Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Piešťany sú krok od postupu, Skalica sa dotiahla na B. Bystricu

Hokejisti ŠHK 37 Piešťany oslavujú víťazstvo nad HK Poprad. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Piešťany vyhrali na ľade Popradu 3:0 a doma budú môcť rozhodnúť o postupe do semifinále hokejovej extraligy. Skalica vyrovnala na 2:2, séria sa sťahuje do Banskej Bystrice.

Poprad 15. marca (TASR) - Hokejisti ŠHK 37 Piešťany zvíťazili v sobotňajšom štvrtom štvrťfinále play off Tipsport extraligy 2013/2014 na ľade HK Poprad 3:0. V sérii sa tak ujali vedenia 3:1 na zápasy, prvý mečbal na postup do semifinále môžu premeniť už v pondelok pred svojimi fanúšikmi v dueli so začiatkom o 17.00 h.



4. štvrťfinále play off:

HK Poprad - ŠHK 37 Piešťany 0:3 (0:0, 0:3, 0:0) /1:3 na zápasy/



Góly: 24. Nemec (Stupka), 37. Stupka (Románek, Nemec), 39. Románek (Saliji, Bučka). Rozhodovali: J. Konc, Jonák - Gajan, Smerek, vylúčení: 4:6, navyše Masalskis 10 min nešportové správanie - Rais 5+DKZ za faul lakťom, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 2169 divákov

Zostavy:

HK Poprad: Masalskis – Brejčák, Malina, Kurali, Fabian, Makovský, Urban, Dinda, Gaborčík - Sýkora, Štals, Lapšanský – Jabrocký, Mlynarovič, Kroták - Paločko, Vaic, Takáč – Belluš, Paukouček, Drábek.

ŠHK 37 Piešťany: Šúrek – Filip, Drgoň, Brňák, Rais, Bučka, Škadra, Cuník, Biro – Lušňák, Peško, Saliji – Nemec, Mišura, Melichárek – Románek, Hamrák, Haring - Stupka, Holovič, Chylo


Priebeh zápasu

Sobotný zápas sa začal opatrnejšie ako ten piatkový. Poprad sa síce snažil tvoriť hru a zrýchľovať prechod stredným pásmom, na vytvorenie si súvislejšieho tlaku to nestačilo. V 5. minúte zahrozil aktívny Paločko, skackajúci puk však Piešťanci upratali spred Šúreka, ktorý prvý raz v sérii štartoval ako jednotka v bránke. Na opačnej strane sa Masalskis mal na pozore pred Nemcom, stav sa nemenil. V 14. minúte Štals naslepo našiel Brejčáka, jeho strela však mierila mlen do stredu bránky. Keď Poprad nevyužil ani prvú presilovku pri vylúčení Brňáka a neskôr zoči-voči Šúrekovi nepochodil Mlynarovič, do kabín išli oba tímy za bezgólového stavu.

Skóre mohol tesne po štarte prostredného dejstva otvoriť Kroták, jeho individuálna akcia a strela zápästím skončila na Šúrekovi. Čo nevyšlo domácim, podarilo sa hosťom. V 24. minúte Stupka vzal puk nedôslednému Jabrockému a Nemec z jeho prihrávky vyťažil otvárací gól. Onedlho mohlo byť 0:2, Masalskis však Salijiho strelu v presilovke zázračne kryl. V 29. minúte Lapšanský v páde mieril do piešťanského brankára, puk do odkrytej brány neusmernil ani Sýkora. Zápas sa lámal do druhej polovice a "kamzíci" hrali viac ako minútu dlhú presilovku o dvoch mužov, Piešťany s enormným úsilím trojice brániacich sa hráčov však odolali. Podtatranci sa stále trápili v koncovke, začali nervóznieť a navyše v 37. minúte po druhý raz inkasovali, keď puk zo Stupkovej hokejky šťastne doskackal za lotyšského brankára Popradu. Vydarenú druhú časť hostí zavŕšil v jej predposlednej minúte Románek, ktorý využil skvelý pas od Salijiho – 0:3.

Tretia časť sa niesla v znamení taktického hokeja "havranov", ktorí zabetónovali obrannú modrú a prechod stredným pásmom sa pre domácich ukázal ako takmer neriešiteľný problém. Piešťany hrozili aj rýchlymi výpadmi, Hamrák aj Stupka mali na hokejke definitívne rozhodnutie. Popradu už ubiehal dôležitý čas, no iskierku nádeje mohol vykresať v 52. minúte Vaic, Šurek opäť fantasticky kryl. "Kamzíci" na piešťanského brankára ani v ďalšom priebehu recept nenašli a v sérii prehrávajú už 1:3.

Hlasy po zápase

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Škoda nevyužitej šance Mlynaroviča v prvej časti. Rozhodla však tá druhá, nevyužili sme presilovku 5 proti 3 a po hrubých chybách inkasovali. To by otriaslo s každým mužstvom. Nemali sme strelecké šťastie na strelenie gólu."

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "V prvom rade sme si chceli dať pozor na úvod, čo sa nám do bodky podarilo a súper v prvej tretine neskóroval. O výsledku rozhodla druhá tretina, keď sme sa ubránili oslabeniam a tromi gólmi rozhodli o osude zápasu. Absolutórium si zaslúžia všetci hráči na čele s gólmanom Šúrekom."



Na snímke gólová radosť hokejistov Skalice.
Foto: TASR/František Iván


Skalica nedala doma Banskej Bystrici šancu

HK 36 Skalica - HC'05 Banská Bystrica 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)



Góly: 6. Kropáč (Stieler), 21. Kutálek (Šátek), 24. Kropáč tr. str., 40. Obdržálek (Kropáč, Trška) - 44. Hudec (Lepine, Saracino). Rozhodovali: Lauff - Stano, Kacej, Orolin, vylúčení: 9:9, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2346 divákov. od 41. namiesto Kalembu Košarišťan

/na zápasy 2:2/

Priebeh zápasu


Prvú šancu zápasu mal už v 2. minúte Kutálek, ktorý však zblízka Kalembu neprekonal. Strela Obdržálka vo 4. minúte len tesne minula bránku Banskej Bystrice. Skóre otvoril v 6. minúte Kropáč, keď namiesto prihrávky, ktorú čakal brankár hostí, prudkou strelou trafil vinkel Kalembovej bránky. Od 7. minúty hrali hostia presilovku pri vylúčení Mikúša, ale k nemu bol na trestnú lavicu vykázaný aj Heizer a hralo sa 4:4. Prvú nebezpečnú strelu vyslal za hostí Veilleux v 8. minúte, ale Lipovský ju kryl. Hralo sa v rýchlom tempe, útočne boli naladené obe mužstvá, avšak viac šancí si vypracovali domáci. Kalembu zamestnali svojimi strelami Trška i Kutálek. Veľkú šancu hostí mal v 12. minúte Zigo, ale Lipovský bol proti. Z protiútoku zasahoval banskobystrický brankár pri Kudrnovom dôraze pred jeho bránou. V 13. minúte bol vylúčený domáci Kutálek, hostia zamkli domácich v ich tretine, ale bez gólového efektu. V 17. minúte bol vylúčený Handlovský, domáci sa usadili pred Kalembom, ale početnú výhodu nevyužili. Do šatní tak odchádzali s tesným, no zaslúženým náskokom.

V 21. minúte potvrdil Kutálek svoju pohotovosť, keď bez prípravy z uhla vsietil na 2:0. Domáci hrali zodpovedne v obrane, hostia sa do šancí dostávali len s ťažkosťami. V 24. minúte bol v úniku faulovaný Kropáč, ktorý bezpečne premenil trestné strieľanie nad Kalembovu lapačku na 3:0. V 29. minúte sa ocitol sám pred Lipovským Rapáč, ale domáci brankár si s jeho šancou poradil. V 30. minúte bol vylúčený Obdržálek, hostia mohli zmeniť pre nich nepriaznivý stav, ale domáci sa ubránili. V 34. minúte mal šancu na skórovanie Preisinger, ale Kalembove betóny boli proti. V 35. minúte bol vylúčený domáci Kudrna, ale za faul pred Lipovským ho nasledoval aj Veilleux a hralo sa 4:4. V 36. minúte dobrú strelu Baráka od modrej čiary Kalemba kryl. Potom prišlo vzájomné vylúčenie Mikúša a Macháčka, ale domáci naďalej pokračovali v dobrej hre a mali zápas v rukách. V 38. minúte bol vylúčený Kafka, čo potrestal gólom na 4:0 Obdržálek.

V 43. minúte bol vylúčený domáci Vyrúbalík a hostia početnú výhodu využili na zníženie 1:4, keď strelou z prvej presne trafil Hudec. V 46. minúte bol vylúčený White, domáci však Košarišťana, ktorý vystriedal Kalembu, neprekonali. V 56. minúte bol vylúčený domáci Luža, potom však zbytočne fauloval aj Lipovský a hostia tak hrali vyše minúty presilovku 5:3. Domáci prežívali horúce chvíle, ale skóre sa nemenilo. Nápor hostí v tejto časti hry vyznel neúčelne. Zápas dohrávali domáci pri presilovke 5:3, keď boli vylúčení Lepine aj Zigo, ale na konečnom zaslúženom víťazstve 4:1 sa už nič nezmenilo a séria sa zdramatizovala po dvoch víťazstvách Skalice na 2:2.

Hlasy po zápase

Andrej Výboh, tréner Skalice: "Od úvodu sme išli do zápasu naplno, čo sa týka forčekingu, zakončenia i razancie. Podarilo sa nám dostať do vedenia. V druhej tretine sme pokračovali v našej hre, zvýšili sme náskok, hrali sme podľa našich predstáv. Náš výkon mal punc kvality nielen v ofenzíve, ale konečne aj v defenzíve. Chlapcom patrí poďakovanie za ich výkon a za to, že sériu vyrovnali na 2:2."

Vladimir Országh, tréner Banskej Bystrice: "My sme dnes prepadli vo všetkých činnostiach. Súper bol rýchlejší, agresívnejší, lepší a zaslúžene zvíťazil."