Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volejbalistku Hrončekovú čaká tretí šampionát: Doma je to úplne iné

Na archívnej snímke vpravo Veronika Hrončeková. Foto: TASR Martin Baumann

Vo výbere trénera Marca Fenoglia pre domáci šampionát, ktorý v Bratislave odštartuje 23. augusta a potrvá do 1. septembra, je jediná so skúsenosťou z ME.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Slovenská volejbalistka Veronika Hrončeková si premiéru na ME odkrútila v roku 2007 v Belgicku a štarty na európskom šampionáte si zapísala aj o dva roky neskôr v Poľsku. Vo výbere trénera Marca Fenoglia pre domáci šampionát, ktorý v Bratislave odštartuje 23. augusta a potrvá do 1. septembra, je jediná so skúsenosťou z ME. Napriek tomu pociťuje dva dni pred otváracím zápasom nervozitu.

Slovenkám vyšla utorková generálka na šampionát proti Fínsku (3:1), pred zápasom si obzreli Zimný štadión Ondreja Nepelu. Dejisko zápasov D-skupiny je už pripravené, Hrončekovú, ako aj jej spoluhráčky zaujala najmä šatňa. Tú mali dievčatá pripravenú luxusne. "Zo šatne sme boli unesené. Je úžasné nájsť na svojom mieste svoju fotku s dresom. Všetko sme si pofotili a urobili 'selfíčka'. Ja som tu už bola cez hokej, ale vyzerá to úplne inak. Celkovo je to pekné a keď sem prídu ľudia, bude to úžasné a teším sa na to," povedala skúsená 29-ročná blokárka pre TASR.

Zápas proti Fínsku sa odohral za zatvorenými dverami, v piatok však v otváracom dueli proti Španielsku (20.00 h) bude hala praskať vo švíkoch a domáce reprezentantky si to uvedomujú. "Nebudem sa hrať na to, že nie som nervózna. Už pociťujem, že sa to blíži, prišlo to, keď som sa balila na generálku. S babami sme sa rozprávali o tom, že príprava veľmi rýchlo ubehla napriek tomu, že sme si najskôr hovorili, že sa to bude ťahať a bude to nekonečné. A už o dva dni začíname. Nervozitu cítim, ale je to taká príjemná nervozita. Hráme doma a na ME sme po 10 rokoch. Dúfam, že príde veľa ľudí, nechceme nikoho sklamať. Nervozitou si na seba nechceme vytvárať tlak. Dúfam, že sa nám podarí postúpiť zo skupiny, všetci si to prajeme. Áno, bola som na Európe už dvakrát, ale toto je niečo úplne iné. Domáci šampionát sa nedá s tými inými porovnať," uviedla Hrončeková.

Okrem Hrončekovej nemá ani jedna hráčka vo výbere skúsenosti na takomto podujatí. Pri svojich účastiach na ME patrila medzi najmladšie hráčky, teraz je to opačne: "Hráme doma a baby na Európe nikdy neboli, takže je to určitá zodpovednosť. Každý chce hrať najlepšie a to zvykne zväzovať ruky. Aj v generálke proti Fínsku to bolo zo začiatku vidieť. Ale keď sa z toho dostaneme, je to výborné. Takže ak na ME budeme zo začiatku nervózne, nemôže nám to nikto zazlievať. Dúfam, že to pôjde tak, ako si predstavujeme."

Kľúčových zápasov čaká na Fenogliove zverenky viac, no mimoriadne dôležitý z pohľadu postupu zo skupiny bude už ten prvý. Hrončeková mu však neprikladá mimoriadnu dôležitosť: "Tých kľúčových zápasov bude viac. Ak chceme postúpiť zo skupiny, musíme vyhrať viac ako jeden duel. Na ME sú všetci dobrí, tam si človek nevyberie. Ale oproti ostatným skupinám sme na tom relatívne dobre. Keď vyhráme prvý zápas, naladíme sa na ostatných súperov, ktorí sú na našej úrovni. Proti Nemecku a Rusku to bude akýsi prídavok, respektíve čerešnička na torte. Takže prvý zápas proti Španielsku bude kľúčový, ale neprikladala by som mu extrémnu váhu."

Na pozitívnom myslení slovenským reprezentantkám pridali aj triumfy z prípravy. Najmä dve víťazstvá na pôde silného Belgicka im vliali potrebné sebavedomie. "Keď sme tam išli, nikto neveril, že môžeme vyhrať. Ale chápem, toto je realita. Ale išli sme tam s otvorenou mysľou a tým, že Belgičanky nám ukážu, kde máme slabiny a kde sa musíme zlepšiť. Ale zvíťazili sme hneď v prvom zápase a poriadne sme ich zaskočili. Nás to veľmi povzbudilo, nikto to nečakal. Bojovali sme aj v druhom zápase, keď sa pre nás nevyvíjal priaznivo, a to je výborné. Myslím si, že máme skvelú formu a treba to potvrdiť," uzavrela pre TASR Hrončeková.