Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenka pracuje už na šiestom MS v atletike, nezabudne na Berlín 2009

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vrátane majstrovstiev Európy a halových šampionátov má Zuzana Trojáková na konte ešte viac vrcholných podujatí, nechýbala ani na olympijských hrách v Londýne 2012.

Dauha 2. októbra (TASR) - Slovenka Zuzana Trojáková je členka tímu reportérov už na šiestych atletických majstrovstvách sveta. Vrátane majstrovstiev Európy a halových šampionátov má na konte ešte viac vrcholných podujatí, nechýbala ani na olympijských hrách v Londýne 2012.

Slovenke však najviac utkveli v pamäti hneď prvé MS. "V Berlíne 2009 to nebolo len tým, že som bola prvýkrát, Usain Bolt tam predviedol niečo, čo už možno nikdy v živote nezažijeme. Boli to svetové rekordy na 100 a 200 metrov, ktoré sú stále platné a asi ešte budú niekoľko desaťročí. To bolo niečo neuveriteľné, tiež organizácia bola skvelá, MS boli nezabudnuteľné," povedala pre TASR Trojáková, ktorá má aj v katarskej Dauhe na starosti krátke rozhovory s atlétmi hneď po skončení súťaží a tlačové konferencie.

K práci sa dostala po skončení vlastnej atletickej kariéry: "Skákala som do výšky za Martin kedysi dávno ešte pod vedením Pavla Slouku, ktorý teraz trénuje aj Gabiku Gajanovú. Skončila som, keď som mala devätnásť, dvadsať rokov, takže som bola na juniorskej úrovni. Chcela som zostať v atletike, začala som sa zaujímať, ako by som mohla pomôcť s organizáciou pretekov. Začala som spolupracovať s Alfonsom Juckom a postupne som sa dostala až na medzinárodné podujatia." Po toľkých už môže porovnávať: "Robím to už veľmi dlho. Viem, že v Dauhe je veľká kritika, naozaj ľudí v hľadisku nevidíme veľa. Z pohľadu organizácie nám však nechýba nič, máme dobrý priestor na pracovanie, atléti si chvália podmienky. Z klimatizácie je niekto nadšený, niekto na ňu nadáva, že je mu príliš chladno. Vždy sa niečo nájde, ale myslím si, že žiadny extra veľký problém tu nie je."

V utorok bola v akcii pri bronzovej čínskej oštepárke Chuej-chuej Lyu či na tlačovej konferencii s medailistami mužského skoku o žrdi. Zo svojej pozície sa zoznamuje aj s najväčšími menami, ktoré prídu na um v súvislosti s prítomnosťou alebo nedávnou minulosťou "kráľovnej športu": "Samozrejme, naši atléti sú k nám najbližšie, poznáme sa zo Slovenska z domácich pretekov. Ako výškarka mám najbližšie k výškarom, kedysi sme organizovali Moravskú výškarskú tour a Banskobystrickú latku, takže výškarov poznám asi najlepšie. V minulosti Ivan Uchov, teraz je Mutaz Essa Barshim veľmi blízky človek a výborný skokan. Nezabudnuteľní sú Jelena Isinbajevová, Usain Bolt, oštepári. Každá disciplína má svojho hrdinu a výnimočného človeka, s ktorým sa dá dobre porozprávať."

Trojáková má pri komunikácii s atlétmi prevažne pozitívne skúsenosti, ale vraví: "Ako kto a ako kedy. Niekedy môžu mať dobrý deň, keď im je všetko jedno, niekedy ich naštve úplne všetko, aj to, že sa na nich pozriete. Usain Bolt bol na začiatku super a robil žartíky, ku koncu kariéry už bol trošku protivný a obťažovalo ho skoro všetko. Ono sa to vyvíja, sme len ľudia, každý má dobrý a zlý deň. No väčšinou sú atléti normálni."

Vyslaný redaktor TASR