Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

US OPEN: S. Williamsová môže byť štvrtou mamou s grandslamovým titulom

Americká tenistka Serena Williamsová, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

V roku 1999 získala Serena Williamsová v New Yorku prvú grandslamovú trofej.

New York 6. septembra (TASR) - Americká tenistka Serena Williamsová sa môže stať štvrtou mamou v Open ére s grandslamovým titulom. Ak v sobotňajšom finále dvojhry na US Open zdolá 19-ročnú Kanaďanku Biancu Andrescuovú, pripojí sa k Austrálčankam Margaret Courtovej s Evonne Goolagongovou a k Belgičanke Kim Clijstersovej.

"Myslím si, že je skvelé vrátiť sa do tenisového kolotoča v úlohe mamy. Mojej dcérke Alexis Olympii sa snažím venovať čo najviac a usilujem sa pre ňu vymyslieť rôzne aktivity. Nechcem, aby na mňa zabudla. Som tenistka, no v prvom rade som matka so všetkým, čo k tomu patrí. Materstvo pre mňa veľa znamená. Po tréningu vždy trielim domov, aby som bola s malou. Keď som na grandslame, je to predsa len iné, nemôžeme byť spolu tak často," uviedla Američanka pre akreditované médiá po semifinálovom triumfe 6:3, 6:1 nad Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou.

V roku 1999 získala Serena Williamsová v New Yorku prvú grandslamovú trofej. Teraz má šancu vybojovať 24. singlový titul z podujatí veľkej štvorky a vyrovnať absolútny rekord Courtovej. "Keď som mala 17, vôbec som nepomyslela na to, že vo veku 37 rokov ešte budem hrať tenis. Považovala by som to za zlý vtip. Myslela som si, že ako 28-ročná či 29-ročná pôjdem do tenisového dôchodku. Je super, že dokážem stále držať krok s najlepšími," dodala bývalá svetová jednotka, ktorá proti Svitolinovej dosiahla 101. víťazstvo na US Open a vyrovnala zápis krajanky Chris Evertovej. Obe majú na konte šesť singlových titulov zo záverečnom grandslame sezóny, mladšia zo sestier Williamsových sa môže po sobotňajšom finálovom dueli osamostatniť na čele historických tabuliek.

V ceste jej bude stáť tínedžerka - Andrescuová je iba druhou kanadskou grandslamovou finalistkou po Eugenie Bouchardovej, ktorá hrala v roku 2014 o titul na wimbledonskej tráve. "Vlani som na US Open postúpila z kvalifikácie, no potom som vypadla v 1. kole. Ak by mi niekto vtedy povedal, že o rok pri premiére v hlavnej súťaži sa prebojujem až do finále, považovala by som ho za blázna. Nemám slov, splnil sa mi sen. Je to šialené. Sezónu som odštartovala vo veľkom štýle triumfom na turnaji v novozélandskom Aucklande a momentum som si dokázala udržať," nadchýnala sa Andrescuová, ktorá sa už nevie dočkať finálového zápasu.

"Hrať vo finále v New Yorku proti Serene je niečo úžasné. Vo finále turnaja WTA v Toronte musela skrečovať pre zranenie chrbta za stavu 1:3 v prvom sete. Povedala som jej, že sa rýchlo vystrábi zo zranenia a čoskoro sa vráti. Teším sa, že si opäť zahráme proti sebe. Je pravá šampiónka na kurte i mimo neho. Bude to na štadióne Arthura Ashea veľká zábava."