Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica porazila Žilinu 5:1, Martin do play off po 4 rokoch

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

Poprad zdolal Zvolen suverénne 4:0.

Banská Bystrica 2. marca (TASR) - Žilinčanom v tabuľke prihára, a tak vložili do zápasu veľa energie, no nie toľko, aby po dvoch tretinách neťahali za kratší koniec.

Aj keď ich opäť gólovo nesklamal Tomas, ktorý trestuhodne nepokrytý v 15. min otvoril skóre, veľa šancí si nevypracovali a mohli byť radi, že inkasovali celkom milosrdne. V 17. min pokus Rapáča predĺžil do bránky pohodlne Veilleux a v 23. min Zigo v presilovke po vyrazenej strele Veilleuxa trafil do takmer prázdnej bránky. V úvode zápasu Tomas a Klouda naznačili, na čo a koho sa budú Žilinčania najviac spoliehať, od 8. min nadvládu nad vývinom už zobrali do svojich rúk domáci a pravidelne zamestnávali Peksu v bránke.

V 1. tretine po efektnej kľučke na Chovana sa blysol Rapáč, lepšie zakončenie si žiadali aj príležitosti Whitea a Kaduru, v strednej časti hry zalamovali rukami nad nevyužitými šancami Saracino, Heizer, White pri samostatnom nájazde v 29. min, ďalej Kadura, Handlovský i Lepine a hostia mohli byť radi nad vcelku priaznivom skóre. V úvode tretej tretiny vyvinuli sympatický tlak až dovtedy, kým sa v 44. min domáci neutrhli a Matoušek zblízka prekonal Peksu tretíkrát. Frustrovaní 'vlci' o ďalšiu minútu úplne zabudli na Heizera pred bránkou a tomu viac po nahrávke od Rapáča nebolo treba, aby vsietil pod žŕdku štvrtýkrát. Hosťom nepomohli ani dve presilovky za sebou a vo zvyšnom čase necelých deviatich minút už veľa vody nenamútili.

Naopak, domáci Heizer najskôr ponúknutú príležitosť zvýšiť odmietol, no v 55. White rozglejenú obranu hostí potrestal ďalšou presnou trefou. Žŕdka Drevenáka dve minúty pred koncom už bola len labuťou piesňou 'vlkov'.

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Prvá tretina nebola podľa našich predstáv, potom sme sa zlepšili, prevzali iniciatívu, vytvorili si veľa šancí a vzhľadom na celý priebeh je naše víťazstvo zaslúžené."

Martin Groma, tréner Žiliny: "Začali sme dobre, aktívne, bohužiaľ súper využil jednu z mála chýb, ktoré sme urobili. Prvé dve tretiny sa museli divákom hokej páčiť, bohužiaľ, v tretej tretine sme prepadli, robili chyby a súper nás po obrovských hrúbkach trestal. Takéto niečo sa nesmie ďalej opakovať."

Tomáš Matoušek, strelec jedného gólu domácich: "Hlavne prvá tretina nebola podľa našich predstáv, v šatni sme si povedali ako by mala vyzerať hra a ďalšie dve tretiny sa na to už podobali, hlavne tá tretia. Hovorili sme si od rána že to musí byť taký playoffový deň a vzhľadom na výsledok to dúfam aj tak vyzeralo."



Skalica podľahla Košiciam 2:5

V úvode stretnutia nebolo k videniu veľa zaujímavých momentov. V 7. minúte sa pekne uvoľnil Skaličan Preisinger, jeho strela sa obtrela o hornú žŕdku Staňovej bránky. Gólom neskončil ani efektný prienik domáceho Spilara počas oslabenia v 10 minúte. Nedorozumenie brankára Lipovského s Vyrúbalíkom nevyužil Bartánus, no po jeho faule sa hostia ujali vedenia. V 16. minúte si Kozák prihral so Školiakom a po strele skalického obrancu bolo 0:1. V pokračujúcej presilovke presne namieril aj Obdržálek a Skalica viedla o dva góly. O toto vedenie však ešte do konca prvej tretiny prišla. V jej poslednej minúte dorazil Štrbákovu strelu nikým nekrytý Jenčík, ktorý znížil na 1:2. O 21 sekúnd neskôr vystihol Hrnka zlú rozohrávku hostí a po jeho ideálnej prihrávke nemohol Bartánus zaváhať - 2:2.

Na snímke vpravo hráč Košíc Marek Bartánus, uprostred hráč Skalice Martin Vyrúbalík, vľavo brankár Skalice Miroslav Lipovský v 53. kole hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK 36 Skalica v Košiciach 2. marca 2014.
FOTO TASR/František Iván
V 22. min dvakrát nepresne strieľal Bicek, na opačnej strane nevyužil nájazd Školiak. Kutálek v 27. minúte mohol vrátiť hosťom tesný náskok, individuálnu akciu však nezakončil ideálne. Domáci šli prvýkrát v zápase do vedenia v 29. minúte. Štrbákov pokus usmernil do Lipovského bránky Jenčík, no o regulérnosti košického gólu ešte musel rozhodnúť videorozhodca. Štvrtý gól Košíc pridal v 31. minúte v presilovke o dvoch hráčov Štrbák, ktorý presne namieril od modrej čiary. Domácich dvojgólový náskok upokojil a ďalšie góly mohli pridať Hrnka či Spilar, no stroskotali na brankárovi Lipovskom.

Tretia tretina zaostala za prvými dvomi. Veľa hokejovej krásy aktéri nepredviedli a gólových šancí bolo ako šafranu. V 48. minúte ušiel skalickým obrancom Bartánus, ale svoju šancu nepremenil. Všetko si však vynahradil v 55. minúte, keď krátko po presilovke zužitkoval dobrú prácu Sojčíka. Na opačnej strane si košický brankár Staňa poradil so šancou Obdržálka v 57. minúte.



Anton Tomko, tréner Košíc: "Skalica dnes ukázala, prečo v ostatných kolách bodovala. Spravili sme zbytočné fauly, ktoré Skaličania využili a ujali sa vedenia 2:0. Zvýšeným úsilím sme v krátkom čase vyrovnali na 2:2. Po prvej tretine sme si povedali, čo musíme zlepšiť. Potom sme už Skaličanov nepustili k prečísleniam a nebezpečným situáciám. V tretej tretine sme už hru kontrolovali a dali sme v nej šancu mladým hráčom. Vyhrali sme zaslúžene, hoci Skalica ukázala, že je kvalitným mužstvom."

Andrej Výboh, tréner Skalice: "Chceli sme nadviazať na predchádzajúce výkony. To sa nám však darilo len do 16. minúty, v ktorej sme sa ujali vedenia. Po našich chybách však súper rýchlo vyrovnal. V ďalších minútach súper zvýšil tlak, ktoré dokázal využiť. Boli sme si vedomí sily súpera. Aj napriek nášmu zvýšenému dôrazu v defenzíve súper dominoval a doviedol zápas do víťazného konca."



Poprad zdolal Zvolen suverénne 4:0

Pod Tatrami sa hral od úvodu vlažný hokej. Zvolenčanom sa nedaril prechod cez stredné pásmo, čo "kamzíci" pohodlne využívali a držali puk prevažne na svojich hokejkách. Prvú šancu pripravil Kroták pre Mlynaroviča, jeho bekhend z ťažkej pozície však skončil nad bránkou. Vzápätí hrali domáci v početnej výhode 5 na 3 a Mlynarovič s Krotákom si tentoraz úlohy vymenili, strela od modrej druhého menovaného napokon skončila za Šimkom. Zvolenský brankár mal aj naďalej viac práce a v 15. minúte po druhý raz lovil puk zo siete, keď z medzikružia presne namieril Vaic – 2:0. Ani tento úder hostí nenakopol, naďalej hrali veľmi vlažne a pred odchodom do kabín zvýšil Sýkora v presilovke už na rozdiel troch gólov.

Dominancia „kamzíkov“ pokračovala aj v prostrednej časti. Poprad si strážil svoje vedenie, s prehľadom kombinoval a nepúšťal Zvolenčanov k súvislejšiemu náporu. Tí sa nepresadili ani v presilovkách a tak mohli opäť pykať. Štvrtý gól mal na hokejke obranca Malina, jeho delovka od modrej opečiatkovala Šimkovu žŕdku. V závere druhej tretine sa hostia po druhý raz v zápase bránili dvojnásobnej presile a Vaic mohol z pravej strany dva razy zvýšiť, raz jeho puk zastavila konštrukcia, druhý projektil popradského hokejistu zvolenský brankár efektne skryl do lapačky. Zarovno s klaksónom ešte v samostatnom úniku zakončoval Lapšanský, no Šimko opäť svojich podržal.

Tretia tretina sa už len dohrávala a veľa šancí diváci nesledovali. V 47. minúte sa k sporadickej šanci hostí dostal Safronov, z uhla už veľa šancí nemal. Popradčania spečatili svoju výhru v 55. minúte, keď Drábek spoza brány nabil Bellušovi a bolo 4:0. Zvolen sa pokúsil aspoň o čestný úspech, Makovský doslova nabil Škvaridlovi pred Masalskisa, lotyšský brankár si však nulu vziať nedal a svojím pozorným výkonom doviedol „kamzíkov“ k pohodlnému víťazstvu na nulu.

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Na diaľku bojujeme s Piešťanmi o štvrté miesto. O osude stretnutia rozhodol už úvod, tempo potom upadlo a hra bola rozkúskovaná. Sledovali sme však aj veľa pekných momentov. Vyhrali sme zaslúžene."

Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Z nášho pohľadu išlo o veľmi dôležitý zápas, veď sme hrali o postup do play off. Avšak výkon, ktorý sme podali, takéto kritéria nezniesol a v play off azda ani nemáme čo robiť. Slabo sme strieľali, o výsledku rozhodla už prvá tretina."



Martin porazil Trenčín 2:1

Dôležitý zápas o účasť v play off, ale aj o záchranu, začali obe mužstvá opatrne a mysleli predovšetkým na obranu. V 2. minúte ohrozili Dzubinu Rusnák a T. Klíma, na druhej strane preveril Nagya L. Klíma. V 9. min bol vylúčený hosťujúci Toman a domáci za 45 sekúnd využili presilovú hru. Najprv ešte Suja zblízka netrafil, ale vzápätí po prihrávke Markoviča namieril Važan presne a otvoril skóre zápasu. Domáci boli od tohto momentu lepším tímom. Potom síce Martinčania nevyužili druhú presilovku ale tesne po návrate Habšudu z trestnej lavice sa zblízka presadil Finsterle a svojim prvým gólom v drese MHC Mountfield zabezpečil domácim dvojgólový náskok. V úvode druhej tretiny zneškodnil Nagy pokusy Važana a Perniša.

V 24. minúte bol vylúčený domáci Fujerík. Presilovku využila Dukla za 63 sekúnd zásluhou najskúsenejšej dvojice na ľade, keď po prihrávke Petrovického znížil Jánoš na 2:1. V 27. min sa domáci predčasne tešili, gól Themára rozhodcovia neuznali pre postavenie jedného z martinských hráčov v bránkovisku. Domáci mali v tejto časti hry výraznú prevahu, ale streliť ďalší gól sa im nepodarilo ani pri 90- sekundovej presilovke o dvoch hráčov, keď sa viackrát vyznamenal trenčiansky gólman. Nagy podržal hostí aj v 39. minúte po individuálnej akcii Suju. V tretej tretine to bol boj o každý puk. Dukla sa viac tlačila do útoku, mala viac z hry a aj väčší počet streleckých príležitostí. Domáci sa zamerali na pozorné bránenie svojho náskoku. Najväčšiu šancu hostí mal v 56. minúte Komínek, ale Dzubina jeho pokus zneškodnil.

V 58. minúte mohol definitívne rozhodnúť o víťaztsve Martina Markovič, ale svoje sólo nedotiahol do konca. Záver už domáci takticky zvládli, ubránili sa aj pri hre hostí bez brankára a víťazstvom si zabezpečili minimálne 8. miesto v tabuľke a po 4 rokoch si opäť zahrajú v play off o titul.

Daniel Babka, tréner Martina: "Trenčín začal lepšie. Nás do zápasu dostala dobre zahratá presilová hra. Podržal nás brankár Dzubina, ktorému pozornou defenzívou pomohli aj ostatní hráči. Sme šťastní že sme sa prebojovali do play off."

Milan Staš: "Pred veľmi dôležitým zápasom nám nechýbalo odhodlanie, ktoré sme však nepotvrdili na ľade. Inkasovali sme dva góly a nervozita a psychický tlak nám zväzoval ruky aj nohy. Ako sa strieľajú góly musel mladým hráčom ukázať 40-ročný Jánoš. Žiaľ nikto ďalší sa k nemu nepridal. Po góle sme sa zlepšili, ale chýbal nám pokoj, skúsenosti a aj trochu šťastia."

Piešťany po nájazdoch zdolali Nitru 4:3

Stretnutie začalo zostra, už v tretej sekunde musel ísť na trestnú lavicu domáci Lukáš Novák, v 36. následne aj hosťujúci Lušňák a v 116. Nitran Kuzma. V tretej minúte padol prvý gól, jeho autorom bol po nájazde domáci Richard Lelkeš a vo štvrtej hostia vyrovnali, keď v presilovej hre Michal Peško prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. V 18. minúte sa Nitra opäť dostala do vedenia, Tománek pekne našiel voľného Lukáša Nováka a ten na dvakrát prestrelil Šúreka v bráne Piešťan - 2:1.

Prvý gól Piešťan, vľavo prekonaný brankár Nitry Robert Kristan, autorom gólu bol v 4. minúte Michal Peško (nie je na snímke) v zápase 53. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a ŠHK 37 Piešťany.
FOTO TASR/Henrich Mišovič
V druhej tretine veľa hokeja diváci nevideli, Nitra dokonca nevyužila ani presilovku 5 proti 3. V 35. minúte napokon padol gól do domácej bránky, keď po strele Peška tečoval puk za Kristanov chrbát Samir Saliji - 2:2.

V 47. minúte mohol Corgoňov znovu dostať do vedenia Chrenko, no prudkou strelou trafil iba konštrukciu bránky hostí. Tí boli úspešnejší, keď sa v polovici tretej tretiny peknou individuálnou akciou predviedol Stupka a spomedzi kruhov ideálne trafil, čím sa hostia prvýkrát v zápase ujali vedenia. Tri minúty pred treťou sirénou však v presilovej hre napriahol spoza kruhu Henrich Ručkay a bombou vyrovnal na 3:3.

Do konca tretej časti stretnutia gól nepadol, nasledovalo predĺženie, v ktorom po peknej akcii trafil Lukáš Novák iba žŕdku bránky Piešťan. Na rade boli samostatné nájazdy, ten rozhodujúci premenil hosťujúci Patrik Lušnák.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Moji hráči príliš improvizovali, chceli sa ukázať pred divákmi, no náš výkon bol nemastný, neslaný. Generálku na play off som si predstavoval inak."

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Vedeli sme, že Nitre o nič nešlo, ale podali proti nám zodpovedný výkon a dominovali v prvej tretine. V druhej sme vyrovnali na 2:2 a do tretej tretiny sme išli s tým, že stav ubránime, dokonca sme strelili gól a napokon v nájazdoch vyhrali."

HC'05 B. Bystrica - MsHK Žilina 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)
Góly: 17. Veilleux, 23. Zigo, 44. Matoušek, 45. Heizer, 55. White - 15. Tomas. Rozhodcovia Lokšík, D. Konc - Sčensný, Šefčík, vylúčení 3:2, navyše 10+DKZ Bambúch za nešportové správanie - 10 min Jarolín a Tomas za nešportové správanie, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, zmeny: od 17. min navyše Linet (Žilina), 1108 divákov.

HC Košice - HK 36 Skalica 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)
Góly: 20. Jenčík, 20. Bartánus, 29. Jenčík, 31. Štrbák, 55. Bartánus - 16. Kozák, 17. Obdržálek. Rozhodcovia: T. Orolin - Bednár, Snášel, vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia 0:0, 3112 divákov.

HK Poprad - HKM Zvolen 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)
Góly: 7. Kroták, 15. Vaic, 20. Sýkora, 55. Belluš. Rozhodovali: Jonák – Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 7:7 na 2 min., navyše Brabenec (Zvolen) DKZ za nešportové správanie, presilovky 2:0, oslabenia 0:0, 1225 divákov.

MHC Mountfield Martin - Dukla Trenčín 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly: 10. Važan, 13. Finsterle - 25. Jánoš. Rozhodfovali: J. Konc, Novák - Kacej, Orolín, vylúčení: 1:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. 3500 divákov.

HK Nitra - ŠHK 37 Pieštany 3:4 pp a sn (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 3. Lelkeš, 18. L. Novák, 57. H. Ručkay - 4. Peško, 35. Saliji, 50. Stupka, rozhodujúci nájazd Lušnák. Rozhodovali: Jura - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení: 4:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2369 divákov.