Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher ukončil vo veku 30 rokov kariéru

Na snímke rakúsky lyžiar Marcel Hirscher Foto: TASR/Martin Baumann

V celkovom poradí SP nenašiel premožiteľa až do konca kariéry, tucet malých glóbusov si rozdelil na šesť v slalome i obrovskom slalome.

Salzburg 4. septembra (TASR) - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher ukončil vo veku 30 rokov kariéru. Nazbieral v nej rekordných osem celkových prvenstiev vo Svetovom pohári za sebou a pridal ďalších dvanásť malých glóbusov za triumfy v hodnotení technických disciplín. Stal sa dvojnásobným olympijským šampiónom a sedemnásobným majstrom sveta. Rozhodnutie oznámil na stredajšej tlačovej konferencii v Salzburgu.

"Dnes je ten deň, keď končím kariéru. Nie je to žiadne veľké prekvapenie, ale teraz je to vonku. Bude to zaujímavé obdobie, nemením zamestnanie, ale z noci na ráno svoj život. Teším sa na napínavé a fascinujúce projekty, ale nič bližšie ešte nemôžem povedať," uviedol Hirscher. "Pre toto rozhodnutie bolo mnoho dôvodov. Cítil som, že leto bolo príliš krátke na to, aby som sa dostal do formy pre novú sezónu. Je to ako so starým mobilom, kde sa už batéria nenabíja tak rýchlo."

V lete po olympiáde v Pjongčangu sa oženil s dlhoročnou priateľkou Laurou a v októbri 2018 prišiel na svet ich prvý potomok: "V budúcnosti chcem hrať so synom futbal a ísť s ním do hôr bez toho, aby som si musel liečiť zranenia."

Hirscher začal lyžovať ako dvojročný pod vedením svojho otca Ferdinanda, ktorý ho viedol počas celej aktívnej činnosti. Bol už úspešným juniorom a očakávania lyžovaniu zasnúbenej domoviny dokázal napĺňať aj na najvyššej úrovni. "Je neuveriteľné, koľko emócií cítite, keď pretnete cieľovú pásku a ste na prvom mieste," povedal po zisku svojho premiérového veľkého glóbusu v roku 2012 a odvtedy si už neprestal budovať pozíciu medzi velikánmi odvetvia. V celkovom poradí SP nenašiel premožiteľa až do konca kariéry, tucet malých glóbusov si rozdelil na šesť v slalome i obrovskom slalome. Dvadsiatimi sezónnymi trofejami vyrovnal rekord Američanky Lindsey Vonnovej, ktorá ukončila kariéru tento rok rovnako ako Nór Aksel Lund Svindal. Hirscher nedosiahol na Ingemara Stenmarka v počte víťazstiev v pretekoch prestížneho seriálu, kde si ich pripísal 67, zatiaľ čo Švéd 86.

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher (uprostred) zvíťazil v obrovskom slalome Svetového pohára 12. januára 2019 vo švajčiarskom stredisku Adelboden. Druhý skončil Holanďan Henrik Kristoffersen (vľavo) a tretí Francúz Thomas Fanara.
Foto: TASR/AP


Tridsaťdvakrát zvíťazil v slalome, v ktorom od začiatku svojej dominancie nevyhral poradie iba v rokoch 2012 (3. miesto) a 2016 (2. miesto). V "obráku" bol na najvyššom stupienku 31-krát, malý glóbus mu ušiel len v rokoch 2013 a 2014, v oboch prípadoch obsadil druhú priečku. Na konte má aj tri úspechy v paralelnom slalome, v rýchlostných disciplínach sa presadil jediný raz - vyhral super-G v Beaver Creeku 2015. Prvé zlato na MS získal v roku 2013 doma v Schladmingu, celkovo má zo svetových šampionátov bilanciu 7-4-0. V Are 2019 bol zlatý v slalome a strieborný v "obráku", v ktorom ho prekonal jedine rival Henrik Kristoffersen z Nórska. Na zimných olympijských hrách má bilanciu 2-1-0, keď v Pjongčangu 2018 pridal k slalomovému striebru zo Soči 2014 triumfy v kombinácii i obrovskom slalome. Na tretie zlato mal útočiť v slalome, no nedokončil prvé kolo.

Práve o olympijskom slalomovom úspechu hovoril ako o jednej zo svojich zostávajúcich motivácií, ale vlani v októbri sa stal otcom, 2. marca oslávil tridsiatku a jeho priority sa začali ešte viac prikláňať k rodine. "Som veľmi, veľmi unavený," priznal po predchádzajúcej sezóne, pričom koniec kariéry spomenul po prvý raz už v roku 2014. Nechal si leto na rozmyslenie a v stredu potvrdil, že únava po dvanástich ročníkoch v seriáli SP prevážila nad túžbou ďalej víťaziť, hoci zo športovej stránky mohol pokračovať v pozoruhodných výkonoch. "Éra, ktorá bola fenomenálna a unikátna, podmanivá a úžasná, sa končí," rozlúčil sa s kariérou Rakúšana denník Kronen Zeitung.

Dvadsaťosemročný Hirscher si tak počas víkendu v slovinskom stredisku zabezpečil tri glóbusy.
Foto: TASR/AP


Hirscher sa dokázal vrátiť po vážnych zraneniach vo veľkolepej forme. Pred MS 2011 utrpel zlomeninu členka, v nasledujúcej sezóne SP si pripísal deväť víťazstiev a štrnásť pódiových umiestnení. Počas letnej prípravy na ročník 2017/2018 si zlomil ľavý členok a vrátil sa hneď v úvodnej súťaži sezóny, v ktorej to dotiahol na trinásť víťazstiev a vyrovnal rekord v podaní Stenmarka a ďalšieho Rakúšana Hermanna Maiera. "Je vzor pre každého. Žil športom 24 hodín denne. Tento výnimočný prístup si vyžaduje nesmierne veľa. Nič nenechával na náhodu, všetko robil so stopercentnou oddanosťou. Pre Marcela to bolo veľmi, veľmi ťažké rozhodnutie, bez ohľadu naň však viem, že alpské lyžovanie je jeho život," povedal bývalý športový riaditeľ Rakúskeho lyžiarskeho zväzu (ÖSV) Hans Pum pre agentúru AFP.



Vizitka Marcela Hirschera


narodenie: 2. marca 1989 (30 rokov), Annaberg-Lungötz, Rakúsko

výška: 173 cm

klub: Skiklub Annaberg

debut vo SP: 17. marca 2007 (18 rokov)

úspechy vo SP: 8x veľký glóbus (2012-2019), 6x malý glóbus za slalom (2013-2015, 2017-2019), 6x malý glóbus za obrovský slalom (2012, 2015-2019), 67 víťazstiev, 138 pódiových umiestnení

medailová bilancia na MS: 7-4-0

medailová bilancia na ZOH: 2-1-0