tohtoročných vyraďovacích bojoch a celkovo 17. gól v kariére v play off. V stretnutí odohral 24:12 min., jeho jediná strela bola gólová, nazbieral aj tri plusové body, zblokoval štyri strely a rozdal päť "hitov". "Mali sme dobrý náskok a hrali sme dobre, ale oni potom zvýšili agresivitu a forčeking. Zatlačili nás a predviedli pekné akcie. Musíme si na videu rozobrať niektoré veci a zlepšiť sa, ale celkovo sme v tomto zápase bránili dobre," povedal Chára pre nhl.com. Vo veku 42 rokov a 30 dní sa stal druhým najstarším obrancom, ktorý skóroval v bojoch o Stanleyho pohár. Najstarší je Chris Chelios, ktorý sa v drese Detroitu Red Wings zapísal v roku 2007 do streleckej listiny vo veku 45 rokov a 86 dní. Dva góly Bruins strelil český útočník David Pastrňák, ktorý mal v prvých troch dueloch série na konte len jednu asistenciu. "Keď kanonier neskóruje, tak začína byť nervózny. Je skvelé, že dal dva góly, nabije ho to energiou," povedal tréner Bruce Cassidy. V bránke Bruins dostal pred Jaroslavom Halákom opäť prednosť Tuukka Rask, ktorý zlikvidoval 38 striel. Dvakrát ho prekonal Auston Matthews.

Chára bol s časom 24:12 najvyťaženejším hráčom svojho tímu, zaznamenal tri plusové body a jednu strelu. "Je to skutočný profesionál a veľký líder. Aj vo svojom veku je veľmi dobrý hráč. Súperi sa snažia nájsť zbrane, ako ho zastaviť, ale on sa dokázal novej NHL prispôsobiť. Preto stále hrá a je efektívny," povedal pre ctvnews.ca na adresu Cháru tréner Bostonu Bruce Cassidy. "Nehrá len tvrdo, ale aj chytro. Je veľmi inteligentný muž a dokáže to preniesť aj na ľad," dodal Cassidy. Slovami chvály nešetril ani hviezdny útočník Patrice Bergeron: "Je našou skalou vzadu, cez ktorú je ťažké sa dostať. Súperi sa snažia na neho útočiť, ale on im to všetko vracia."

Najvyšší muž NHL odohral výborný zápas na oboch stranách klziska. Dlhou hokejkou zastavil mnoho akcií Maple Leafs a opäť vynikal fyzickou hrou. S piatimi "hitmi" bol líder Bruins, najkrajší zákrok predviedol na krídelníka Toronta Mitcha Marnera, ktorého "zramoval" v strede klziska. "Dostal som dnes viac času na ľade ako zvyčajne," povedal Chára, ktorého výkon veľmi chválil v televíznom štúdiu NBC Sports aj bývalý elitný útočník a v súčasnosti hokejový expert Jeremy Roenick. "Je neuveriteľné, čo dokáže vo svojom veku. On pozná svoje limity, je veľmi inteligentný a robí na ľade presne to, čo má. To, že hrá stále hokej, znamená, že túto hru miluje," uviedol Roenick, ktorý v NHL odohral 1363 zápasov.

Vplyv Cháru na tím vyzdvihol aj ďalší líder "medveďov" Brad Marchand. "Je chrbticou nášho tímu. Neustále na sebe pracuje a preto dokáže spraviť veľké veci, ako sa mu to podarilo dnes. Preto je náš kapitán a náš líder. Je skvelé mať ho za sebou v obrane, hrá sa potom lepšie. Môžeme byť šťastní, že ho máme. Je to určite budúci člen Siene slávy," tvrdí Marchand.

Chára mal z gólu pochopiteľne radosť. "Keď pomôžem v ofenzíve, tak je to plus. Hlavne sa však snažím hrať dobre v obrane. Dnes musím celý tím za defenzívnu prácu pochváliť," dodal kapitán Bostonu.

Rovnaký je stav aj vo štvrťfinálovej sérii Západnej konferencie medzi Dallasom a Nashvillom. Stars v noci na štvrtok v štvrtom súboji zdolali doma súpera hladko 5:1. Dvomi gólmi, jeho prvými v play off, sa blysol 22-ročný fínsky útočník Stars Roope Hintz. V bránke žiaril Ben Bishop, ktorý pustil za chrbát len jednu z 35 striel. Dallas v úvodnej dvadsaťminútovke využil tri presilovky a viedol 4:0. "Nebolo to také jednoduché, ako sa zdá. Keby dali jeden-dva góly, mohli sa dostať do zápasu. Odviedli sme výbornú prácu," uviedol obranca Dallasu John Klingberg, autor troch asistencií. V bránke Nashvillu bol len do 14. minúty Pekka Rinne, po štvrtom inkasovanom góle ho vystriedal Juuse Saros. Séria sa vracia do Nashvillu, kde sa uskutoční piaty duel v noci na nedeľu.

Colorado zvíťazilo pred vlastnými fanúšikmi v Denveri nad Calgary 3:2 po predĺžení a v sérii vedie už 3:1 na zápasy. Domáci prehrávali už 0:2, ale dokázali nepriaznivý stav otočiť. Víťazný gól Avalanche strelil v 11. minúte predĺženia Mikko Rantanen, fínsky krídelník predtým v čase 57:10 vyrovnal na 2:2. Colorado môže spečatiť svoj postup do konferenčného semifinále už v noci na sobotu, keď je o 4.00 SELČ na ľade Flames na programe piaty súboj série. "Plamene" sú ako víťaz Západnej konferencie na pokraji vypadnutia a môže ich postretnúť podobný osud ako Tampu Bay, ktorá ako favorit nestačila na Columbus. "Nestáva sa to často, ale v NHL to možné je. Rozdiely medzi tímami nie sú veľké," povedal Rantanen podľa tsn.ca.

1. kolo play off NHL


štvrťfinále Východnej konferencie - 4. zápas:

TORONTO MAPLE LEAFS - BOSTON BRUINS 4:6 (1:2, 1:2, 2:2)
Góly:
18. Hyman (Rielly, Tavares), 22. Matthews (Johnsson, Hainsey), 52. Matthews (Marner, Rielly), 54. Dermott (Gardiner, Brown) - 4. McAvoy (Coyle, Grzelcyk), 7. Marchand (McAvoy, Heinen), 24. Pastrňák (Marchand, Bergeron), 25. Pastrňák (Marchand), 46. CHÁRA, 60. Nordström (Krejčí). Brankári: Andersen - Rask, strely na bránku: 42:31, 19.638 divákov.
/stav série: 2:2/

štvrťfinále Západnej konferencie - 4. zápasy:

DALLAS STARS - NASHVILLE PREDATORS 5:1 (4:0, 1:0, 0:1)
Góly:
4. Hintz (Klingberg, Seguin), 5. Radulov (Lindell, Dowling), 9. Cogliano (Comeau, Lindell), 14. Zuccarello (Klingberg, Spezza), 31. Hintz (Klingberg) - 49. Josi (Johansen, Ellis). Brankári: Bishop - Rinne (14. Saros), strely na bránku: 29:35, 18.532 divákov.
/stav série: 2:2/

COLORADO AVALANCHE - CALGARY FLAMES 3:2 pp (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)
Góly:
49. Compher (Calvert, Nieto), 58. Rantanen (MacKinnon, Barrie), 71. Rantanen (Söderberg, Landeskog) - 24. Lindholm (Giordano), 47. Ryan (Välimäki, Tkachuk). Brankári: Grubauer - Smith, strely na bránku: 52:37, 18.102 divákov.
/stav série: 3:1/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 24:12 1 0 1 +3 1 0
__________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/