Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

V centre bojnickej Dubnice má vyrásť bytový dom, obyvatelia sú proti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Argumentujú znehodnotením bývania či zmenou urbanistického charakteru Dubnice.

Bojnice 10. apríla (TASR)- V centre bojnickej mestskej časti Dubnica má vyrásť štvorpodlažný bytový dom s komerčnými prevádzkami. Proti zámeru Pozemkového spoločenstva bývalých urbaristov mesta Bojnice sa však postavili miestni obyvatelia, ktorí spísali aj petíciu. Argumentujú znehodnotením bývania či zmenou urbanistického charakteru Dubnice.

Bytový dom chce spoločenstvo postaviť na pozemku pred budovou potravín, navrhnutý je ako štvorpodlažný objekt bez podpivničenia, zastrešený rovnou strechou. Má obsahovať 18 bytových jednotiek a osem polyfunkčných-predajných priestorov. V okolí domu v blízkosti cesty tretej triedy majú byť aj spevnené a parkovacie plochy. Zastavaná plocha domu podľa plánov predstavuje 500 štvorcových metrov (m2), 1000 m2 sú parkovacie plochy a 400 m2 je zeleň. Stavba je v súlade s územným plánom mesta.

"Zdá sa nám, že je to príliš veľký objekt na toto územie. To príde o priestor, ktorý má pre nás takú hodnotu ako pre všetkých Bojničanov Hurbanovo námestie. Viete si predstaviť, že by niekto postavil bytovku na Hurbanovom námestí, vyrúbal lipy, že čo by Bojnice mali," povedal Jaroslav Priehoda, predseda petičného výboru.

"V prvom rade sa urbár snaží zhodnocovať svoje pozemky, ktoré spravuje. Tento pozemok a takisto pozemok pri rieke Nitra je pre nás jednoznačne stratový, pretože je to verejná zeleň, o ktorú sa musíme starať. Keďže na tomto pozemku je možné v zmysle územného plánu budovať občiansku vybavenosť, preto sme sa rozhodli, že sa ho pokúsime nejakým spôsobom lepšie zhodnotiť," zdôvodnil zámer spoločenstva prvý podpredseda urbáru Tomáš Reis. Spoločenstvo podľa jeho ďalších slov už viackrát ponúkalo mestu do prenájmu pozemky, o ktoré sa musí starať, zatiaľ však to k dohode nepristúpilo. "Takže musíme sa jednoducho správať tak, ako sa správame," podotkol.

Urbár sa pri svojom zámere podľa Reisa opiera o vyjadrenie mesta z roku 2016, že plochy pod plánovaným domom sú prednostne určené pre doplnenie základnej a vyššej vybavenosti komerčného a nekomerčného zamerania, s doplňujúcou funkciou viacpodlažného bývania. "Nehovoriac o tom, že máme vyjadrenia všetkých dotknutých orgánov a organizácií. Jedine mesto Bojnice nám dalo zatiaľ negatívne stanovisko na základe záverov stavebnej komisie," argumentoval.

Výstavbou bytového domu v Dubnici sa stavebná komisia pri mestskom zastupiteľstve zaoberala viackrát. "Jednohlasne sme sa uzniesli na tom, že my nie sme proti výstavbe bytového domu ako takého, ale dali sme zamietavé stanovisko, pretože si myslíme, že do tejto lokality takýto bytový dom nepatrí. Je tu určitá mestská zeleň, tvorí to prirodzené námestie v Dubnici, ktoré slúži aj na spoločenské akcie a je to prirodzený park a boli by sme neradi, aby bol zrušený," uviedol Michal Lekýr, bojnický mestský poslanec a predseda stavebnej komisie.

Návrh na vydanie územného rozhodnutia stavebnému úradu doručilo pozemkové spoločenstvo 23. januára, pričom úrad vyzval navrhovateľa na doplnenie tohto návrhu, v súčasnosti tak územné konanie neprebieha, informoval prednosta Mestského úradu v Bojniciach Daniel Palacka. "O konečnom rozhodnutí umiestnenia stavby v danej lokalite bude rozhodovať stavebný úrad," avizoval.

Pod nesúhlas s výstavbou bytového domu sa podpísalo 613 obyvateľov, petičné hárky zaniesol výbor na mestský úrad, pričom samospráva ju plánuje zaradiť na rokovanie mestského zastupiteľstva. Reis v tejto súvislosti reagoval, že "vždy sa dá ešte dohodnúť, ale zatiaľ trváme na tomto, aby stavebný úrad rozhodol tak alebo onak. Potom zvážime, či sa odvoláme voči rozhodnutiu, pokým nebude na našej strane alebo to necháme tak."