Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

US OPEN: Berrettini si vylepšil kariérne maximum, vyradil Monfilsa

Taliansky tenista Matteo Berrettini. Foto: TASR/AP

Taliansky tenista narazí v semifinále na Španiela Nadala.

New York 4. septembra (TASR) - Taliansky Tenista Matteo Berrettini prekvapujúco postúpil do semifinále US Open. Dvadsiatyštvrtý nasadený hráč vyradil Francúza Gaela Monfilsa nasadeného ako číslo trinásť v päťsetovej bitke 3:6, 6:3, 6:2, 3:6 a 7:6 (5).

Dvadsaťtriročný Berrettini odštartoval svoje historicky prvé grandslamové štvrťfinále zle. V prvom sete vyprodukoval 14 nevynútených chýb, z toho bolo 10 po forehandovom údere. V šiestej hre stratil podanie a prehral set 3:6.

Druhý set sa mohol niesť v podobnom duchu, keď Talian stratil podanie už v prvom geme. Lenže potom 33-ročný Francúz začal pôsobiť unavene. Začal produkovať dvojchyby, nechal súpera vyrovnať na 2:2 a stratil rozhodujúce podanie na 3:5.

Berrettini zacítil svoju šancu a v treťom sete dominoval. Hlavne vďaka tomu, že mal stopercentnú úspešnosť po prvom podaní. Z miery ho nevyviedla ani prestávka, keď museli nad centrálnym dvorcom zavrieť strechu a set získal v pomere 6:2.

Lenže potom Monfils ukázal svoje skúsenosti a prečo hrá už deviate grandslamové štvrťfinále. Prelomil súperove podanie na 3:1 a dopodával set na 6:3. V rozhodujúcom dejstve Monfils dokázal urobiť rebrejk, no potom čistou hrou stratil svoj servis na 2:4. Francúz sa ešte raz vzoprel osudu, keď Berrettini za stavu 5:4 a 40:30 urobil dvojchybu a nevyužil prvý mečbal. Zápas napokon dospel až do tajbrejku piateho setu, Talian v ňom triumfoval 7:5.

Trojnásobný turnajový víťaz Nadal (2010, 2013, 2017) si v oboch úvodných setoch poriadne skomplikoval situáciu, keď viedol 4:0 v prvom a 5:1 v druhom, no dvadsiatemu nasadenému Argentínčanovi dovolil v oboch prípadoch vyrovnať. Koncovky setov však zvládol a vyhral ich 6:4 a 7:5. V treťom už svojmu súperovi nedovolil žiadne prekvapenie, za stavu 3:2 mu v šiestom geme zobral prvýkrát podanie, zopakoval to aj vo ôsmej hre a set vyhral 6:2.

"V úvodných setoch som spravil zopár chýb, ale som veľmi šťastný, že som sa dokázal vyrovnať s náročnou situáciou. Hrať v semifinále je pre mňa veľmi dôležité," povedal Nadal, ktorý potreboval v treťom sete ošetrenie ľavej ruky. "Po fyzickej stránke som na tom dobre. Dnes to bol ťažký deň a bolo veľmi vlhko," dodal.

Muži - dvojhra - štvrťfinále:

Matteo Berrettini (24-Tal.) - Gael Monfils (13-Fr.) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5)
Rafael Nadal (2-Šp.) - Diego Schwartzman (20-Arg.) 6:4, 7:5, 6:2