Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Schumacher je paralyzovaný na vozíku a nemôže rozprávať

Michael Schumacher Foto: TASR/AP

Informáciu priniesli britské médiá s odvolaním sa na slová priateľa nemeckej legendy Philippa Streiffa.

Londýn 20. novembra (TASR) - Bývalý jazdec F1 Michal Schumacher, ktorý sa vážne zranil pri lyžovačke na konci uplynulého roka, je odkázaný na invalidný vozík a má problémy s rečou a pamäťou. Informáciu priniesli britské médiá s odvolaním sa na slová priateľa nemeckej legendy Philippa Streiffa pre francúzsku rozhlasovú stanicu. Schumacherova hovorkyňa Sabine Kehmová však označila tieto vyjadrenia len za jeho vlastný názor.

Streiff, ako bývalý pilot stajní Ligier či Tyrrell, absolvoval v rokoch 1984 - 1988 dokopy 55 pretekov F1. V roku 1989 mal však počas predsezónnych testov vážnu nehodu, ktorá ho pripútala na vozík. Podľa jeho slov je na tom Schumacher podobne. "Lepší sa to, ale všetko je relatívne. Je to zložité. Je ochrnutý na vozíku rovnako ako ja. Má problémy s rečou aj pamäťou. Nemôže rozprávať," citoval Streiffa denník Daily Mail.

„I keď sa zotavuje, tak všetko je skôr relatívne. Je to veľmi zložité, nedokáže ani rozprávať,“ vyjadril sa 59-ročný Francúz Streiff, ktorý je takisto paralyzovaný od nehody z roku 1989.

„Rovnako ako ja, aj on je na vozíku. Paralyzovaný. Má problémy s pamäťou a aj s rozprávaním,“ uviedol Streiff v rozhovore pre isté francúzske rádio. Rodina Michaela Schumachera je naďalej zdržanlivá a o stave 45-ročného bývalého veľkého šampióna z osobných dôvodov nechce verejnosť informovať. Jeho hovorkyňa preto len v stručnosti reagovala na Streiffa slovami: „Je to jeho názor...“

Michal Schumacher utrpel vážne zranenia hlavy a mozgu počas lyžovačky v Alpách. Na neupravenej zjazdovke stratil stabilitu a spadol hlavou na kameň. Po dvoch akútnych operáciách v nemocnici v Grenoble bol štyri týždne v umelom spánku. V polovici júna ho previezli na špecializovanú rehabilitačnú kliniku v Lausanne a následne o tri mesiace neskôr prepustili do domácej liečby.