Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Historický slalom tak či onak, ekrazitová Vlhová velí ísť naplno

Na archívnej snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová oslavuje tretie miesto v mestskom paralelnom slalome žien Svetového pohára vo švédskom Štokholme 30. januára 2018. Foto: TASR/AP

Na olympijský slalom sa každá popredná pretekárka pozerá ako na jednorázovku, v ktorej treba atakovať bránky, lebo nejde o body do seriálu SP, ale o medaily raz za štyri roky.

Pjongčang 13. februára (TASR) - Ešte nikdy v histórii zimných olympiád nemalo Slovensko v jednej súťaži taký dvojitý pretekársky ekrazit, ako v stredajšom slalome. Petra Vlhová je jednoznačná ašpirantka na medailu a Veronika Velez-Zuzulová napriek vynechanej sezóne na popredné umiestnenie nie ďaleko od pódia. Jej momentálnu fazónu určiť ťažko, ale nie je vylúčené, že v poslednom olympijskom slalome zaútočí tiež na cenný kov, ktorý by ozdobil jej obdivuhodnú kariéru. Večerný žreb jej v druhej skupine elitnej pätnástky prisúdil druhé najvýhodnejšie štartové číslo 9 a preteky otvorí Vlhová. Tretia sa vydá na trať top-favoritka Mikaela Shiffrinová z USA.

Prvá ženská súťaž olympijského programu v zjazdovom lyžovaní mal byť obrovský slalom, ktorý ale pre nepriazeň počasia preložili na štvrtok. Na štart slalomu (2.15/5.45 SEČ) sa chystajú aj Soňa Moravčíková s Barbarou Kantorovou a pre ne to bude test do ďalších súťaží a prípadne aj interný nominačný boj o náhradnícku pozíciu v súťaži tímov.

Veronika Velez-Zuzulová nebude mať ešte rozlúčku s vrcholovou kariérou, ale je možné, že s tou klasickou áno. Po olympijskom slalome už nemusí absolvovať do konca sezóny žiadny iný. "Urobili sme všetko preto, aby to vyšlo čo najlepšie," hlási TASR Veronikin celokariérny sprievodca, tréner a najmä otec Timotej Zuzula: "Tréning tu desať dní prebiehal podľa plánu, ktorý sme si zvolili. Je tu síce zima, ale s tým musí každý lyžiar počítať, patrí to k tomu. Raz je zima, raz teplo, treba sa prispôsobiť. Sústredili sme sa len na veci ohľadom zabezpečenia tréningu a Veronika sa nerozptyľovala ani inými udalosťami. Dopoludnia tréning, popoludní kondičný tréning, potom regenerácia. Niet čas na iné aktivity, prišla sem na to, aby pretekala vo svojom športe. Olympiádu v širšom rozmere budeme vnímať neskôr."

Na olympijský slalom sa každá popredná pretekárka pozerá ako na "jednorázovku", v ktorej treba atakovať bránky, lebo nejde o body do seriálu SP, ale o medaily raz za štyri roky. Predsa je však zaujímavé poznať názor na profil kopca, podľa Zuzulu štandardný a nemá nejaké rafinované zákutia: "Akurát väčšia časť je strmšia a potom sú tam tri cieľové vlny." Petra Vlhová definovala "homologizáciu" trate pre TASR takto: "Tam bude náročné, že podmienky budú ťažké. Svah nie je komplikovaný, ale bude fúkať vietor a povrch je tvrdý, ľadový, takže bude dávať pozor. Tak či onak bude treba ísť naplno."

Vlhová po úspešných prvých dvoch tretinách sezóny už nemala v tréningoch príliš čo dolaďovať. Snažila sa vyjazdiť dobrý pocit, aj keď v miestnych poveternostných okolnostiach to nebolo jednoduché: "Snažila som sa prežívať tú zimu takú, aká je. Nedá sa s tým robiť nič iné, len zvyknúť si, aj keď neviem, či sa to dá za necelé dva týždne. Ináč to je ok, v olympijskej dedine sa mi páči, ubytovanie i jedlo sú dobré, akurát to jedlo je stále dookola to isté."

Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová, Wendy Holdenerová a Frida Hansdotterová, to sú ašpirantky na slalomové zlato. V druhom slede je viacero pretekárok s chúťkami na prenikavý výsledok a medzi nimi aj Veronika Velez-Zuzulová. Vďaka nej bude slalom za každých okolností dýchať do histórie, ale míľnikových okamihov očakáva slovenská verejnosť viac.

Vyslaní redaktori TASR ph ak