Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Kližan zdolal Wawrinku a postúpil do finále turnaja ATP v Petrohrade

Slovenský tenista Martin Kližan. Foto: TASR/AP

Slovenský tenista má v nedeľu šancu získať svoj druhý titul v Petrohrade, v roku 2012 sa v ruskom meste tešil zo zisku premiérovej trofeje na okruhu ATP.

Petrohrad 22. septembra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan postúpil do finále dvojhry na turnaji ATP v Petrohrade. V sobotňajšom semifinále zdolal Švajčiara Stana Wawrinku po veľkom boji v troch setoch 4:6, 6:3 a 7:5. Duel trval 2:19 h.

Kližan má v nedeľu šancu získať svoj druhý titul v Petrohrade, v roku 2012 sa v ruskom meste tešil zo zisku premiérovej trofeje na okruhu ATP. Vo finále sa stretne s druhým nasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom, ktorý si v druhom semifinále poradil so Španielom Robertom Bautistom Agutom 6:4 a 6:3. Kližan má s Thiemom pozitívnu bilanciu 3:1, dvakrát ho zdolal na turnaji v Kitzbüheli (2012, 2018), aj v Cincinnati 2015. Prehral s ním iba v kvalifikácii Australian Open v roku 2014.

Kližan nezačal najlepšie, hneď v prvom geme spravil dve dvojchyby, stratil svoje podanie a Wawrinka sa ujal vedenia. Ďalší priebeh setu bol vyrovnaný, slovenský tenista však nedokázal výraznejšie zatlačiť protivníka a vziať mu servis. V desiatom geme Wawrinka využil druhý setbal a za 38 minút uchmatol prvý set v pomere 6:4.

V druhom sete za stavu 3:2 pre Kližana brejkol slovenský tenista svojho súpera, Wawrinka vôbec po prvý raz stratil na turnaji svoje podanie. Slovenský tenista si tak vynútil tretie dejstvo, v ktorom prišiel rozhodujúci brejk za stavu 5:5. Kližan potom doviedol zápas do víťazného konca, keď využil tretí mečbal.

Kližan nastúpi v nedeľňajšom finále proti úspešnejšiemu z dvojice Dominic Thiem (Rak.) - Roberto Bautista Agut (Šp.). V prípade víťazstva prekoná svojho trénera Dominika Hrbatého v počte trofejí na turnajoch ATP, obaja majú na konte 6 víťazstiev. Kližan okrem Petrohradu 2012 vybojoval tituly aj v Mníchove (2014), Casablance (2015), Rotterdame, Hamburgu (oba 2016) a v Kitzbüheli (2018). Zatiaľ všetky finálové účasti pretavil vo víťazstvá, rovnako ako pri štyroch tituloch v debli.

"Bol to mimoriadne ťažký zápas. Stan je jeden z najlepších tenistov na okruhu a som hrdý na to, že som ho konečne zdolal," povedal bezprostredne po zápase Kližan, ktorý mal s Wawrinkom dosiaľ nepriaznivú bilanciu 0:3. "Zdravotné problémy zo štvrťfinále som už necítil, som v poriadku. Teším sa, že som vo finále, je vždy radosť hrať o titul."

Dvojhra - semifinále:

Martin KLIŽAN (SR) - Stan Wawrinka (Švaj.) 4:6, 6:3, 7:5
Dominic Thiem (2-Rak.) - Roberto Bautista Agut (5-Šp.) 6:4, 6:3