Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Florida v marci vyvesí pod strop Luongovu jednotku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Luongo sa stane prvým hráčom Floridy, ktorému klub zo Sunrise vyradí dres z evidencie.

Sunrise 12. augusta (TASR) - Vedenie klubu zámorskej hokejovej NHL Florida Panthers si uctí svojho dlhoročného brankára Roberta Luonga. Štyridsaťročnému Kanaďanovi, ktorý v júni oficiálne ukončil bohatú profiligovú kariéru, v novej sezóne slávnostne vyvesí pod strop domovskej haly jeho dres s číslom 1.

Ceremónia sa uskutoční 7. marca 2020 pred domácim zápasom s Montrealom Canadiens. Meno súpera má svoju symboliku, práve v Montreale sa totiž Luongo narodil. Jeho jednotku si tak v organizácii "panterov" už nikto iný neoblečie.

Luongo sa stane prvým hráčom Floridy, ktorému klub zo Sunrise vyradí dres z evidencie. Panthers už dávnejšie vyradili 93-ku na počesť Billa Torreya, ktorý bol prvý prezident klubu. Číslo pripomína historicky prvý súťažný zápas "panterov" v NHL v roku 1993.

Luongo odchytal v profilige dlhých 19 sezón. Pred pôsobením na Floride hral aj za NY Islanders a Vancouver, ktorý v roku 2011 priviedol až do finále Stanleyho pohára. S 489 víťazstvami mu patrí v historickej tabuľke NHL tretie miesto za Martinom Brodeurom a Patrickom Royom. "Roberto je hokejová ikona a základný kameň histórie Panthers," vyjadril sa na adresu Luonga majiteľ klubu Vincent Viola, ktorého citovala agentúra AP.