Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Z Devínskej Kobyly zmizli stovky vzácnych rastlín

Kvitnúci poniklec slovenský Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenskej republike vznikla škoda vyše 47.000 eur a Štátna ochrana prírody SR už podala podnet polícii.

Bratislava 4. mája (TASR) - Z Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla zmizli stovky vzácnych orchideí, poniklecov a kosatcov.

Neznámy páchateľ ich pravdepodobne odcudzil. Po chránených druhoch zostali iba jamy. Slovenskej republike tak vznikla škoda vyše 47.000 eur a Štátna ochrana prírody SR už podala podnet polícii. TASR o tom informovala Monika Chrenková z DAPHNE – Inštitútu aplikovanej ekológie.

"V druhej polovici apríla bolo nájdených na Devínskej Kobyle v časti Merice, ale aj pozdĺž náučného chodníka, ktorý vedie od Devína do Devínskej Novej Vsi, obrovské množstvo jám. Na miestach, kde predtým boli trsy poniklecov, kosatcov a orchideí, sú teraz veľké rýľom vykopané jamy," povedala Chrenková.

Pravdepodobnosť prežitia rastlín v umelo vytvorených podmienkach je podľa nej minimálna, pretože sú mimoriadne ťažko presádzateľné. "Ide o druhy extrémne citlivé na poranenie koreňov, respektíve druhy s veľmi špecifickými životnými nárokmi, preto môžeme predpokladať, že väčšina jedincov po presadení uhynula," vysvetlil Dušan Senko z Botanického ústavu SAV.

Ako ďalej informovala Chrenková, pri obhliadkach terénu sa zistilo, že bolo zničených spolu minimálne 636 jedincov chránených rastlín. "Štátna ochrana prírody SR v tejto súvislosti svojím podnetom požiadala políciu o vyšetrenie prípadu," povedal riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty Peter Puchala.