Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

V súvislosti s aférou krvného dopingu je podozrivých 21 športovcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovaní športovci údajne praktikovali krvný doping od roku 2011 až do februárovej razie na MS v severských lyžiarskych disciplínach v Ramsau a Innsbrucku.

Mníchov 20. marca (TASR) - Dvadsaťjeden športovcov z ôsmich európskych krajín a piatich odvetví je v hľadáčiku mníchovskej prokuratúry v súvislosti s krvným dopingom. V stredu to uviedol prokurátor Kai Gräber na tlačovej konferencii. Totožnosť podozrivých však z taktických dôvodov nezverejnil. Zároveň oznámil, že polícia zatkla ďalšiu osobu z dopingovej siete doktora Marka Schmidta.

Podľa Gräbera tri z piatich dotknutých odvetví patria medzi zimné športy. Vyšetrovaní športovci údajne praktikovali krvný doping od roku 2011 až do februárovej razie na MS v severských lyžiarskych disciplínach v Ramsau a Innsbrucku. Celkovo mohli podstúpiť až stovky transfúzii po celom svete, okrem Nemecka napríklad v Rakúsku, Švajčiarsku, Kórejskej republike a na Havaji.

Kai Gräber prezradil, že zadržaná osoba sa starala o transport krvných vzoriek a podieľala sa aj na samotnej aplikácii. Ide už o piateho člena medzinárodnej siete, ktorú zastrešoval športový lekár Mark Schmidt. "Postupne odhaľujeme zaujímavý príbeh, ale zopár kapitol ešte treba napísať," citovala Gräbera agentúra dpa.