Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Trenčín s B. Bystricou vo finále prvýkrát, Dukla o zlato po 11 rokoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

V šiestich vzájomných zápasoch sezóny platilo pravidlo môj dom - môj hrad, dve predchádzajúce vzájomné série v play off však vyzneli lepšie pre hokejistov Banskej Bystrice.

Trenčín/Banská Bystrica 13. apríla (TASR) - Zatiaľ čo pre hokejistov HC '05 iClinic Banská Bystrica bude finálová účasť v play off najvyššej súťaže štvrtou po sebe, trenčianska Dukla bude hrať o titul po 11-tich rokoch. V šiestich vzájomných zápasoch sezóny platilo pravidlo 'môj dom - môj hrad', dve predchádzajúce vzájomné série v play off však vyzneli lepšie pre "baranov." Banská Bystrica vo finále obhajuje titul, Trenčín naň čaká od roku 2004.

Trenčania vo finále túžia dokonať hokejovú rozprávku. V sezóne 2016/17 bojovali o zotrvanie v najvyššej súťaži a v dramatickej baráži napokon tesne uhájili tipsportligovú príslušnosť. Pre Trenčín to bude 8. finálová účasť v histórii. Predošlá sa datuje do roku 2007, keď Dukla nestačila na Slovan Bratislava. Trenčiansky klub má na konte zatiaľ tri majstrovské tituly, posledný z nich získal v roku 2004. V počte ligových prvenstiev sú s tromi titulmi na 3. mieste s výrazným odstupom za Košicami a Slovanom Bratislava, ktorí zvíťazili zhodne 8-krát.

Klub z Banskej Bystrice je už tradičným favoritom celej sezóny. Od roku 2015 nechýbal ani raz vo finále a po dvoch neúspešných bojoch o titul dokázal v roku 2017 triumfovať, keď zdolal Nitru 4:2 na zápasy. "Barani" sú vo finále štvrtýkrát v rade i celkovo. Ich cieľom je obhajoba titulu, čo sa v najvyššej slovenskej súťaži naposledy podarilo HC Košice, ktorý triumfoval v rokoch 2014 a 2015. Prípadným druhým titulom by sa v počte prvenstiev vyrovnali Zvolenu. Trenčín a Banská Bystrica zatiaľ na seba v play off narazili iba dvakrát. V oboch prípadoch to bolo vo štvrťfinále a Banská Bystrica nadviazala na zdolanie tohto súpera z roku 2015 aj o rok neskôr, keď triumfovala zhodne 4:1 na zápasy. Vzájomné zápasy v základnej časti Tipsport ligy 2017/2018 ukázali, že domáce prostredie je v nich veľkou výhodou. Vo všetkých zvíťazil domáci tím a až na prvý duel v Trenčíne v riadnom hracom čase.

Trenčín a Banská Bystrica sa v semifinále postarali o vyradenie Zvolena resp. Nitry, takže finále bude súbojom tretieho tímu so štvrtým po základnej časti. Trenčania postúpili do finále po tom, čo vo štvrťfinále vyradili Poprad (4:0 na zápasy) a zvládli aj náročný duel proti druhému tímu po základnej časti HKM Zvolen (4:2). Banskobystričania zvládli atraktívnu sériu štvrtého tímu s piatym proti Košiciam (4:1) a následne si bez problémov a až prekvapujúco jednoznačne poradili aj so svojím finálovým sokom z uplynulých dvoch sezón Nitrou 4:0.

Trenčania v doterajších dvoch sériách potvrdili, že v play off sú dôležité skúsenosti. Na čele kanadského bodovania tímu vo vyraďovacej časti je Peter Sojčík, ktorý získal 9 bodov (4+5) v 10. zápasoch. Druhý v poradí je Branko Radivojevič s ôsmimi bodmi (4+4), tretím skúsený zadák Tomáš Starosta (2+5). Najviac trestných minút v play off nazbieral obranca Patrik Bačik (28).

V drese Banskej Bystrice si útočník Éric Faille drží priemer jedného bodu na zápas (4+5), výbornú formu "chytil" aj Guillaume Asselin, ktorý v 9. zápasoch bodoval osemkrát (5+3), čo je o bod menej ako tretí Miloš Bubela (4+3). Asselin je s 26. trestnými minútami zároveň najvylučovanejším "baranom" v play off.

Oba tímy majú výrazné opory aj v bránke. Trenčiansky Michal Valent je jasnou jednotkou v Dukle, o čom svedčí aj jeho 93,57-percentná úspešnosť zásahov vo vyraďovačke. V oporu svojho tímu sa postupne vypracoval aj Jan Lukáš, ktorý z bránkoviska Banskej Bystrice vytlačil Fína Teemu Lassillu a v play off má úspešnosť zásahov 95,29 percent.

Trenčín - Banská Bystrica v play off:

2014/2015, štvrťfinále: Bystrica 4:1 na zápasy (1:0, 4:0, 3:2, 4:5 sn, 4:2)
2015/2016, štvrťfinále: Bystrica 4:1 (3:0, 0:1, 2:1 sn, 0:1 pp, 3:0)

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Trenčína: 3:2 pp, 2:5, 4:2, 2:3, 1:0, 0:2

Kompletný program finálovej série (vždy o 18.00)

1. zápas, piatok, 13. apríla: Trenčín - Banská Bystrica
2. zápas, sobota, 14. apríla: Trenčín - Banská Bystrica
3. zápas, utorok, 17. apríla: Banská Bystrica - Trenčín
4. zápas, streda, 18. apríla: Banská Bystrica - Trenčín
5. zápas, piatok, 20. apríla: Trenčín - Banská Bystrica
6. zápas, nedeľa, 22. apríla: Banská Bystrica - Trenčín
7. zápas, utorok, 24. apríla: Trenčín - Banská Bystrica


Banskobystričania pred finále zbrane neprezrádzajú


Obhajca titulu HC'05 iClinic Banská Bystrica si dosiaľ bezproblémovo užíval Kaufland play off Tipsport Ligy a ako nôž cez maslo sa dostal do finále. Do akej miery otupí jeho najväčšie prednosti Dukla Trenčín sa len odhaduje, všetci hráči sa však nastavili na tvrdý boj, ktorému na oltár slávy obetujú v mene klubového úspechu všetky sily. Pred úvodným zápasom na ľade súpera prezradili všetko, len jedno nie, účinné zbrane, ktorými sa vraj dokonale nachystali na predpokladané nástrahy súpera.

Tréner Vladimír Országh nehľadí na doteraz pomerne ľahké série, radšej by uvítal také play off, ktoré odsýpa bez väčších prestávok. "Vtedy sa dostanú hráči do primeraného tempa, treba však brať do úvahy aj zranenia, a v tomto nám zopár dní navyše prišlo vhod. Prvý dvojzápas ukáže, či nám to pomohlo, alebo ublížilo, no v každom prípade sme na ľade počas tréningov robili všetko tak, aby sme sa stopercentne nachystali. Na Trenčín sa treba naozaj riadne nastaviť, je veľmi nepríjemný, šance sú vyrovnané, aj predchádzajúce zápasy v základnej časti tomu napovedajú. Každý jeden detail, výkony brankárov, momentálna forma, nastavenie hláv, takže naozaj maličkosti budú v konečnom účtovaní nesmierne dôležité."

Vladimír Országh nezabúda na divákov a chce im prostredníctvom hráčov ponúknuť také divadlo, že sa budú spontánne zabávať. "O tom to je, séria musí mať náboj, vyvolávať radosť. Samozrejme, niekto bude smutný, no to je už údel play off a my urobíme všetko, aby posledný zápas bol pre nás víťazný. Ten prvý začíname vonku, takto to dopadlo, vyberať sme si nemohli. Ak sa chceme v Trenčíne dobre do série odraziť, minimálne jeden zápas musíme vyhrať. Súper má za sebou semifinále so Zvolenom, ukázalo mi veľa dobrých vecí, najmä väčší hlad Trenčanov na finále. Vieme, čo sú ich prednosti, rovnako je to aj opačne, mužstvá uprednostňujú podobný štýl a systém hry, prečítali sme sa dôkladne. Aj nálada bude dôležitá, na tréningoch sa hráči zabávali, nemysleli na posledný krok, akoby v sebe ukrývali veľkú túžbu každého dotiahnuť celoročné úsilie do majstrovského titulu. Radi by sme si sériu užili, iný cieľ ako titul pochopiteľne nemáme. Ja osobne si naplno uvedomujem najmä to, že je kopec roboty pred nami, s najťažším krokom."

Kapitán Tomáš Surový po problémoch so zranením a nútenej pauze sa rozbiehal v play off proti Nitre až vo štvrtom poslednom zápase, no na Trenčín sa už nachystal v plnej sile. "Bol som trochu v inej situácii ako ostatní, najlepší tréning sú však samotné zápasy. Trenčín je veľmi kvalitný súper, mentálne silný, má skvelých lídrov. Jeho zbrane potrebujeme otupiť a využiť naše prednosti."

Aj Tomáš Surový sa bude vo výbornej atmosfére cítiť ako ryba vo vode. Po titule túži a aj tuší, že je veľmi blízko, a zároveň dosť ďaleko. "Finále nepochybne divákov strhne tak, ako sa patrí. Každý jeden hráč sa teší na to, čo príde, a to už dlhší čas. Súpera sme si preštudovali, každý jeden detail. Ako hráči sa na oboch stranách poznáme, no nerozmýšľame o tom. Máme trénerov, ktorí každého dôsledne rozobrali a je na každom z nás, ako sa na nich pripravíme. Čo na nich bude najviac platiť, to si necháme pre seba. Ani súper nevyjde s taktikou von, naše tajné zbrane sme naostrili po dôslednej analýze."

Na strážcu banskobystrického 'grálu' Jana Lukáša sa navalila veľká zodpovednosť, ktorá mu však kolená neláme. "Je to otázka názoru, či oddych viac prospeje, každý sa na to pýta. Netreba nad tým rozmýšľať, s tým sa musí jednoducho rátať. Trenčín hrá podobne ako my, asi to bude najťažšia séria pre nás. Do akej miery bude hra príťažlivá aj pre divákov, to sa uvidí. Začíname vonku, situácie sa opakujú, neustále je to však o tom, že musíme vyhrať štyrikrát."

Do veľkej miery to bude aj brankársky súboj Jana Lukáša s Michalom Valentom. "Len dúfam, že pri konečnom účtovaní vyjdem z tohto súboja lepšie. Miša celkom dobre poznám a finálové zápasy sa pokúsim zvládnuť lepšie ako on. Atmosféra pred plnými tribúnami pripomína motor a my sa pokúsime na ľade divákom obrovskú priazeň nejakým spôsobom vrátiť."

Po semifinálovej sérii v rámci regenerácie si Jan Lukáš opäť doprial porciu tataráku. "Tradične som zostal pri ňom, no nepreháňal som to, stačilo aj málo," narážal na rýchlu bezproblémovú sériu s Nitrou. "Dúfam, že mi tataráčik pomôže so silami aj teraz," zasmial sa a spomenul aj ďalšiu playoffovú insígniu. "Brada ma nehryzie, som na ňu zvyknutý, zvyknem pri nej chodiť z extrému do extrému, raz dohladka, inokedy ju nechám slobodne rásť. Po finále pôjde brada dole, koľko v sérii narastie však ťažko odhadnúť. Samozrejme, počas siedmich zápasov by sa predĺžila, no je mi to jedno, hlavne, že vyhráme. Odo mňa sa bude očakávať spoľahlivosť aj pri prípadných samostatných nájazdoch, nejako špeciálne som sa im nevenoval, pretože celú sezónu v rámci tréningu na ne dôjde. Hráči sú podobní, aj viete, čo pri nich urobia, no spoliehať sa na to pri množstve variantov nemožno."

Obranca Branislav Kubka by mal v defenzíve spolu s ostatnými vytvoriť pred brankárom Lukášom nepriepustný priehradný múr. "Snažili sme sa počas čakania na súpera udržať v tempe a nebolo to jednoduché. Trenčín je ťažký súper, no sme vo finále a ľahkého by sme už nenašli. Hrá dobre dopredu, dozadu, má výborného brankára. Napätie narástlo, už sa nevieme dočkať, začíname vonku, no to nie je podstatné. Kto hrá zodpovedne, sústredene a sebavedome, tak mu je to naozaj jedno."

Aj Branislava Kubku by mala 'nakopnúť' finálová atmosféra. Doma pod Urpínom si jej užije dosýta a rovnako aj pod hradom Matúša Čáka. "Hokejový boom nastal v oboch mestách, nepochybne to bude o vysokom tempe a aj o snahe, kto do série vstúpi lepšie. Trenčín sme si odsledovali v zápasoch so Zvolenom, boli veľmi vyrovnané, možno až do takej miery, že Trenčanov stáli priveľa síl. My sme si dosýta oddýchli, možno až príliš, mali dva dni voľna po semifinále, a potom sme normálne trénovali klasický cyklus. Už v prvom zápase sa potrebujeme poriadne rozbehnúť."

Trenčín chce dokončiť čo začal, Oremus: Urobíme pre to všetko


Hokejisti Dukly Trenčín vlani bojovali v play out o udržanie v Tipsport Lige, teraz majú úplne iné starosti. Od začiatku sezóny hrali o špicu tabuľky a hoci sa nevyhli kríze, ktorá v priebehu sezóne nepostihne len máloktoré mužstvo, dostali sa opäť na víťaznú vlnu. Vo vyraďovačke je pred nimi posledná prekážka, ktorú chcú zdolať.

Semifinálová séria Trenčína so Zvolenom priniesla ofenzívny hokej, netypický pre play off. Vo finále proti Banskej Bystrici očakáva kapitán Dukly Branko Radivojevič úplne inú partiu: "Banská Bystrica má veľmi disciplinované mužstvo, ktoré nedostáva veľa gólov, bude to úplne iný hokej."

V prvom kole Kaufland play off Tipsport Ligy začínal Trenčín na domácom ľade, v druhom na ľade súpera. Finále odštartuje opäť na zimnom štadióne Pavla Demitru. V meste je hokejový ošiaľ, Dukla si zahrá o zlato po jedenástich rokoch. Na lístky sa deň pred zápasom čakalo od šiestej hodiny ráno v dlhom rade. "My sme preto hrali dobre v základnej časti, aby sme začínali doma. Diváci nás budú hnať dopredu, ale my sa spoliehame na vlastné sily. Človek ak sa dostane takto ďaleko, tak chce titul. My pre to urobíme úplne všetko," povedal pre TASR tréner Peter Oremus. "Klobúk dolu pred divákmi, verím, že sa im za toto všetko odmeníme," dodal Radivojevič.

Zverenci trénera Petra Oremusa si pred finálovou sériou doprajú tri dni oddychu, Bystričania odohrali posledný semifinálový zápas v prebiehajúcej sezóne 3. apríla. Ale či budú mať viac síl sa nedá predpokladať. "My máme síl dosť, dobre sme trénovali. Mali sme nejaký čas na oddych, oni nehrali dlhšie. Takže uvidíme, pre koho to bude väčšia výhoda. Ale na druhej strane my máme len o jeden zápas menej ako Bystrica, takže nie je to až také zlé. Podľa mňa je dobré, že sme viac v tempe," poznamenal kapitán Dukly. Tréner Oremus nechal po semifinálovej sérii so Zvolenom hráčov oddýchnuť, ale zároveň im naordinoval aj tréning. "Príprava bola taká, ako sme si predstavovali."

Trenčania sa spoliehajú sami na seba, na meno ani zloženie súpera vo finále nepozerajú. "Ja som sa k súperovi nikdy nevyjadroval a nebudem sa ani teraz. My sme dostatočne skúsené mužstvo a pripravené na to, aby sme ho zdolali," dodal Oremus, ktorý však môže byť so sezónou spokojný už teraz, pretože "vojaci" vrátili hokejovým divákom v Trenčíne radosť. "Je to kolektívna práca. My sme nastavili veci a to, že sme sa dostali ďaleko, je výborné. Už to musíme iba dokončiť."

Rovnaký názor má aj kapitán, ktorý však vie, že posledný krok býva najťažší. Radivojevič si zahrá tretie finále po sebe, dve predchádzajúce zažil v drese Liberca v českej lige. V jednom uspel, v druhom nie. "Ešte nie je koniec, nie každý rok sa podarí byť vo finále, chceme to dotiahnuť do konca. Sme plní očakávaní, tešíme sa na neskutočnú atmosféru. Vieme, že nás čaká drina, ale rozhodovať bude srdiečko. Ja viem, čo to je prehrať finále, nechcem to zažiť opäť."