Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

FED CUP: Haggerty je za rozšírenie svetovej skupiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V hre je aj finálový turnaj za účasti víťazných tímov z úvodného kola, ktorý by sa konal v apríli.

Praha 13. novembra (TASR) - Prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty sa počas finále Pohára federácie medzi Českom a USA v Prahe (3:0) vyslovil za zmenu formátu súťaže. Američan by privítal, keby sa svetová skupina rozšírila z 8 na 16 tímov. V hre je aj finálový turnaj za účasti víťazných tímov z úvodného kola, ktorý by sa konal v apríli.

V roku 2019 ešte všetko zostane po starom. Slovenky sa 9.-10. februára predstavia v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v Rige proti domácemu Lotyšsku. V prípade triumfu by hrali o postup medzi elitnú osmičku. Od roku 2020 by však mohlo prísť k radikálnej zmene modelu súťaže po vzore Davisovho pohára. "Stratégia je jasná, osem tímov vo svetovej skupine jednoducho nestačí. Radi by sme expandovali na 16 družstiev, no je to aj otázka kalendára a záväzkov hráčok, je to citlivá téma. Spolupracujeme s WTA. Chceme dialóg a to najlepšie pre ženský tenis," citoval slová Haggertyho server idnes.cz.

Šéf ITF zdôraznil, že tenistky treba motivovať, aby hrali prestížnu tímovú súťaž. "Je tu nádej, že by sa vo Fed Cupe opäť udeľovali body do svetového rebríčka, to by bola dôležitá vec. Radi by sme zvýšili aj prize money. A ešte väčším plusom by bola kalendárna zhoda," dodal Haggerty. Jedným z variantov je, že prvé kolo by sa tak ako doteraz hralo vo februári, no aprílová druhá "runda" by sa hrala už ako finálový turnaj na vopred určenom mieste.