Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Úloha ambasádorky ME vo volejbale vtiahla Marčekovú opäť do diania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Dnes 43-ročná bývalá blokárka viedla Slovensko ako kapitánka na ME 2003 v Turecku.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Bývalá slovenská volejbalová reprezentantka Adriana Marčeková je ambasádorka ME v Bratislave, ktoré sa na Slovensku konajú od 23. augusta do 1. septembra. Dnes 43-ročná bývalá blokárka viedla Slovensko ako kapitánka na ME 2003 v Turecku. Na dvanásťčlenný šampionát sa vtedy slovenský tím pod vedením Miroslava Čadu prebojoval z náročnej kvalifikácie a medzi európskou elitou sa predstavil prvýkrát v ére samostatnosti. Marčeková verí, že tohtoročný šampionát bude pre Slovensko úspešný, ak sa dievčatá popasujú s tlakom.

Marčeková ukončila kariéru pred jedenástimi rokmi a z volejbalu sa vytratila, ale organizácia premiérových ME na Slovensku ju vtiahla opäť do diania. Slovenská volejbalová federácia (SVF) ju vybrala ako ambasádorku ME. Šesťnásobná víťazka a rekordérka ankety Volejbalistka roka (1996, 1997, 1999, 2000, 2001 a 2002) ponuku prijala s nadšením. "Keďže sa tieto ME konajú v štyroch krajinách, každá má svojho ambasádora. To, že vybrali mňa, ma samozrejme veľmi potešilo. Ja som si po skončení kariéry založila rodinu a od volejbalu som sa odtrhla. Ale toto je príležitosť, ako sa postupne do neho môžem vrátiť. Robila som to celý život," povedala pre TASR.

Marčeková si v utorok podrobne prezrela dejisko šampionátu, zaujala ju celková pripravenosť Zimného štadióna Ondreja Nepelu. "Skvelá bola najmä šatňa, my sme v našej ére mali skromnejšie podmienky. Dievčatá majú krásnu šatňu, všetko majú pripravené. Je to celkovo na veľmi vysokej profesionálnej úrovni. Ja som ME zažila pred šestnástimi rokmi, teraz je to úplne o niečom inom a Slovenská volejbalová federácia urobila kus dobrej práce. Aj keď je to zimný štadión, ľudia sa majú na čo tešiť," poznamenala bývalá reprezentantka.

Podľa prezidenta SVF Martina Kraščeniča by mal šampionát na Slovensku dostať volejbal viac medzi ľudí. Aj podľa Marčekovej je to ideálna príležitosť: "Určite to pomôže. Na Slovensku je v popredí hokej a futbal, ale týmito ME sa môžeme dostať na úroveň popularity, aká tu bola predtým. Ja v to verím."

V príprave na šampionát odohrali zverenky Marca Fenoglia 11 zápasov, v ktorých si pripísali päť víťazstiev. Najmä dva triumfy v Belgicku nad tímom, ktorý je v európskom renkingu na 7. mieste, by mali Slovenkám pomôcť. "To, že dievčatá vyhrali v príprave nejaké zápasy, im určite pomohlo. Samozrejme obecenstvo by mohlo byť náš siedmy hráč. Ale dievčatá sa musia pripraviť na to, že budú robiť veľké divadlo pre nás divákov. Ak toto zvládnu, tak po športovej stránke sú dobre pripravené. Samozrejme musia zvládnuť prvý zápas proti Španielsku a od toho sa môžu odraziť," myslí si Marčeková.

V kádri je až 13 hráčok, ktoré ME zažijú po prvý raz v kariére. Práve vyrovnať sa s psychickým tlakom bude podľa Marčekovej kľúčové: "Je to o osobnosti danej hráčky. Musia jednoducho tento tlak zvládnuť, to im pomôže aj do budúcnosti."

Volejbalové reprezentantky absolvovali v utorok večer víťaznú generálku na ME proti Fínsku a na atmosféru sa veľmi tešia. Všetky hráčky už pociťujú nervozitu. "Viem, čo to znamená, rozumiem im, motýle v bruchu som mávala aj ja. Takže nám zostáva držať palce a veriť," dodala pre TASR Marčeková.