Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Washington s Fehérvárym a Pánikom vyhral na ľade NY Islanders

Na archívnej snímke Martin Fehérváry. Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci v drese Capitals, ktorí opäť nastúpili v tretej formácii, nebodovali.

New York 5. októbra (TASR) - Hokejisti Washingtonu v zostave s dvojicou slovenských hokejistov Martinom Fehérvárym a Richardom Pánikom zvíťazili aj vo svojom druhom zápase v novej sezóne NHL. V noci na sobotu triumfovali na ľade New Yorku Islanders 2:1.

Výrazne sa o výhru hostí pričinil ruský brankár Iľja Samsonov, ktorý pri svojom debute v profilige predviedol 25 úspešných zákrokov. Inkasoval iba raz - v 13. minúte z hokejky Devona Toewsa. "Cítim sa úžasne. Je to moja prvá výhra v NHL. Možno som bol pred zápasom trochu nervózny, no všetci spoluhráči mi pomohli. Odohrali sme vynikajúci zápas," tešil sa 22-ročný brankár. Skóre zápasu otvoril v 11. minúte Čech Jakub Vrána, ktorý tak nadviazal na svoj víťazný zásah z úvodného duelu v St. Louis, kde Washington vyhral 3:2 po predĺžení. Na Long Islande rozhodol za vyrovnaného stavu o dvoch bodoch pre hostí T.J. Oshie, ktorý v druhej tretine využil presilovku. "Čaká nás ešte dlhá sezóna a stále sa iba učíme, no myslím si, že chalani si celkom osvojili herný štýl, ktorý chceme v tomto ročníku predvádzať. A takisto nás podržal brankár, Samsonov odviedol pri svojom debute výbornú prácu," pochválil Oshie ruského nováčika. Slováci v drese Capitals, ktorí opäť nastúpili v tretej formácii, nebodovali. Obranca Fehérváry odohral 15:31 min, počas ktorých si pripísal jeden strelecký pokus a rozdal až štyri "hity", Pánik zaznamenal počas 14:09 min jednu strelu a plusový bod.

Toronto aj zásluhou dvoch gólov a jednej asistencie Mitcha Marnera uspelo na ľade Columbusu 4:1. Obranca "javorových listov" Morgan Rielly nazbieral po šiesty raz v kariére v jednom zápase tri asistencie. Jediný gól domácich vsietil po zaváhaní brankára Frederika Andersena Cam Atkinson, ktorý skóroval v šiestom otváracom zápase sezóny po sebe. Rovnakú vec v minulosti dokázali len Mud Bruneteau z Detroitu (1940-45) a Yvon Cournoyer z Montrealu (1973-78). Maple Leafs strelili dva presilovkové góly. "Toronto je tím, ktorý nemôžete púšťať do presilových hier. A my sme sa dopustili množstva faulov," poznamenal kapitán Columbusu Nick Foligno. Do zostavy Maple Leafs sa tentoraz nezmestil slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý bol zdravý náhradník.

Famózny obrat predviedol Winnipeg. Ten na ľade New Jersey prehrával na konci druhej tretiny hrozivo 0:4, no potom "tryskáče" rozbehli motor na plné obrátky a štyrmi gólmi si vynútili predĺženie. V ňom gól nepadol, o triumfe Jets napokon rozhodol vo štvrtej sérii nájazdov kapitán Blake Wheeler. "Takéto víťazstvo vám zdvihne sebavedomie. Zocelí to celé mužstvo. Budete si na to pamätať, keď sa vám nebude dariť. Dokázali sme otočiť z 0:4 - na to budeme spomínať celý zvyšok sezóny," vyslovil sa obranca "tryskáčov" Neal Pionk, ktorý strelil v 53. minúte vyrovnávajúci gól na 4:4 a pripísal si aj jednu asistenciu. Na svoju premiéru v NHL nebude v dobrom spomínať tohtoročná draftová jednotka Jack Hughes, domáci útočník vyšiel bodovo naprázdno. Devils nestačili ani dva góly Blakea Colemana. Navyše sa im zranil brankár Cory Schneider, ktorého v 43. minúte za stavu 4:2 nahradil MacKenzie Blackwood.

Hráči Vegas uspeli aj v druhej tohtosezónnej vzájomnej konfrontácii so San Jose, po úvodnom domácom víťazstve 4:1 vyhrali aj na klzisku súpera 5:1. Vydarený zápas odohral center štvrtej formácie "rytierov" Tomáš Nosek, český útočník sa pod triumf podpísal dvomi gólmi a jednou asistenciou. "Sú to super pocity. Až doposiaľ som nikdy v NHL nenazbieral tri body v jednom zápase, takže som šťastný za tento výkon a aj za naše víťazstvo," vyznal sa Nosek. Až dva góly strelili hostia v oslabení.

Philadelphia zvíťazila v rámci NHL Global Series vo vypredanej pražskej 02 aréne nad Chicagom 4:3. Ústrednou postavou Flyers bol kanadský útočník Travis Konecny, ktorý strelil dva góly. "Snažil som sa hrať správnym spôsobom. Niekedy vám to padá, inokedy nie. Dnes som sa dostal do niekoľkých dobrých šancí, puky sa ku mne šťastne odrážali," povedal pre nhl.com Konecny. Blackhawks nepomohli ani tri body Patricka Kanea (1+2).


NHL - sumáre:



PHILADELPHIA FLYERS - CHICAGO BLACKHAWKS 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Góly: 7. Konecny, 27. Lindblom, 39. Konecny (Laughton), 50. Raffl (Pitlick, Hägg) – 8. A. Nylander (Kane), 40. DeBrincat (Kane, Gustafsson), 58. Kane (Gustafsson, Keith). Brankári: Hart - Crawford, strely na bránku: 38:31, hralo sa v Prahe, 17.463 divákov.



NEW YORK ISLANDERS – WASHINGTON CAPITALS 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Góly: 13. Toews (Beauvillier, Komarov) – 11. Vrána (Eller, Gudas), 38. Oshie (Carlson, Bäckström). Brankári: Varlamov - Samsonov, strely na bránku: 26:28, 13.917 divákov.

NEW JERSEY DEVILS – WINNIPEG JETS 4:5 pp a sn (1:0, 3:1, 0:3 - 0:0, 0:1)

Góly: 18. Gusev (Bratt), 22. Coleman (Simmonds, Subban), 33. Vatanen (Palmieri, Hall), 34. Coleman (Subban, Zacha) – 40. Kulikov (Ehlers, Scheifele), 43. Roslovic (Pionk, Perreault), 48. Perreault (Copp, Laine), 52. Pionk (Scheifele, Heinola), rozh. nájazd Wheeler. Brankári: Schneider (43. Blackwood) - Brossoit, strely na bránku: 39:30, 16.514 divákov.



COLUMBUS BLUE JACKETS – TORONTO MAPLE LEAFS 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)

Góly: 35. Atkinson – 13. Marner (Tavares, Rielly), 31. Ceci (Rielly, W. Nylander), 43. Marner (Tavares), 55. Matthews (Rielly, Marner). Brankári: Korpisalo - Andersen, strely na bránku: 29:29, 18.776 divákov.



SAN JOSE SHARKS – VEGAS GOLDEN KNIGHTS 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Góly: 55. Goodrow (Ferraro, Thornton) – 6. Carrier (Nosek, Zykov), 15. Marchessault (Theodore), 36. McNabb (Karlsson, Smith), 37. Nosek (Pirri, Stone), 50. Nosek (Stone). Brankári: Jones (41. Dell) - Fleury, strely na bránku: 35:29, 17.562 divákov.



Slováci v akcii:



Richard Pánik (Washington) 14:09 0 0 0 +1 1 0

Martin Fehérváry (Washington) 15:31 0 0 0 0 1 0

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/