Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

V Poprade rozohrajú partie najlepší mladí šachisti z celého sveta

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pod Vysoké Tatry zavíta celkovo 350 zahraničných účastníkov zo 40 krajín.

Poprad 14. júla (TASR) - Šachová olympiáda mládeže bude po prvý raz na Slovensku. Svetová šachová špička sa stretne v dňoch 21. až 30. júla v Aréne Poprad. TASR o tom informovala riaditeľka turnaja a zároveň aj prvá slovenská šachová veľmajsterka Eva Repková.

Najlepší mladí šachisti do 16 rokov vytvoria 53 družstiev. "Pod Vysoké Tatry zavíta celkovo 350 zahraničných účastníkov zo 40 krajín. Slovensko ako hostiteľ medzinárodného podujatia má oproti ostatným výhodu. Našu krajinu bude reprezentovať až osem družstiev," uviedla Repková. Každý tím sa skladá zo štyroch hráčov, náhradníka a kapitána. Podmienkou je, aby v družstve bolo aspoň jedno dievča.

"Všetky partie sa budú hrať na elektronických šachovniciach s on-line prenosom v reálnom čase, takže diváci na celom svete budú môcť sledovať svojich favoritov a držať im palce. Očakávame niekoľko miliónov vzhliadnutí z celého sveta," pokračovala Repková. Priamy prenos šachových partií bude možné sledovať na oficiálnej stránke www.wyco2016chess.sk.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční vo štvrtok 21. júla o 20.00 h. Ako uviedla riaditeľka turnaja, účastníkov olympiády privíta skupina Kollárovci. "Hudobná skupina zahrá na ľudovú nôtu a priblíži hosťom našu kultúru," doplnila. Priamo do šachového sveta budú môcť nahliadnuť aj Popradčania. Mladý medzinárodný majster Juraj Druska bude hrať naslepo proti štyrom hráčom naraz. Exhibičné vystúpenie bude v nákupnom centre na Námestí sv. Egídia v utorok 26. júla o 17.00 h.