Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Úspešný strelec Marinov po návrate z Gwang-ču: Zážitky na celý život

Z tlačovej konferencie 14. júla 2015 v Bratislave s úspešnými slovenskými športovcami zo XXVIII. Svetovej letnej univerziády v juhokórejskom Gwang-ču. Na snímke strieborný a bronzový medailista v streľbe v trape Filip Marinov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Športový strelec Filip Marinov sa stal na 28. Svetovej letnej univerziáde najúspešnejším slovenským športovcom, keď sa vrátil s dvoma medailami.

Bratislava 14. júla (TASR) - S pozitívnymi pocitmi a zážitkami na celý život sa z 28. Svetovej letnej univerziády vrátil najúspešnejší slovenský športovec Filip Marinov. Mladý reprezentant v športovej streľbe vybojoval v kórejskom Gwang-ču striebro v trape jednotlivcov a v rovnakej disciplíne, ale v súťaži družstiev mužov, aj bronz.

"Človeku všetko došlo až po dvoch-troch dňoch, čo dosiahol. Teraz to určite vnímam ako neopísateľný zážitok, bola tam super partia a človek nikdy na niečo také nezabudne. Je to spomienka na celý život. Určite to znamená veľa aj pre moju ďalšiu kariéru, do budúcna chcem ešte napredovať, aby to bolo o dva roky zlato. Uvidíme však, čo bude, tento šport je nevyspytateľný," uviedol Marinov, ktorý priznal, že aj napriek "exotickejším" podmienkam nemali v Kórejskej republike väčšie problémy. "Chvíľu nám trvala aklimatizácia na časový posun. Potom sme mali dva tréningové dni a dostali sme sa do toho. Už keď sa blížilo k pretekom, psychika musela zapracovať. Ak sa človek so všetkým vyrovná, nie je problém niečo dosiahnuť," dodal.


Fungujúci tím

V rovnakom tóne prezentoval zážitky z Ázie jeho tímový kolega Matúš Dudo: "Pokiaľ tím skutočne funguje ako tím, potom sa dostavia aj úspechy jednotlivcov. V prvom okamihu sme sa my sami tešili azda viac z Filipovej medaily ako on sám. Myslím, že tieto úspechy sú povzbudením do budúcna a pred sebou máme ďalšiu výzvu - zúčastniť sa na nasledujúcej univerziáde a obhájiť minimálne bronz."

Z tlačovej konferencie 14. júla 2015 v Bratislave s úspešnými slovenskými športovcami zo XXVIII. Svetovej letnej univerziády v juhokórejskom Gwang-ču. Na snímke bronzové družstvo strelcov v trape, zľava Július Vass, Filip Marinov a Matúš Dudo.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Striebro v skoku do výšky

Slovensko získalo na SLU celkovo štyri medaily. Okrem strelcov priviezli pod Tatry cenný kov ďalší dvaja reprezentanti - striebro Matúš Bubeník v skoku do výšky a plavkyňa Katarína Listopadová, ktorá získala bronz na 100 m motýlik. "Celkovo svoje vystúpenie hodnotím ako pozitívne, som veľmi rád. Je to pekný výsledok. Pred odchodom som nemal úplne medailové ambície, chcel som však bojovať o popredné priečky. Z hľadiska konkurencie to nebolo až také nabité. No bolo asi osem dobrých pretekárov, z ktorých mohol hocikto vyhrať. Hlavným favoritom bol Rus Dannil Cypľakov, ktorý napokon aj vyhral," zhodnotil svoje účinkovanie Bubeník. Striebro získal výkonom 228 cm, ktorým si zároveň vytvoril nové osobné maximum. V hale je Bubeníkov rekord 231 cm z tohtoročného mítingu Banskobystrická latka. "Ten finálny skok nebol taký, ako som si predstavoval. Rozbiehal som ho trochu agresívnejšie ako pokus predtým, dostal som sa jemne pod latku, tam som trošku 'zapáčil'. Iba som čakal, čo sa stane, nebol to ideálny skok, našťastie som bol na tom dobre fyzicky a dokázal som to," opísal Bubeník svoj medailový výkon.


Spokojný Dubovský

S výsledkami výpravy SR bol spokojný aj prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský. "Situácia vzhľadom na vírus MERS bola zložitejšia. Treba sa športovcom poďakovať, že zariskovali a nastúpili. Bola to však veľkolepá univerziáda, naši najlepší športovci podali výkony, za ktoré sa nemusia hanbiť. Určite sa im aj SAUŠ odvďačí, v budúcom roku dostanú odmenu v slušnej výške. Ešte to budeme konkrétnejšie riešiť," zdôraznil šéf akademického športu. V Gwandžu zároveň zhodnotili aj zimnú univerziádu, ktorej časť sa koncom januára konala na území Slovenska. "Mal som možnosť byť na zasadnutí exekutívy FISU, kde hodnotili aj SZU. Dokonca sme dostali ocenenie, poďakovali sa nám a prejavili pozitívne dojmy zo Slovenska," dodal.

Na snímke predseda Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Z tlačovej konferencie 14. júla 2015 v Bratislave s úspešnými slovenskými športovcami zo XXVIII. Svetovej letnej univerziády v juhokórejskom Gwang-ču. Na snímke vľavo bronzová a vpravo strieborná medaila, ktoré získali slovenskí športovci v Gwang-ču.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Z tlačovej konferencie 14. júla 2015 v Bratislave s úspešnými slovenskými športovcami zo XXVIII. Svetovej letnej univerziády v juhokórejskom Gwang-ču. Na snímke atlét Matúš Bubeník, ktorý vybojoval striebornú medailu v skoku do výšky.
Foto: TASR/Pavel Neubauer