Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

Slovenskí tenisti sa pripravujú na duel proti Lotyšsku

Na snímke zľava hráči Andrej Martin, Martin Kližan, kapitán Miloslav Mečíř, hráči Lukáš Lacko, Michal Mertiňák a náhradník Norbert Gomboš. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Žreb duelu Slovensko - Lotyšsko je na programe vo štvrtok o 11.00 h.

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovenskí tenisti sa už v kompletnom zložení pripravujú v bratislavskom NTC na víkendový duel 1. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Lotyšsku. Tím kapitána Miloslava Mečířa nepochybuje, že pri avizovanej neúčasti najlepšieho hráča súpera Ernestsa Gulbisa nebude mať s postupom do druhého kola problémy.

"Ak nepríde Gulbis, tak určite vyhráme. To bude ako keby hrali Španieli vo futbale proti Slovákom," našiel svojské prirovnanie líder slovenskej ekipy Martin Kližan, ktorý sa vrátil na Slovensko po úspešnom účinkovaní na Australian Open. V Melbourne ako "lucky loser" postúpil do 3. kola dvojhry, vrátil sa do prvej svetovej stovky a vystriedal Lukáš Lacka na pozícii slovenskej jednotky. "Cítim sa dobre. Teším sa na zápas, hoci pre mňa je trošku škoda, že Gulbis nepríde. Nebude to také zaujímavé, na druhej strane z tímového hľadiska je to pre nás dobré. Ak by prišiel, bude to otvorené."



Tréning od soboty

V Bratislave už od soboty trénuje kvarteto nominovaných Kližan (91. v ATP), Lacko (101.), Andrej Martin (133.), Michal Mertiňák (86. v deblovom rebríčku) a spolu s nimi i náhradník Norbert Gombos (189.). "Všetko ide podľa plánu, som spokojný. Dvorec je už pripravený, takže si môžeme zvykať na prostredie i loptičky." povedal v pondelok kapitán Mečíř, ktorý sa tiež vyjadril k prípadnej absencii Gulbisa: "Oficiálne ešte nemám potvrdené, že nepríde. Vzhľadom k našim šanciam by som bol určite radšej, ak by to tak bolo. Definitíva ale padne asi až vo štvrtok pri žrebe, zatiaľ sú to dohady."

Aktuálnej slovenskej dvojke Lackovi sa počas grandslamového turnaja Australian Open ozval chrbát, no do začiatku duelu s Lotyšskom by mal byť fit. "Od soboty trénujem, zatiaľ ale nie úplne naplno, aby som to neprehnal. Už v utorok by som to chcel skúsiť v plnej záťaži a uvidím, ako sa budem cítiť. Ak by som nebol stopercentne pripravený, môže ma v singli zastúpiť Andrej Martin. Nevidím v tom problém, najmä ak nepríde Gulbis. V takom prípade by nemalo byť pre nás problémom zápas vyhrať," tvrdí Lacko.



Bratislava Gulbisovi nezapadá do programu

Gulbis ako 23. hráč svetového rebríčka dá podľa všetkého prednosť individuálnemu programu. Pre lotyšské médiá uviedol, že ho čaká po daviscupovom termíne päť turnajov v sérii a preto mu súboj v Bratislave nezapadá do programu. V lotyšskom drese by sa v Bratislave mali pod vedením kapitána Karlisa Lejnieksa predstaviť Andis Juška (569.), Martinš Podžus (650.), Janis Podžus (1054.) a iba 16-ročný Arturs Lazdinš (bez rebríčka, v juniorskom 103.).

Žreb duelu Slovensko - Lotyšsko je na programe vo štvrtok o 11.00 h. Úvodné piatkové dvojhry sa v NTC začnú o 15.00, sobotňajšia štvorhra je na od 14.00 a záverečné nedeľňajšie single o 13.00. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. Hlavným rozhodcom bude Brit Tom Kinloch, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Poľka Gabriela Dalogová a Slovák Michal Varmus.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa vlani po piaty raz za sebou zvládli "záchranárske" práce, keď v septembri v 1. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny zdolali v NTC Švédsko 3:2. O dva body sa zaslúžil Lacko, tretí pridal Martin. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Lotyšskom. Ak Slováci vyhrajú, v apríli privítajú v 2. kole opäť na domácej pôde Rakúsko.