Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Striedanie z ríše snov nepomohlo, východniarske derby pre favorita

Na snímke radosť hráčov HC Košice z gólu na 2:0 v zápase 8. kola hokejovej Tipsport Ligy HC Košice - HK Dukla Ingema Michalovce v utorok 1. októbra 2019 v Košiciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Stretnutie 8. kola najvyššej hokejovej súťaže medzi HC Košice a HK Dukla Ingema Michalovce (3:0) prinieslo očakávanú búrlivú kulisu, ale aj dynamický hokej po celých 60 minút.

Michalovce 2. októbra (TASR) - Derby najvýchodnejších tímov Tipsport Ligy nadchlo divákov a viacerí aktéri ho nazvali reklamou na hokej. Stretnutie 8. kola najvyššej súťaže medzi HC Košice a HK Dukla Ingema Michalovce (3:0) prinieslo očakávanú búrlivú kulisu, ale aj dynamický hokej po celých 60 minút. Hosťom k prestížnemu víťazstvu nepomohla ani herne výborná prvá tretina, po sympatickom výkone však mali hlavy hore.

Na prvé derby tímov z Košického kraja bolo zvedavých takmer sedemtisíc divákov, ktorí viackrát odmenili aktérov búrlivým potleskom. Dianie na ľade potvrdilo, že sa stretli dva tímy hrajúce v solídnej forme. V prvej tretine hostia zaskočili Košičanov mimoriadne aktívnou hrou a nebyť výborne chytajúceho brankára Andreja Košarišťana, zrejme by Michalovčania rozhodli už v prvej tretine.

V jej polovici zvierali Košičanov v obrannom pásme takmer tri minúty. Viackrát vystriedali, unavená pätica "oceliarov" si musela pomôcť zakázaným uvoľnením aj oddychovým časom. Dukle to však k otvoreniu skóre nepomohlo. "Veru, to bolo striedanie z ríše snov. Mali sme v ňom možno deväť striel, ja sám som mal štyri, vrátane tutovky, keď som stál sám pred brankárom. Keby vtedy padol gól, možno by sa zápas vyvíjal inak. Žiaľ, nespadlo nám to vtedy a ani neskôr," uviedol útočník Jakub Linet pre TASR.

Jeho tím zanechal v Steel aréne sympatický dojem a to aj napriek prehre rozdielom triedy. Michalovčania sa opäť prezentovali atribútmi, ktoré ich zdobia od úvodu sezóny - bojovnosť, nasadenie a príkladné hokejové srdiečko. "Prišli sme sa do Košíc pobiť o body. Tie sme síce nezískali, no treba uznať kvalitu súpera. Dal tri pekné góly, ktoré rozhodli zápas. Myslím si, že oba tábory fanúšikov si užili zápas plný bojovnosti, pekných akcií a ocenili to. Našim priaznivcom veľmi ďakujeme za takúto podporu. Bolo sa na čo pozerať a bola to skvelá pozvánka na ďalšie derby zápasy v sezóne," poznamenal Linet.

S výkonom svojich zverencov bol spokojný aj tréner Miroslav Chudý, ktorý po zápase ďakoval aj divákom. Do Košíc išli tri autobusy s fanúšikmi Michaloviec, ďalší priaznivci hostí prišli inviduálnou dopravou. K výbornej kulise tak prispeli oba tábory. "Nadnesene povedané, prehra v takomto prostredí nebolí. Hráčom ďakujem za prístup, nemám im veľmi čo vyčítať." Na konte Michalovčanov tak zostalo 14 bodov, ktoré získali v 7 zápasoch. Pre nováčika súťaže je to stále lichotivá bilancia a dojem z nej nepokazila ani prehra v prvom krajskom derby. "Nič to nemení na tom, že budeme naďalej pokračovať v našej hre, bojovať a hrať pre divákov," uviedol Jakub Linet.

Košičania sa po rozbehli, derby oslávili aj folklórom


Najskôr prehra 1:5 v Budapešti, potom nádielka 9:0 domácej Nitre a v 8. kole prestížne víťazstvo 3:0 v krajskom derby nad Michalovcami. Hokejisti HC Košice majú za sebou tri zaujímavé výsledky, po ktorých sú naďalej na čele tabuľky Tipsport Ligy. Na dobrej nálade im popri pohľade do tabuľky pridala aj kultúrna vložka folklórnej skupiny.

Bol to síce iba jeden z mnohých zápasov v základnej časti, v košickej kabíne však bolo po ňom veselšie než obyčajne. Vďaka iniciatíve kapitána Dávida Skokana a súhlasu dievčat z folklórnej skupiny Blancar zneli ľudovky naživo. "Videl som, ako si pred zápasom nacvičovali hymnu. Tak som sa ich spýtal, či by nám po víťazstve neprišli zaspievať do kabíny. Túto hudbu ja naozaj môžem a videl som, že sa to páčilo aj ďalším chalanom," poznamenal Skokan. Kapitán košického tímu zaujal aj v zápase. K dvom okulahodiacim asistenciám pridal aj potýčku s fínskym obrancom Konstom Mesikämmenom. "Ja som sa ani nechcel biť, rýchlo som cez neho spadol dolu. Zaslúžene ma zložil dole, ale dôležité je, že sme brali tri body," konštatoval.

Zápas s Michalovcami mal atmosféru, náboj i nasadenie, páčil sa divákom aj aktérom. "Je veľmi dobre, že Košiciam vyrástol v regióne takýto rival. Ja som varoval pred týmto súperom už pred zápasom a upozorňoval som hráčov na jeho kvality," poznamenal tréner HC Košice Peter Draisaitl.

Poklonu súperovi, ktorý si buduje meno v najvyššej slovenskej súťaži, vyjadril aj kapitán "oceliarov." "Michalovce sú zaslúžene tam, kde sú. Hrali veľmi dobre. My sme však od druhej tretiny prevzali taktovku, už sme boli lepší a vďaka tomu sme vyhrali. Veľká vďaka však patrí fanúšikom oboch tímov, v takomto kotle sa hrá výborne. My sme si niečo povedali po nedávnej prehre v Budapešti. V tom zápase sme 'vybuchli', potom sme to čiastočne odčinili v Nitre a verím, že aj dnes," uviedol Skokan.