Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

TOUR DE FRANCE: Buchmann po rokoch prebudil nádeje na celkové poradie

Emanuel Buchmann, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napriek doterajšiemu priebehu a kvalitnej forme je Buchmann vo vyhláseniach opatrný a o prípadnom prieniku na pódium či dokonca atakovaní žltého dresu nechce hovoriť.

Foix Prat d'Albis (TASR) - Nemecký cyklistický tím Bora-Hansgrohe si vytýčil pred 106. ročníkom Tour de France tri hlavné ciele a po dvoch týždňoch tvrdej práce má namierené k tomu, aby ich do bodky splnil. Jeden má už na zozname "odfajknutý" po tom, čo Peter Sagan vyhral 5. etapu. So Slovákom súvisí aj ten druhý, opäť priviezť do cieľa na Elyzejských poliach zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže a aj to má Bora skvele rozbehnuté. O ten posledný, čo najlepšie umiestnenie v celkovom poradí, sa pokúša Emanuel Buchmann a zatiaľ sa mu darí nad očakávania.

Nemeckí cyklisti v posledných rokoch na Tour pravidelne bojovali o etapové vavríny v hromadných dojazdoch a s Tonym Martinom aj v časovke, no v kopcoch nemali dlho pretekára, ktorý by mal šancu výrazne prehovoriť do celkového poradia. V Top 10 sa predstavil naposledy pred desiatimi rokmi Andreas Klöden, ktorý skončil v roku 2009 pôvodne 6., no po diskvalifikácii Lancea Armstronga sa posunul na piate miesto. Predtým bol dvakrát druhý v rokoch 2004 a 2006, keď sa taktiež "škrtali" výsledky Armstronga respektíve jeho krajana Floyda Landisa.

Odvtedy nemalo Nemecko dlho pretekára, ktorý by vedel zabojovať o celkový triumf. Až prišiel Buchmann. Teraz dvadsaťšesťročný pretekár sa dostal do veľkej cyklistiky v roku 2015, keď podpísal kontrakt s Borou, vtedy ešte pod názvom Bora–Argon 18. Vedenie stajne v ňom vtedy videlo veľký vrchársky talent a on ho potvrdil už pri premiérovej účasti na Tour. V 11. etape cez legendárny Col du Tourmalet obsadil tretie miesto. O dva roky neskôr skončil v celkovej klasifikácii na 15. mieste a vlani bol dvanásty na španielskej Vuelte.

V prebiehajúcej edícii Tour už naplno ukazuje svoje umenie. V kopcoch patrí medzi najlepších, navyše v posledných dvoch rokoch výrazne zlepšil svoju slabšiu individuálnu časovku (v 13. etape obsadil 15. miesto) a tak mu pred posledným týždňom patrí 6. miesto v celkovom poradí. Na domáceho lídra Juliana Alaphilippea stráca 2:14 min, na obhajcu druhého trofeje Gerainta Thomasa len 39 sekúnd. Výborne zvládol najmä posledné dve ťažké etapy s cieľom na Tourmalete a vo Foix Prat d'Albis, v oboch skončil na štvrtom mieste. Buchmann sa pritom v príprave viac zameral na záverečný týždeň v Alpách ako na Pyreneje.

"Sám seba som veľmi pozitívne prekvapil. Po sobote som sa cítil dobre a pomyslel som si, že aj v nedeľu by sa to mohlo podariť. Je super, že sa mi tak vydarili dva dni po sebe. Pre mňa to bol skvelý víkend a pred posledným týždňom som v skvelej východiskovej pozícii," povedal v rozhovore pre agentúru dpa.

Napriek doterajšiemu priebehu a kvalitnej forme je Buchmann vo vyhláseniach opatrný a o prípadnom prieniku na pódium či dokonca atakovaní žltého dresu nechce hovoriť. Pred sebou má stále cieľ stanovený pred začiatkom Tour. "Tak ako aj doteraz, cieľ je stále skončiť do desiateho miesta celkového poradia. Momentálne to síce vyzerá veľmi dobre, no stačí len jeden zlý deň a stratíte veľa času. Budem spokojný, ak skončím v Top 10, no ak sa podarí niečo viac, bolo by to úžasné," povedal.

Buchmannove výkony robia veľkú radosť celému tímu Bora. "S ním môžeme jednoznačne vyhrať celú Tour de France," jasal po 15. etape jeho rakúsky tímový kolega Gregor Mühlberger. "Už teraz patrí k najlepším na svete," pridal sa tímový manažér Ralph Denk. Nadšenie neskrýva ani jediný nemecký víťaz Tour v histórii Jan Ullrich. "Jazdí odvážne a pritom s veľkou taktickou disciplinovanosťou. Ešte nás čakajú náročné etapy, ale fakt, že sa stále drží v okruhu favoritov a svoju silu ukázal aj v časovke, z neho robí skutočného šampióna," povedal pre Bild. Štyridsaťpäťročný Ullrich sa stal celkovým víťazom Tour v roku 1997, odvtedy Nemecko čaká na jeho nástupcu. "Veľmi sa teším, že je tu opäť nemecký cyklista, ktorý má na dosah pódium. Je to dobré pre celú našu cyklistiku," dodal.

Športový riaditeľ Enrico Poitschke naopak miernil nadšenie: "Posledný týždeň bude najťažší, takže ešte nie je nič rozhodnuté. Musíme si dávať pozor na všetkých našich súperov. Nebude ľahké udržať si 6. miesto, ale Emanuel je vo výbornej forme a teší sa na Alpy."